Η Tupperware από το 1950 ήταν ένας “θεσμός” σε κάθε σπίτι, αλλά ο υψηλός ανταγωνισμός και η πανδημία φέρνουν την εταιρεία στα όρια της χρεωκοπίας.
Της Βιργινίας Κιμπουροπούλου
Η Tupperware, της οποίας τα προϊόντα έχουν χρησιμοποιηθεί από εκατομμύρια νοικοκυριά από το 1950 που πρωτοξεκίνησε, αντιμετωπίζει μείζονα οικονομικά προβλήματα.
Την προηγούμενη Δευτέρα, οι μετοχές της Tupperware άγγιξαν τα 1,21 δολάρια στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ποσό που συνιστά το χαμηλότερο που έχει φτάσει η εταιρεία εδώ και μια 3ετία.
Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, οι μετοχές της Tupperware ανέβηκαν έως και 42% στα 1,87 δολάρια, έπειτα από αναφορά της Wall Street Journal ότι η εταιρεία είχε προσλάβει συμβούλους από μεγάλες εταιρείες ενόψει μιας πιθανής χρεοκοπίας.
- Δείτε επίσης: Ντροπή! Το 40% των νηστίσιμων γλυκών στα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας δεν είναι νηστίσιμα – Έρευνα του Cibum
Και πράγματι, οι ενδείξεις για χρεοκοπία πέρα από την πτώση των μετοχών είναι πολλές, μιας και τον προηγούμενο μήνα έλαβε την απόφαση να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο που διατηρεί από το 1967 στη Θήβα έλαβε η Tupperware, οδηγώντας σε απώλεια 150 θέσεων εργασίας και προκαλώντας μάλιστα την αντίδραση της ΓΣΕΕ, η οποία ζήτησε την ανάκληση της απόφασης, όπως είχε αναφέρει και δημοσίευμα του Cibum.
Τι είναι αυτό που προκάλεσε την πτώση της εταιρείας; Αφενός, ένα βασικό πρόβλημα είναι πως σε αντίθεση με όταν ξεκίνησε, πλέον υπάρχουν πολλές ανταγωνιστικές εταιρείες στο είδος. Μάρκες όπως η Robax και η Shopgreen, ακόμα και η IKEA έχουν βγάλει τις δικές τους λύσεις σε τάπερ, διαθέτοντας μάλιστα πολλές οικολογικές επιλογές.
Σύμφωνα με τον κύριο αναλυτή της Global Data, Nick Saunders, o οποίος σχολίασε την κατάσταση της Tupperware σε σχετική έκθεση, “το κύριο πρόβλημα για την Tupperware είναι ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες ανταγωνιστικές μάρκες από τις οποίες μπορούν να επιλέξουν οι αγοραστές”.
Ας φύγουμε από τις εταιρείες παραγωγής τάπερ και ας πάμε σε λύσεις πιο οικονομικές, άρα και πιο πιθανό να αγοράσουν οι καταναλωτές. Για παράδειγμα στην Amazon, μπορεί να βρει κανείς τάπερ από την εταιρεία GladWare σε συσκευασίες των 10 πλαστικών δοχείων από microglass με καπάκι και χωρητικότητας περίπου 30 ml για 41 ευρώ περίπου, ενώ στην περίπτωση της Tupperware το κόστος μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερο.
- Δείτε επίσης: Γιατί τα αυγά στην Ελλάδα βρίσκονται στα ράφια του σουπερμάρκετ, ενώ στις ΗΠΑ στο ψυγείο;
Αλλά η μεγάλη ζημιά έγινε κατά την πανδημία, όπου ξεκίνησε να εκτοξεύεται η δημοτικότητα των πλαστικών και αλουμινένιων δοχείων αποθήκευσης “μιας χρήσης”, τα οποία βέβαια ο κόσμος κρατούσε για πολύ περισσότερες. Έτσι, με τόσο μειωμένη ζήτηση και τόσο αυξημένη προσφορά, ο κώδωνας του κινδύνου κρούεται εδώ και πολύ καιρό για την Tupperware.
Παράλληλα, οι απαιτήσεις για πιο βιώσιμες συσκευασίες δημιουργούν ολοένα και λιγότερη ανάγκη για πλαστικό, το οποίο επίσης έχει παίξει το ρόλο του στη βιομηχανία τάπερ, η οποία πρέπει να γίνει πιο προσαρμοστική στις νέες καταναλωτικές απαιτήσεις.
Η ίδια η Tupperware είπε, σύμφωνα με άρθρο του CNN, ότι δεν θα έχει αρκετά λεφτά για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της εάν δεν εξασφαλίσει επιπλέον χρήματα, ενώ εξετάζει σενάρια να κλείσει και άλλα εργοστάσια και να κάνει περισσότερες απολύσεις για να εξοικονομήσει ό τι μπορεί.
Επιπλέον, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προειδοποίησε επίσης ότι η μετοχή της Tupperware κινδυνεύει να διαγραφεί, λόγω μη υποβολής της απαιτούμενης ετήσιας έκθεσης.
Χωρίς επενδυτές, οι οποίοι αμφιβάλλουν για την ικανότητα της εταιρείας να ανακάμψει από αυτή την κρίση και να παραμείνει σε λειτουργία χωρίς χρηματική εισφορά και με ένα χρέος περίπου 700 εκατ. ευρώ, το μέλλον της Tupperware προδιαγράφεται σημαντικά αβέβαιο.
- Δείτε επίσης: Τι θα πάθουμε εάν καταναλώσουμε μισοψημένο κοτόπουλο;