Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η επίδραση της κατανάλωσης χυμών στο μικροβίωμα του εντέρου και του στόματος

ΑρχικήΝέαΥγείαΗ επίδραση της κατανάλωσης χυμών στο μικροβίωμα του εντέρου και του στόματος
spot_img

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των διατροφικών προγραμμάτων με χυμούς.

Η κατανάλωση χυμών προωθείται συχνά ως ένας εύκολος τρόπος για την αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών, ενώ δίαιτες που βασίζονται αποκλειστικά σε χυμούς διαφημίζονται ως μέσα αποτοξίνωσης και βελτίωσης της υγείας.

- Advertisement -

Ωστόσο, η διαδικασία χυμοποίησης αφαιρεί τις περισσότερες αδιάλυτες φυτικές ίνες, γεγονός που μπορεί να μειώσει τα οφέλη των φρούτων και λαχανικών και να επηρεάσει το μικροβίωμα του εντέρου και του στόματος.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση χυμών επηρεάζει τη σύνθεση του μικροβιώματος, συγκρίνοντας τρεις διαφορετικές δίαιτες: Αποκλειστική κατανάλωση χυμών, συνδυασμό χυμών με τροφή και δίαιτα φυτικής προέλευσης. Δεκατέσσερις συμμετέχοντες ακολούθησαν τις δίαιτες αυτές για τρεις ημέρες, ενώ η ανάλυση των δειγμάτων μικροβιώματος (κόπρανα, σάλιο και επιχρίσματα μάγουλου) πραγματοποιήθηκε πριν, αμέσως μετά και 14 ημέρες μετά την παρέμβαση.

Επιπτώσεις στην υγεία

Η κατανάλωση χυμών συσχετίστηκε με αλλαγές στον στοματικό μικροβιόκοσμο, με σημαντική μείωση των ωφέλιμων βακτηρίων Firmicutes και αύξηση των Proteobacteria, τα οποία σχετίζονται με φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Επιπλέον, η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και η χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες των χυμών συνδέθηκαν με αύξηση προφλεγμονωδών βακτηρίων στο στόμα και το μάγουλο.

Όσον αφορά το εντερικό μικροβίωμα, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στη γενική του σύνθεση, ωστόσο αυξήθηκαν συγκεκριμένες βακτηριακές ομάδες που σχετίζονται με διαταραχή της διαπερατότητας του εντέρου, φλεγμονή και γνωστική έκπτωση.

Αντίθετα, η δίαιτα εξάλειψης έδειξε θετικά αποτελέσματα, καθώς αύξησε τα βακτήρια που διασπούν φυτικές ίνες και παράγουν βουτυρικό οξύ, ένα λιπαρό οξύ που υποστηρίζει την εντερική υγεία, την ανοσολογική ισορροπία και την αντίσταση στα παθογόνα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα