Η Unilever κατηγορήθηκε ότι σε συνεργασία με μαλαισιανή επιχείρηση έστησε μονοπώλιο στην αγορά μαργαρίνης.
Σε διακανονισμό κατέληξε η πολυεθνική τροφίμων Unilever, έπειτα από απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Νοτίου Αφρικής για υπόθεση που αφορά στη συνεργασία της με τη Μαλαισιανή εταιρεία Sime Darby Hudson Knight για μονοπώλιο στην αγορά
Η υπόθεση ξεκίνησε το 2017, όταν η επιτροπή παρέπεμψε μια υπόθεση εναντίον της Unilever και της μαλαισιανής εταιρείας για δίωξη με κατηγορίες που αφορούσαν σε μονοπώλιο της αγοράς και συνεργασία για μη ανταγωνισμό για το διάστημα 2004 και 2013.
Η έρευνα της επιτροπής διαπίστωσε ότι οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους όσον αφορά ορισμένα μεγέθη συσκευασίας μαργαρίνης και βρώσιμα έλαια.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο News 24, εκείνη την εποχή, η επιτροπή είπε ότι όταν η Unilever πούλησε τις δραστηριότητές της στο εργοστάσιο στη Sime Darby το 2004, οι 2 επιχειρήσεις είχαν καταλήξει σε συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένου ότι η Unilever δεν θα προμήθευε βιομηχανικούς πελάτες με βρώσιμα έλαια με το σήμα Flora.
Μεταξύ άλλων συμφωνιών, η Sime Darby συμφώνησε να μην προμηθεύει πελάτες λιανικής με τα βρώσιμα έλαιά της με το σήμα Crispa.
Από την πλευρά της Sime Darby διευθέτησε το θέμα με την επιτροπή τον Ιούλιο του 2016, σύμφωνα με το ίδιο ειδησεογραφικό μέσο.
Η Unilever νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κατέληξε σε συμβιβασμό με την επιτροπή ανταγωνισμού ύψους 16 εκατομμυρίων ραντ (περίπου 800.000 ευρώ).
Επιπλέον, η Unilever έχει συμφωνήσει σε μια σειρά πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένου ότι θα αυξήσει την ετήσια αξία των προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών της από τοπικούς φορείς κατά τουλάχιστον 340 εκατομμύρια ραντ (16 εκατ. ευρώ) σε περίοδο τεσσάρων ετών. Αναμένεται να δημιουργήσει, επίσης, ένα ταμείο ανάπτυξης επιχειρήσεων και προμηθευτών αξίας εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα παρέχει άτοκα επιχειρηματικά δάνεια σε black-owned επιχειρήσεις στη βιομηχανία παραγωγής, logistics και χονδρικής στη Νότια Αφρική που πληρούν τα κριτήρια πίστωσης και επιλογής της Unilever. Τέλος, συμφώνησε στη δωρεά προϊόντων υγιεινής, απολύμανσης και περιποίησης σε σχολεία.
Η Unilever συμφώνησε με τη διοικητική κύρωση χωρίς να αποδεχθεί ευθύνη. Ο διακανονισμός εξακολουθεί να υπόκειται σε έγκριση από το Δικαστήριο Ανταγωνισμού.