Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βρετανία: Ένα βήμα πιο κοντά τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΒρετανία: Ένα βήμα πιο κοντά τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
spot_img

cibum team

Η Βρετανική κυβέρνηση καταργεί το κόστος και τη γραφειοκρατία στο μέλλον για περισσότερες δοκιμές καλλιεργειών με γονιδιακή επεξεργασία. 

Η προοπτική γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων να καλλιεργούνται και να πωλούνται στη Βρετανία έχει έρθει ένα βήμα πιο κοντά μετά τις αλλαγές στους αγροτικούς κανονισμούς που θα επιτρέψουν δοκιμές αγροτικών καλλιεργειών με γονιδιακή επεξεργασία.

Οι εταιρείες ή οι ερευνητικοί οργανισμοί που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν δοκιμές πεδίου θα πρέπει να ενημερώσουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά το υπάρχον κόστος και η γραφειοκρατία θα καταργηθούν.

Σύμφωνα με τον Guardian η αλλαγή αυτή είναι μικρή, αλλά η κυβέρνηση λέει ότι θα ακολουθήσουν σχέδια για νέα πρωτογενή νομοθεσία που θα επιτρέψει πολύ μεγαλύτερη χρήση της γονιδιακής επεξεργασίας σε καλλιέργειες στο Ηνωμένο Βασίλειο και επαναπροσδιορισμό στο δίκαιο της γενετικής τροποποίησης.

Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την πώληση καλλιεργειών με γονιδιακή επεξεργασία που αναπτύχθηκαν στις δοκιμές πεδίου και σε περαιτέρω βήματα όπως η γονιδιακή επεξεργασία σε ζώα και ενδεχομένως η παραγωγή και πώληση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Ο George Eustice, γραμματέας περιβάλλοντος, δήλωσε: «Η γονιδιακή επεξεργασία έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τους γενετικούς πόρους που προσφέρει η φύση. Είναι ένα εργαλείο που θα μπορούσε να μας βοηθήσει για να αντιμετωπίσουμε μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε – γύρω από την επισιτιστική ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και την απώλεια βιοποικιλότητας ».

Το Brexit… διευκολύνει

Οι υπουργοί είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν το Brexit για να επιτρέψουν τη γονιδιακή επεξεργασία , μια μορφή γενετικής τροποποίησης που είναι πολύ περιορισμένη στην ΕΕ, να χρησιμοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τη δημόσια διαβούλευση που διαπίστωσε ότι το 87% των ατόμων που απάντησαν θεώρησαν ότι οι γενετικά επεξεργασμένες καλλιέργειες είναι πιο επικίνδυνες σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους εκτροφής καλλιεργειών, όπως αναφέρει ο Guardian.

Η γονιδιακή επεξεργασία περιλαμβάνει τη χρήση και την τροποποίηση γονιδίων που βρίσκονται ήδη σε έναν οργανισμό, σε αντίθεση με άλλες μορφές γενετικής τροποποίησης, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν γονίδια που εισάγονται από άλλα φυτά ή ζώα. Η γονιδιακή επεξεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μιμηθεί τα αποτελέσματα της παραδοσιακής αναπαραγωγής φυτών, αλλά επιταχύνεται στο εργαστήριο αντί να απαιτούνται χρόνια επαναλαμβανόμενης επιλεκτικής αναπαραγωγής.

Οι υποστηρικτές λένε ότι η γονιδιακή επεξεργασία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για την ανάπτυξη καλλιεργειών με αυξημένες αποδόσεις ή πρόσθετα θρεπτικά οφέλη , ή που θα είναι ανθεκτικά σε παράσιτα και ασθένειες και θα αντέχουν στην ξηρασία, τις υψηλές θερμοκρασίες ή άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

 Η Angela Karp, διευθύντρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Rothamsted Research δήλωσε: «Η γονιδιακή επεξεργασία μας δίνει ένα ισχυρό νέο εργαλείο για να επιταχύνουμε τη δημιουργία φυτικών ποικιλιών που μπορεί να είναι περισσότερο θρεπτικό, πιο ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή και καλλιεργείται με μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τώρα θα είμαστε σε θέση να κλιμακώσουμε τις μελέτες μας σε κλίμακα και να επιταχύνουμε τη δημιουργία νέων ποικιλιών».

Ωστόσο, οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι η κυβέρνηση υπερισχύει της δημόσιας ανησυχίας για το θέμα. Η Joanna Lewis, διευθύντρια πολιτικής και στρατηγικής στο Soil Association, δήλωσε ότι η γονιδιακή επεξεργασία είναι λάθος προσέγγιση και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στο να βοηθήσει τους αγρότες να γίνουν πιο βιώσιμοι. «Θα πρέπει να επενδύσουμε σε λύσεις που αντιμετωπίζουν την αιτία των ασθενειών και των επιβλαβών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ποικιλομορφίας των καλλιεργειών, της μείωσης των ωφέλιμων εντόμων και του υπερπληθυσμού των ζώων. Πρέπει να αυξήσουμε τον άνθρακα του εδάφους, την άγρια ​​ζωή και την καλή διαβίωση των ζώων στα αγροκτήματα για να λύσουμε τις κρίσεις του κλίματος και της φύσης και να προστατεύσουμε την ανθρώπινη υγεία ».

Δείτε επίσης:

Ξενοδοχεία-εστιατόρια: Το νέο ΦΕΚ για τη μείωση σπατάλης τροφίμων και υλικών συσκευασίας  

“Διαφημίσεις με ανθυγιεινά τρόφιμα βομβαρδίζουν τα παιδιά μας”

Eρευνητές του ΜΙΤ ανέπτυξαν νέα μέθοδο για να απομακρύνουν τον μόλυβδο από το νερό

Κρέας Σκύλου: Προς απαγόρευση η κατανάλωση του στη Νότια Κορέα 

Η Nespresso στα δικαστήρια: έχασε στη διαμάχη για την κατοχύρωση του σχήματος της κάψουλας 

 Η Nestlé ανακαλεί 13 τόνους κατεψυγμένες πίτσες πεπερόνι DiGiorno  

Οι νέες προοπτικές της βιομηχανίας τροφίμων από τις αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες των μπαχαρικών 

Αλλαντίαση (botulism): Η σημασία της εκπαίδευσης των καταναλωτών 

Lidl: Κατάρτιση με μισθό – Καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης και εργασίας 

Οι Ιταλοί φοβούνται το… ελληνικό ακτινίδιο 

Με νέες συσκευασίες και όνομα τα προϊόντα Uncle Ben’s στην ελληνική αγορά  

Food fraud: οδηγίες συμμόρφωσης από το FSSC22000 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο