ΑρχικήΝέαΥγείαΓιατί ο πολιοϊός παραμένει κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους

Γιατί ο πολιοϊός παραμένει κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους

3 λεπτά ανάγνωσης

Το ECDC καθησυχάζει λόγω των υψηλών εμβολιαστικών ποσοστών, αλλά εκδίδει συστάσεις για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας

Οι υγειονομικές αρχές της Γερμανίας ανακοίνωσαν στον Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) την ανίχνευση άγριου πολιοϊού τύπου 1 σε δείγμα λυμάτων στο Αμβούργο, στις 11 Νοεμβρίου 2025. Αυτό το εύρημα έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες αναφορές για κυκλοφορία πολιοϊού τύπου 2 προερχόμενου από εμβόλιο σε λύματα σε διάφορες τοποθεσίες της Γερμανίας από το τέλος του 2024. Αν και οι δύο ανιχνεύσεις δεν σχετίζονται, αμφότεροι οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν πολιομυελίτιδα σε άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Η αλληλουχία του γονιδιώματος του απομονωθέντος στελέχους του άγριου πολιοϊού τύπου 1 εμφανίζει πολύ ισχυρή ομοιότητα με μια γενετική συστάδα που κυκλοφορεί στο Αφγανιστάν, μία από τις δύο χώρες, μαζί με το Πακιστάν, όπου ο ιός αυτός κυκλοφορεί επί του παρόντος.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σουρωτήρι για μακαρόνια περιέχει καρκινογόνες ουσίες – Τι έδειξαν οι έλεγχοι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μολυσμένο βρεφικό γάλα: Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των βρεφών με αλλαντίαση στα νοσοκομεία

- Advertisement -

Η ανίχνευση του άγριου πολιοϊού τύπου 1 στα λύματα θεωρείται ασυνήθιστη, αλλά όχι απροσδόκητη. Ο κίνδυνος για τον ευρωπαϊκό πληθυσμό κρίνεται ως πολύ χαμηλός, κυρίως λόγω των γενικά υψηλών ποσοστών εμβολιασμού σε ολόκληρη την περιοχή. Η Ευρωπαϊκή περιφέρεια εξακολουθεί να είναι απαλλαγμένη από πολιομυελίτιδα και τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΕΟΧ αναφέρουν ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης που υπερβαίνουν το ενενήντα τοις εκατό. Ωστόσο, καθώς ο ιός δεν έχει εκριζωθεί παγκοσμίως, ο κίνδυνος επανεισαγωγής του στην Ευρώπη παραμένει όσο υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Για να διατηρηθεί η προστασία του πληθυσμού απαιτείται υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Οι συστάσεις για διαρκή εγρήγορση

Το ECDC τονίζει ότι οι συστάσεις που είχαν εκδοθεί μετά τις προηγούμενες ανιχνεύσεις πολιοϊού στα λύματα ισχύουν και για αυτό το περιστατικό. Είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί η έγκαιρη χορήγηση των εμβολίων που περιλαμβάνονται στα προγράμματα ρουτίνας σε όλες τις χώρες της ΕΕ και του ΕΟΧ, ειδικά στα μικρά παιδιά, με σκοπό τη διατήρηση κάλυψης τουλάχιστον ενενήντα τοις εκατό σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Οι υγειονομικές αρχές πρέπει να εντοπίζουν και να απευθύνονται σε άτομα με ελλιπές ή άγνωστο ιστορικό εμβολιασμού, αναπτύσσοντας παράλληλα στοχευμένες παρεμβάσεις για την αύξηση της εμβολιαστικής αποδοχής.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πλαστικά κομμάτια σε λουκανικοπιτάκια ιδιωτικής ετικέτας μεγάλης αλυσίδας – Επείγουσα ανάκληση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εκατοντάδες παιδιά στο νοσοκομείο μετά από εκπαιδευτική επίσκεψη σε φάρμα

Επιπλέον, συνιστάται η ενημέρωση των κλινικών ιατρών, κυρίως παιδίατρων και νευρολόγων, ώστε να παραμείνουν σε εγρήγορση για σύνδρομα οξείας χαλαρής παράλυσης και για πιθανά κρούσματα που προκαλούνται από πολιοϊό. Είναι σημαντικό να υπενθυμιστεί ότι η επιτήρηση της οξείας χαλαρής παράλυσης βασίζεται στην ταυτοποίηση του ιού σε δείγματα κοπράνων. Τέλος, το ECDC συνιστά την ενίσχυση της περιβαλλοντικής επιτήρησης για την ταχεία ανίχνευση της εισαγωγής ή της κυκλοφορίας του ιού. Το ECDC δηλώνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς εταίρους, για να παρέχει καθοδήγηση και υποστήριξη στις προσπάθειες διατήρησης υψηλών επιπέδων εμβολιασμού.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Σουβλάκι με «απ’ όλα»: Πόσο ασφαλείς είναι γύρος, ντομάτες και κρεμμύδια – Τι πρέπει να προσέχουν σουβλατζίδικα και καταναλωτές – Του Ν. Γδοντέλη

Ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και της βελγικής FASFC αναδεικνύουν τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης στο σουβλάκι

Κολλαγόνο σε σκόνη: Πώς επηρεάζει τον μεταβολισμό; Του Νίκου Ζορζοβίλη

Τι υπόσχονται, τι αποδεικνύει η επιστήμη και τι παραμένει αναπάντητο

ΠΤΙ ΜΠΕΡ Παπαδοπούλου και Αλλατίνη: Το ΣΕΕ ενεργοποιεί το Άρθρο 10 για την υπόθεση που ξεκίνησε από καταγγελία καταναλωτή

Νέα εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση των ΠΤΙ ΜΠΕΡ, καθώς το ΣΕΕ δημοσιοποιεί ζήτημα μη εφαρμογής των αποφάσεων που είχαν ζητήσει αλλαγές στις συσκευασίες των προϊόντων