Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χαλούμι: από 1 Οκτωβρίου ξεκινά την νέα του πορεία ως προϊόν ΠΟΠ. Οι τελευταίες λεπτομέρειες

ΑρχικήΝέαΧαλούμι: από 1 Οκτωβρίου ξεκινά την νέα του πορεία ως προϊόν ΠΟΠ. Οι τελευταίες λεπτομέρειες
spot_img

cibum team

Το χαλούμι, το εμβληματικό κυπριακό τυρί θα βγει στην αγορά την 1η Οκτωβρίου με τη νέα του ετικέτα ΠΟΠ, αφού έλαβε την πολυπόθητη προστατευόμενη προέλευση του ονόματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι θα συνεχιστούν τα αυξητικά κέρδη για το χαλούμι του οποίου ο τζίρος από τις εξαγωγές μόνο το 2020 και με τις δυσκολίες που υπήρχαν λόγω πανδημίας, έφτασε στα 290 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά από επτά χρόνια μάχης μεταξύ του τυριού και της γραφειοκρατίας της ΕΕ, το χαλούμι, σε λιγότερο από ένα μήνα θα πωλείται ω προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, και θα μπορεί να αντιμετωπίσει τους μιμητές που παρήγαγαν χαλούμι και να το εμπορεύονταν χρησιμοποιώντας αυτή τη λέξη.

Το χαλούμι είναι ένα ημίσκληρο τυρί που φτιάχνεται για αιώνες στα κυπριακά χωριά από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, ή από μείγμα των δύο. Μερικές φορές στο μείγμα προστίθεται και αγελαδινό γάλα.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι ήδη σε μεταξύ τους διάλογο υπό την οργάνωση του Υπουργείου Γεωργίας και της τεχνικής επιτροπής της Κύπρου, προκειμένου να βρουν τους τρόπους εκείνους που θα επιτρέψουν την όσο το δυνατό καλύτερη διαχείριση των νέων κανόνων παραγωγής και εμπορίας του χαλουμιού. 

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη «οι τελευταίες συζητήσεις που ως σκοπό έχουν τη λύση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν και τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τις ποσότητες του χαλουμιού που θα παράγονται», σύμφωνα με τον Διευθυντή του τμήματος Βιομηχανίας του ΚΕΒΕ Ανδρέα Ανδρέου.

Εντωμεταξύ το Υπουργείο Γεωργίας προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παρατυπιών και αισχροκέρδειας, έχει ανοικτή επικοινωνία και είναι σε συνεννόηση με την ιδιωτική εταιρία, η οποία θα αναλάβει την επίβλεψη και τον έλεγχο για το αν παράγονται τα χαλούμια με την σφραγίδα του ΠΟΠ, βάσει των προδιαγραφών που προβλέπονται.

Ήδη 3.500  τυροκόμοι, αγελαδοτρόφοι, αιγοπροβατοτρόφοι και άλλοι εμπλεκόμενοι παραγωγοί, έχουν καταχωρήσει τις «υπεύθυνες δηλώσεις» για ένταξη στο σύστημα ελέγχου παραγωγής χαλουμιού ΠΟΠ.

Όπως είπε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου, Γιώργος Πέτρου, «οι έλεγχοι θα παραμείνουν αυστηροί και κανένας δε θα μπορεί να παρανομήσει σε θέματα ποιότητας. Αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την έγκριση των αιτήσεων οι οποίες μέχρι να εξεταστούν όλες μπορεί να περάσουν και δύο χρόνια» λόγω του αυξημένου αριθμού αιτήσεων.

Ωστόσο πριν την οριστική εξέταση και έγκριση των αιτήσεων, θα δοθούν κάποιες «προεγκρίσεις – ειδικές άδειες» σε παραγωγούς για να μπορεί να λειτουργήσει η παραγωγή χαλουμιού ΠΟΠ.

Παρέμβαση στην Κομισιόν για το χαλούμι

Την παράνομη μεταφορά προβάτων από την Τουρκία στα κατεχόμενα για την παραγωγή χαλουμιού κατήγγειλε, με στοιχεία, ο Ελληνοκύπριος ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) με παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Μαυρίδης ζητά την λήψη άμεσων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας τρεις παραβιάσεις: α) η εισαγωγή των ζώων αυτών από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύεται, β) η απευθείας εισαγωγή τους στην κατεχόμενη περιοχή είναι παράνομη και γ) η χρησιμοποίηση γάλακτος από τα εισαγόμενα αυτά πρόβατα για την παραγωγή χαλουμιού στα κατεχόμενα, ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προϊόντος (ΠΟΠ), παραβιάζει τον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του, ο κ. Μαυρίδης αναφέρει ότι το ίδιο το λεγόμενο «Πρωθυπουργικό Γραφείο» του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος στο κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας γνωστοποίησε εδώ και μήνες ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικό πρόγραμμα με εισαγωγή προβάτων από την Τουρκία, με στόχο την αύξηση του παραγόμενου γάλακτος στα κατεχόμενα.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαυρίδης στην Επιτροπή, «το πρόγραμμα αποφασίστηκε λόγω της αναμενόμενης αύξησης στη ζήτηση γάλακτος μετά την κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ, βάσει του σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού». Συνεχίζοντας ο κ. Μαυρίδης τονίζει ότι «ο ‘Τουρκικός Οργανισμός Συνεργασίας και Συντονισμού’, σε συνεργασία με το κατοχικό καθεστώς, υλοποιώντας το πρόγραμμα αυτό, έχουν ήδη προχωρήσει σε εισαγωγή στις κατεχόμενες περιοχές, 180 προβάτων και 9 κριαριών φυλής ‘Ivesi’, τα οποία διανεμήθηκαν σε κτηνοτρόφους (περιλαμβανομένων εποίκων από την Τουρκία) στην περιοχή της Καρπασίας» και με σκοπό τον πολλαπλασιασμό τους».

Με δεδομένο ότι η εισαγωγή των ζώων αυτών από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύεται, η απευθείας εισαγωγή τους στην κατεχόμενη περιοχή είναι παράνομη και η χρησιμοποίηση γάλακτος από τα εισαγόμενα αυτά πρόβατα για την παραγωγή χαλουμιού στα κατεχόμενα παραβιάζει τον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό, ο Κύπριος ευρωβουλευτής ζητά από την Επιτροπή να διασφαλίσει την έμπρακτη εφαρμογή του Κανονισμού αναφορικά με τα επιτρεπόμενα ζώα στην παραγωγή γάλακτος και ότι τα εισαγόμενα ζώα από την Τουρκία δεν θα συμμετέχουν στην παραγωγή του χαλουμιού, ως προϊόντος ΠΟΠ.

Πληροφορίες από economytoday

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο