Τα αποτελέσματα μελέτης που σοκάρουν.
Τα πλαστικά καλαμάκια αποτέλεσαν για δεκαετίες ένα βασικό αξεσουάρ στην καθημερινότητά μας, μέχρι να θεωρηθούν ένα από τα πιο επιβαρυντικά προϊόντα για το περιβάλλον και να αντικατασταθούν από άλλα με βάση υλικά όπως το χαρτί, το γυαλί, το ανοξείδωτο ατσάλι, το μπαμπού και τη σιλικόνη.
Ως πιο δημοφιλής και προσιτή εναλλακτική λύση τελικά επικράτησαν τα χάρτινα καλαμάκια, τα οποία συχνά κατηγορούνται ότι απορροφούν υγρασία και χάνουν τη σταθερότητά τους μετά από λίγη ώρα χρήσης, ειδικά σε ζεστά ροφήματα, ενώ ορισμένοι χρήστες αναφέρουν ότι το χάρτινο καλαμάκι μπορεί να προσδώσει μια “χάρτινη” γεύση στο ποτό. Κατά καιρούς μάλιστα έχουν σημειωθεί και περιστατικά πνιγμού από το χαρτί που αποσπάται λειώνοντας στο υγρό…
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Από τα γήπεδα στην εντατική και την αιμοκάθαρση – Πώς το μολυσμένο μαρούλι άλλαξε για πάντα τη ζωή ενός 10χρονου
Αν δεν τα συμπαθείτε για τους παραπάνω λόγους και πολύ, τα χάρτινα καλαμάκια σας δίνουν τώρα ακόμη ένα λόγο να τα μισήσετε… Είναι και επικίνδυνα για την υγεία!
Το 2023, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, στο Βέλγιο, δημοσίευσαν μια μελέτη στο περιοδικό Food Additives & Contaminants αφού εξέτασαν 39 διαφορετικές μάρκες από καλαμάκια κατασκευασμένα από πέντε υλικά: χαρτί, μπαμπού, γυαλί, ανοξείδωτο ατσάλι και πλαστικό. Η μελέτη βρήκε ουσίες ανά και πολυφθοροαλκυλίου, γνωστό και ως PFAS ή «για πάντα χημικά», σε όλα τα καλαμάκια εκτός από αυτά που είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα. Ίσως το πιο εκπληκτικό είναι ότι το PFAS ανιχνεύτηκε πιο συχνά σε αυτά που κατασκευάζονται από φυτικά υλικά, όπως χαρτί και καλαμάκια από μπαμπού.
Ο λόγος που τα καλαμάκια φυτικής προέλευσης περιέχουν υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), σημείωσαν οι συγγραφείς, πιθανότατα οφείλεται στο ότι οι κατασκευαστές θέλουν να τα κάνουν ανθεκτικά στο νερό. Τα χημικά PFAS, τα οποία ανέρχονται σε χιλιάδες, έχουν χρησιμοποιηθεί σε καταναλωτικά προϊόντα από τη δεκαετία του ’50. Το Ρυθμιστικό Συμβούλιο Διακρατικής Τεχνολογίας σημείωσε ότι αυτές οι χημικές ουσίες είναι δημοφιλείς καθώς «προσδίδουν λάδι, νερό, καθώς και «θερμική σταθερότητα και μείωση τριβής», που θα ήταν ιδανικά για να διατηρείται ανέπαφο ένα χάρτινο καλαμάκι κατά την κατανάλωση ενός παχύρρευστου smoothie.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελέγξτε στα ψυγεία σας: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κατεψυγμένο μπιφτέκι από κοτόπουλο λόγω σαλμονέλας (φωτο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το Υπουργείο Γεωργίας της Τουρκίας ξεμπροστιάζει τη Danone καταγγέλοντας νοθεία του γάλακτος με … νερό!
«Το PFAS, για πάντα χημικό, είναι ένα από εκείνα τα σούπερ χημικά που μπορούν να κάνουν σχεδόν τα πάντα, από το να φροντίζεις να μην κολλάει το φαγητό σου στο τηγάνι σου μέχρι να σε αφήνει να φοράς ένα ρούχο που μπορεί να απομακρύνει το νερό και σχεδόν οτιδήποτε ενδιάμεσα», είπε ο Δρ. Ο Ντέιβιντ Νάντλερ, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης. “Η ιστορία μας δείχνει ότι αυτοί οι τύποι σούπερ χημικών που μπορούν να κάνουν οτιδήποτε τείνουν να είναι οι πιο επικίνδυνοι.”
Αυτές οι χημικές ουσίες τείνουν να διασπώνται πολύ, πολύ, πολύ αργά, έχει αποδειχθεί ότι έχουν μια σειρά από αρνητικές συνέπειες για την υγεία, από την αλλαγή των επιπέδων χοληστερόλης ενός ατόμου έως την πιθανή διαταραχή του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι δεν είναι σαφές πόσο από τα συνολικά PFAS που βρέθηκαν στο χαρτί και στα καλαμάκια μπαμπού προέρχονται από την κατασκευή, πράγμα που σημαίνει ότι οι χημικές ουσίες θα μπορούσαν να υπήρχαν στο χαρτί σε οποιαδήποτε μορφή ήταν πριν γίνουν καλαμάκι.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διατροφικό πείραμα: Δημοσιογράφος κατανάλωνε συνέχεια αυγά για μία εβδομάδα και έμεινε έκπληκτη με το αποτέλεσμα
Πρότειναν ότι η πιο βιώσιμη επιλογή θα ήταν τα καλαμάκια από ανοξείδωτο χάλυβα, τα οποία «μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, δεν περιέχουν PFAS και μπορούν να ανακυκλωθούν πλήρως».
Και ενώ είμαστε βέβαιοι ότι τα καφέ αποκλείεται να μοιράζουν καλαμάκια από ανοξείδωτο χάλυβα, η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι απλά να πιείτε τον καφέ σας χωρίς καλαμάκι, κάτι που θα έλυνε τόσο το θέμα των χημικών όσο και τα περιβαλλοντικά προβλήματα με μια κίνηση.