Ασφάλεια κατεψυγμένων, αποξηραμένων και σε σκόνη οικιακών γρύλων (Acheta domesticus) ως νέα τροφή.
Ενώ επί του παρόντος, υπάρχουν σε εκκρεμότητα 8 αιτήσεις για έντομα που προορίζονται να διατεθούν στην αγορά της ΕΕ σε διαφορετικές μορφές, και έχουν εγκριθεί ήδη άλλα 4, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την επιτροπή της EFSA NDA, να εκδώσει γνώμη σχετικά με την ασφάλεια των κατεψυγμένων, αποξηραμένων και μορφών σκόνης οικιακού γρύλου* ( Acheta domesticus ) ως νέας τροφής ( NF) σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2015/2283.
Το NF προτείνεται σε τρεις μορφές: (i) κατεψυγμένο, (ii) αποξηραμένο, (iii) σκόνη. Η ΕΕ επισημαίνει πάντως ότι εναπόκειται στους καταναλωτές να αποφασίσουν αν θέλουν να τρώνε έντομα ή όχι αν και η κατανάλωση εντόμων ως εναλλακτικής πηγής πρωτεΐνης δεν είναι νέα και τα έντομα τρώγονται τακτικά σε πολλά μέρη του κόσμου.
Το αρχικό αίτημα έγκρισης προήλθε από την Βελγική Ομοσπονδία Βιομηχανίας Εντόμων που ζήτησε έγκριση για προσθήκη κατεψυγμένων και αποξηραμένων σκευασμάτων από γρύλους σε ορισμένα προϊόντα διατροφής που προορίζονται για τον γενικό πληθυσμό.
Τα κύρια συστατικά του NF είναι πρωτεΐνη, λίπος και διαιτητικές ίνες (χιτίνη). Το NF έχει περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που κυμαίνεται μεταξύ 19,7 και 20,9 g/100 g στην κατεψυγμένη μορφή και 61,7–68,6 g/100 g σε ξηρή μορφή και μορφή σκόνης. Η Ομάδα αναγνωρίζει ότι η πραγματική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη υπερεκτιμάται όταν χρησιμοποιείται ο συντελεστής μετατροπής αζώτου σε πρωτεΐνη 6,25 λόγω της παρουσίας μη πρωτεϊνικού αζώτου από τη χιτίνη. Σύμφωνα με την EFSA η συγκέντρωση των ρύπων στο NF εξαρτάται από τα επίπεδα εμφάνισης αυτών των ουσιών στην τροφή των εντόμων.
Λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση του NF και τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης, η κατανάλωση του NF δεν είναι διατροφικά μειονεκτική είπε η EFSA. Η ομάδα σημειώνει ότι δεν προκύπτουν ανησυχίες για την ασφάλεια από τις τοξικολογικές πληροφορίες για το A. domesticus. Ωστόσο θεωρεί ότι η κατανάλωση του NF μπορεί να προκαλέσει πρωτογενή ευαισθητοποίηση στις πρωτεΐνες A. domesticus και μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα αλλεργικά σε καρκινοειδή, ακάρεα και μαλάκια. Επιπλέον, τα αλλεργιογόνα από τις ζωοτροφές μπορεί να καταλήξουν στο NF. Συμπερασματικά η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το NF είναι ασφαλές στις προτεινόμενες χρήσεις και επίπεδα χρήσης.
Σύμφωνα με τον FAO, τα έντομα ως τροφή αναδεικνύονται ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα τον εικοστό πρώτο αιώνα λόγω του αυξανόμενου κόστους της ζωικής πρωτεΐνης, της επισιτιστικής ανασφάλειας, των περιβαλλοντικών πιέσεων, της αύξησης του πληθυσμού και της αυξανόμενης ζήτησης για πρωτεΐνη μεταξύ των μεσαίων στρωμάτων. Επομένως, πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις στη συμβατική κτηνοτροφία. Συνεπώς, η κατανάλωση εντόμων συμβάλλει θετικά στο περιβάλλον και στην υγεία και τα μέσα διαβίωσης.
Ο FAO υποδεικνύει επίσης ότι τα έντομα είναι μια εξαιρετικά θρεπτική και υγιεινή πηγή τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα. Ως εκ τούτου, αποτελούν μια εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης που διευκολύνει τη στροφή προς την υγιεινή και βιώσιμη διατροφή.
*Το A. domesticus είναι ένα είδος εντόμου που ανήκει στην οικογένεια των Gryllidae και ζει στη φύση σε διάφορες περιοχές παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Ασίας, της Αφρικής, της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Η καλλιέργεια του, περιλαμβάνει την αναπαραγωγή του πληθυσμού των ενήλικων εντόμων και την εκτροφή των νυμφών. Τα αυγά διαχωρίζονται από τα ενήλικα έντομα, έτσι ώστε οι νύμφες να μπορούν κατά συνέπεια να αναπτυχθούν χωριστά. Μετά την εκκόλαψη από τα αυγά, οι νύμφες αναπτύσσονται υπό συνθήκες ελέγχου θερμοκρασίας και υγρασίας. Η συγκομιδή γίνεται από 35 έως 120 ημέρες μετά την εκκόλαψη ανάλογα με τις συνθήκες εκτροφής. Τα έντομα καλλιεργούνται σε τακτικά απολυμανθέντα δοχεία κατασκευασμένα από πιστοποιημένο πολυαιθυλένιο και ανθρακικό πολυπροπυλένιο που έρχεται σε επαφή με τρόφιμα. Αυτό μειώνει την πιθανότητα κατάποσης πλαστικού από το A. domesticus . Κατά την εκτροφή χρησιμοποιείται επίσης χαρτόνι ή χαρτοπολτός ποιότητας τροφίμων. Ο αιτών ανέφερε ότι δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά, διαλύτες και αυξητικές ορμόνες κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας. Οποιαδήποτε παράσιτα εντόμων καταπολεμούνται χρησιμοποιώντας λαμπτήρες UV, παγίδες φερομόνης ή βιολογικό έλεγχο (π.χ. παρασιτικές σφήκες).