Το βαρόμετρο των τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής στις διεθνείς αγορές αυξήθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο, λόγω της ισχυρής ζήτησης για σιτάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα, αποκάλυψε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO ήταν κατά μέσο όρο 134,4 μονάδες τον μήνα, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2011 και 1,2% υψηλότερο από τον Οκτώβριο. Ο δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές των κοινών εμπορευμάτων τροφίμων, ήταν 27,3% υψηλότερος από το επίπεδό του τον Νοέμβριο του 2020.
Γαλακτοκομικά και δημητριακά
Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων FAO οδήγησε στη συνολική άνοδο του Νοεμβρίου, σημειώνοντας αύξηση 3,4% τον προηγούμενο μήνα. Η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών παρέμεινε για βούτυρο και σκόνη γάλακτος, καθώς οι αγοραστές προσπάθησαν να εξασφαλίσουν προμήθειες εν όψει της σύσφιξης των αγορών.
Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO αυξήθηκε κατά 3,1% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ήταν 23,2% υψηλότερος από το επίπεδό του πέρυσι. Οι τιμές εξαγωγής καλαμποκιού αυξήθηκαν ελαφρά, ενώ οι διεθνείς τιμές ρυζιού παρέμειναν σταθερές. Συγκεκριμένα, οι τιμές του σιταριού έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011.
Η αύξηση αντανακλά την ισχυρή ζήτηση εν μέσω περιορισμένων προμηθειών, ιδίως σίτου υψηλότερης ποιότητας. Ταυτόχρονα, οι τιμές υποστηρίχθηκαν επίσης από τις ανησυχίες για βροχοπτώσεις στην Αυστραλία και την αβεβαιότητα σχετικά με πιθανές αλλαγές στα εξαγωγικά μέτρα στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Ζάχαρη, λάδι και κρέας
Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO ήταν 1,4% υψηλότερος τον Νοέμβριο από ό,τι τον Οκτώβριο και σχεδόν 40% πάνω από το επίπεδο του Νοεμβρίου 2020. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες τιμές της αιθανόλης, αν και οι μεγάλες αποστολές από την Ινδία και οι θετικές προοπτικές για τις εξαγωγές ζάχαρης από την Ταϊλάνδη μετριάζουν την ανοδική πίεση στις τιμές.
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO ήταν κατά μέσο όρο 134,4 μονάδες τον μήνα, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2011 και 1,2% υψηλότερο από τον Οκτώβριο.Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO υποχώρησε κατά 0,3% από το υψηλό ρεκόρ που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο, αντανακλώντας χαμηλότερες τιμές για τα έλαια σόγιας και κραμβέλαιου καθώς και χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου. Οι διεθνείς τιμές του φοινικέλαιου παρέμειναν σταθερές.
Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO μειώθηκε κατά 0,9%, για τέταρτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση. Οι μειωμένες αγορές χοιρινού κρέατος από την Κίνα οδήγησαν σε χαμηλότερες διεθνείς τιμές, ενώ οι τιμές των βοοειδών μειώθηκαν επίσης απότομα λόγω των αυξημένων εξαγώγιμων προμηθειών από την Αυστραλία. Οι τιμές του κρέατος βοοειδών και πουλερικών ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθερές.
Ρεκόρ παραγωγής δημητριακών για διατήρηση της τροφοδοσίας των αγορών
Η νέα σύνοψη προσφοράς και ζήτησης δημητριακών του FAO προβλέπει την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών σε 2.791 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2021, νέο ρεκόρ και 0,7% υψηλότερη από το προηγούμενο έτος. Σε σύγκριση με το 2020, η παγκόσμια παραγωγή χονδροειδών σιτηρών και ρυζιού αναμένεται να αυξηθεί, αντίστοιχα, κατά 1,4% και 0,9%, ενώ για το σιτάρι θα μειωθεί κατά 1,0%.
Η παγκόσμια χρήση δημητριακών το 2021/22 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,7% σε 2.810 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών μέχρι το κλείσιμο του 2022 προβλέπεται να μειωθούν κατά 0,9% από τα επίπεδα ανοίγματος. Η επακόλουθη αναλογία αποθεμάτων προς χρήση 28,6% «θα εξακολουθούσε να δείχνει μια άνετη κατάσταση εφοδιασμού συνολικά», σύμφωνα με τον FAO.
Ο FAO προβλέπει ότι το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών το 2021/2022 θα αυξηθεί κατά 0,7% σε 480 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, με αναμενόμενη επέκταση 2,2% στο παγκόσμιο εμπόριο σιταριού «περισσότερο από αντιστάθμιση» μιας πιθανής συρρίκνωσης στο εμπόριο χονδροειδών σιτηρών.
Τον περασμένο μήνα, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO εκτινάχθηκε σε νέα αιχμή φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας . Ο δείκτης ανέδειξε το αυξανόμενο κόστος των δημητριακών και των φυτικών ελαίων σε όλο τον κόσμο, ενώ σημείωσε ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 30% τον τελευταίο χρόνο.
Πηγή: foodingredientsfirst.com