Η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και η έκθεση σε χαμηλή δόση σε πλαστικοποιητές μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο ενδοκρινικό, αναπαραγωγικό και νευρολογικό σύστημα
Μέχρι τώρα, μπορεί να έχετε ακούσει για μικροπλαστικά, τα μικροσκοπικά θραύσματα πλαστικού που δεν διασπώνται και έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας. Για τον κίνδυνο από τους πλαστικοποιητές, όμως, πόσα γνωρίζουμε;
Οι πλαστικοποιητές είναι συνθετικές χημικές ουσίες που προστίθενται σε υλικό —κυρίως πλαστικό— για την κατασκευή ποικίλων αντικειμένων, από τη συσκευασία μέχρι τα παιχνίδια. Ωστόσο, τελικά μεταναστεύουν από αυτά τα προϊόντα και καταλήγουν στο περιβάλλον, θέτοντας κινδύνους για την υγεία.
- Δείτε επίσης: Lidl Dk: Ανάκληση παγωτού λόγω λάθους που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στους καταναλωτές
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, δύο πλαστικοποιητές, ο DiNP και ο DEHP, ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σε υψηλές συγκεντρώσεις στον αέρα σε δύο αστικές περιοχές στη νότια Καλιφόρνια. Αυτές οι ουσίες, που εμπίπτουν σε μια κατηγορία πλαστικοποιητών που ονομάζονται φθαλικές ενώσεις, έχουν προστεθεί στη λίστα Proposition 65 της Καλιφόρνια, που σημαίνει ότι είναι χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο και αναπαραγωγικά προβλήματα.
Άλλες έρευνες έχουν βρει χημικές ουσίες πλαστικοποιητών στον αέρα – καθώς και στα τρόφιμα, το νερό και τη βρωμιά.
- Δείτε ακόμη: Προσοχή στα Χριστουγεννιάτικα ημερολόγια με σοκολατάκια – Απανωτές ανακλήσεις σε όλη την Ευρώπη
Πώς λειτουργούν οι πλαστικοποιητές και πού βρίσκονται;
«Οι πλαστικοποιητές είναι χημικά πρόσθετα που χρησιμοποιούνται για την αύξηση της ευελιξίας, της εργασιμότητας και της ευκαμψίας των υλικών, ιδιαίτερα των πλαστικών», εξηγεί ο Raffaele Marfella, MD, PhD , ερευνητής πλαστικοποιητών και καθηγητής στο Τμήμα Προηγμένων Ιατρικών και Χειρουργικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καμπανίας, Luigi Vanvitelli. «Με την ενσωμάτωση πλαστικοποιητών, οι μοριακές αλυσίδες μέσα σε υλικά όπως το πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) γίνονται πιο κινητές, καθιστώντας το πλαστικό πιο μαλακό και πιο ευέλικτο».
Υπάρχουν περίπου 30.000 χημικές ουσίες με δυνατότητα πλαστικοποιητή, αλλά οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν μόνο περίπου 50 σε εμπορικά προϊόντα. Από αυτά, οι φθαλικές ενώσεις είναι μερικές από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες, γνωστές και καλά μελετημένες.
- Δείτε επίσης: Τι σημαίνει το εμβληματικό λογότυπο της Lurpak;
- Δείτε επίσης: Επιδημία νοροϊού σε κρουαζιερόπλοιο με 1.822 επιβάτες
Οι φθαλικές ενώσεις, ειδικότερα, «βρίσκονται σε πολλά είδη οικιακής χρήσης, όπως έπιπλα, συσκευασίες τροφίμων και καλλυντικά», είπε η Kelly Johnson-Arbor, MD , τοξικολόγος στο MedStar Health. Είπε επίσης ότι «λειτουργούν ως σταθεροποιητές αρωμάτων» σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας όπως σαμπουάν, λοσιόν και πλύσιμο σώματος.
Επειδή οι πλαστικοποιητές όπως οι φθαλικές ενώσεις δεν συνδέονται χημικά με τα υλικά στα οποία προστίθενται, μπορούν να εκπλυθούν, να μεταναστεύσουν ή να εξατμιστούν σε άλλες πηγές.
Τον Ιανουάριο, για παράδειγμα, μια μελέτη Consumer Reports που δοκίμασε σχεδόν 100 κοινά συσκευασμένα τρόφιμα, από σόδα μέχρι γιαούρτι μέχρι φρούτα και λαχανικά, βρήκε υψηλά επίπεδα φθαλικών αλάτων σχεδόν σε όλα.
