Ξεσπάσματα νοροϊού, σαλμονέλας και E. Coli αυτή τη εποχή σε κρουαζιέρες, συμπεριλαμβανομένων και πλοίων που ταξιδεύουν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για όποιον επιθυμεί να κάνει μια κρουαζιέρα με τους φίλους ή την οικογένειά του αυτή τη χρονική περίοδο, ίσως να μην είναι και η καλύτερη ιδέα, καθώς υπάρχουν εν ενεργεία ξεσπάσματα νοροϊού που πλήττουν τους παραθεριστές που επιλέγουν ταξίδια σε ανοιχτές θάλασσες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο Food Safety First, το πιο πρόσφατο καταγεγραμμένο ξέσπασμα νοροϊού έλαβε χώρα σε πλοίο της εταιρείας P&O Cruises Αrcadia, σε ταξίδι που διήρκεσε από τις 29 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 3 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Σε αυτό αρρώστησαν τουλάχιστον 84 επιβάτες και 10 μέλη του πληρώματος.
Αν και δεν είναι εξακριβωμένο, οι νοσούντες από νοροϊό φέρονται να παρουσίασαν συμπτώματα αμέσως μετά την αποβίβαση.
Ο νοροϊός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και προκαλεί άμεσα τροφική δηλητηρίαση. Τα συμπτώματα του νοροϊού περιλαμβάνουν έντονο έμετο και διάρροια που συνήθως ξεκινά μέσα σε 48 ώρες από την έκθεση στον ιό και διαρκούν περίπου 3 ημέρες.
Για να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του ξεσπάσματος, η εταιρεία και το πλήρωμα του πλοίου προέβησαν στις εξής ενέργειες:
- Ενίσχυση στις διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης, σύμφωνα με το σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης επιδημιών του πλοίου
- Συλλογή δειγμάτων κοπράνων από περιπτώσεις γαστρεντερικών παθήσεων επιβατών ή/και πληρώματος
- Ειδοποίησε τους επισκέπτες που επιβιβάστηκαν για την κατάσταση στο πλοίο και ενθάρρυνε την αναφορά ασθένειας και την καλή υγιεινή των χεριών.
Αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση τροφικών δηλητηριάσεων σε κρουαζιερόπλοια. Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, ανέφερε πρόσφατα 24 κρούσματα σαλμονέλας που συνδέονται με κρουαζιέρες πλοίων που ταξιδεύουν στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ομοίως, άλλες γραμμές κρουαζιέρας αναφέρουν επιδημίες E. Coli και άλλους ιούς που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις.
Σχετικά με τις δηλητηριάσεις σε κρουαζιερόπλοια
Δυστυχώς, οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι αρκετά συχνές στις κρουαζιέρες, όπως και σε οποιοδήποτε άλλο πολυσύχναστο μέρος με φαγητό.
Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να μειώσετε αρκετά τον κίνδυνο να προσβληθείτε από κάποια τροφική δηλητηρίαση κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας σας, εφαρμόζοντας απλώς ορισμένα μέτρα προφύλαξης.
- Να πλένετε καλά τα χέρια σας.
- Όπου και όποτε είναι δυνατόν, να τρώτε σε εστιατόρια που προσφέρουν σέρβις, αντί για χώρους αυτοεξυπηρέτησης.
- Αποφύγετε τα ωμά και τα μη μαγειρεμένα τρόφιμα.
- Αποφύγετε το υπερβολικό ποτό.
- Προσοχή αν γευματίζετε σε λιμάνια, επειδή ορισμένες ξένες χώρες μπορεί να έχουν κακές συνθήκες παροχής νερού ή πρακτικές χειρισμού ζώων. Εάν τρώτε σε αμφισβητήσιμη τοποθεσία, επιλέξτε πλήρως μαγειρεμένα κρέατα και εμφιαλωμένα ποτά χωρίς πάγο.