Γιατί τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης φρουκτόζης προκαλούν ανησυχία στους ερευνητές.
Η διαιτητική φρουκτόζη προάγει την ανάπτυξη όγκων σε ζωικά μοντέλα μελανώματος, καρκίνου του μαστού και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αναφέρουν ερευνητές. Ωστόσο, η φρουκτόζη δεν τροφοδοτεί άμεσα τους όγκους, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.
Η κατανάλωση φρουκτόζης έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, κυρίως λόγω της ευρείας χρήσης σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη ως γλυκαντικού σε ποτά και υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.
Δείτε επίσης: Ανακαλούνται μπάρες πρωτεΐνης – Περιέχουν αδήλωτα αλλεργιογόνα
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ήπαρ μετατρέπει τη φρουκτόζη σε χρήσιμα θρεπτικά συστατικά για τα καρκινικά κύτταρα, ένα συναρπαστικό εύρημα που θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για τη φροντίδα και τη θεραπεία πολλών διαφορετικών τύπων καρκίνου.
Χρησιμοποιώντας τη μεταβολική, μια μέθοδο σκιαγράφησης μικρών μορίων καθώς κινούνται μέσω των κυττάρων και σε διάφορους ιστούς του σώματος. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας τρόπος με τον οποίο τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης φρουκτόζης προάγουν την ανάπτυξη των όγκων είναι η αύξηση της διαθεσιμότητας των κυκλοφορούντων λιπιδίων στο αίμα. Αυτά τα λιπίδια είναι δομικά στοιχεία για την κυτταρική μεμβράνη και τα καρκινικά κύτταρα τα χρειάζονται για να αναπτυχθούν.
Οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει εδώ και καιρό ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν μεγάλη συγγένεια με τη γλυκόζη, ένα απλό σάκχαρο που είναι η προτιμώμενη πηγή ενέργειας του οργανισμού με βάση τους υδατάνθρακες.
Δείτε επίσης: Πώς καταλαβαίνουμε τα φρέσκα ψάρια
Όσον αφορά τη χημική της δομή, η φρουκτόζη είναι παρόμοια με τη γλυκόζη. Είναι και οι δύο κοινοί τύποι σακχάρων, με τον ίδιο χημικό τύπο, αλλά διαφέρουν ως προς τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός τις μεταβολίζει. Η γλυκόζη επεξεργάζεται σε όλο το σώμα, ενώ η φρουκτόζη μεταβολίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το λεπτό έντερο και το συκώτι.
Και τα δύο σάκχαρα βρίσκονται φυσικά στα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά. Προστίθενται επίσης ως γλυκαντικά σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Η φρουκτόζη, ειδικότερα, έχει διεισδύσει στην αμερικανική διατροφή τις τελευταίες δεκαετίες. Προτιμάται από τη βιομηχανία τροφίμων επειδή είναι πιο γλυκιά από τη γλυκόζη.
Δείτε επίσης: Ντοματίνια: Να τα αφήσω ή να τα βγάλω από το πλαστικό κεσεδάκι;
Πριν από τη δεκαετία του 1960, οι άνθρωποι κατανάλωναν σχετικά λίγη φρουκτόζη σε σύγκριση με τους σημερινούς αριθμούς. Πριν από έναν αιώνα, ένας μέσος άνθρωπος κατανάλωνε μόλις 5-10 κιλά φρουκτόζης ετησίως. Για να το θέσουμε σε οικείους όρους, αυτό είναι περίπου ίσο με το βάρος ενός γαλόνι γάλακτος. Στον 21ο αιώνα, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί και φτάνει το ισοδύναμο των 60 λιτρών γάλακτος.