- Δείτε επίσης: 6 είδη πρωινού που μιμούνται τα αποτελέσματα του Ozempic
Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι ακόμη και άτομα που κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα και βιολογικά, εισαγόμενα μπαχαρικά που δεν είχαν αγγίξει ποτέ πλαστικό, ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλά επίπεδα DEHP στο σώμα τους σε σχέση με άτομα που ακολουθούσαν τακτική διατροφή, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι φθαλικές ενώσεις μπορεί να είχαν εκπλυθεί από το πλαστικό κατά τη διάρκεια της διαδικασία παραγωγής.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει απαγορεύσει στα παιδικά παιχνίδια να περιέχουν περισσότερο από 0,1% συγκέντρωση 8 τύπων φθαλικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένου του DEHP. Το 2022, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων απέσυρε την άδεια χρήσης 23 φθαλικών ενώσεων στη συσκευασία και την επεξεργασία τροφίμων, αφού παρουσιάστηκαν στοιχεία ότι δεν χρησιμοποιούνται πλέον.
Όμως, το 2023, η FDA απέρριψε μια αίτηση από διάφορες ομάδες υπεράσπισης που ζητούσαν από τον οργανισμό να απαγορεύσει αρκετές άλλες φθαλικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται ως πλαστικοποιητές και να ανακαλέσει τις εγκεκριμένες χρήσεις άλλων φθαλικών ενώσεων, λέγοντας ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία ότι οι ουσίες είναι επιβλαβείς για την υγεία.
- Δείτε επίσης: Τι είναι το Frybread και γιατί το αγαπάμε τόσο πολύ;
Είναι οι πλαστικοποιητές επιβλαβείς για την υγεία;
Μερικοί από τους πιο ερευνημένους πλαστικοποιητές περιλαμβάνουν DEHP, DnBP, DiNP, DBP, BBP, DIOP και DNOP — και συλλογικά, οι ουσίες έχουν συνδεθεί με μια σειρά από ζητήματα υγείας.
Η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και η έκθεση σε χαμηλή δόση σε πλαστικοποιητές μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο ενδοκρινικό, αναπαραγωγικό και νευρολογικό σύστημα.
Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία με τους πλαστικοποιητές είναι ότι μπορούν να παραμείνουν στο σώμα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, ανίχνευσε μικροπλαστικά , τα οποία συνήθως περιέχουν πλαστικοποιητές, στις καρδιές ατόμων με υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή θάνατο. Και μια άλλη μελέτη από τον Σεπτέμβριο διαπίστωσε ότι αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να διεισδύσουν στον εγκέφαλο.
- Δείτε ακόμη: Ένας θάνατος και τουλάχιστον 15 τραυματισμοί από επικίνδυνο κρεβάτι – Πρόστιμο πάνω από 15 εκ. ευρώ στην εταιρεία
Πώς να αποφύγετε τους πλαστικοποιητές
Η αποφυγή πλαστικοποιητών μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς βρίσκονται σχεδόν παντού στο περιβάλλον αλλά υπάρχουν μικρά πράγματα που μειώνουν την έκθεση σε αυτούς.
- Διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων Αναζητήστε προϊόντα με την ένδειξη «χωρίς φθαλικές ενώσεις» ή «μη τοξικά». Πολλοί κατασκευαστές παιχνιδιών, ειδών προσωπικής φροντίδας και ειδών οικιακής χρήσης προσφέρουν πλέον επιλογές που δεν περιέχουν επιβλαβείς πλαστικοποιητές.
- Προσοχή στην αποθήκευση τροφίμων . Μείνετε μακριά από πλαστική μεμβράνη και πλαστικά δοχεία τροφίμων κατασκευασμένα από PVC, το οποίο φέρει την ετικέτα ανακύκλωσης #3». “Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε αντ’ αυτού γυάλινα ή ανοξείδωτα δοχεία τροφίμων.
- Περιορίστε το γρήγορο φαγητό . Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερο γρήγορο φαγητό είχαν υψηλότερη έκθεση.
- Προσπαθήστε να αποφύγετε τα προϊόντα PVC . Η επιλογή εναλλακτικών λύσεων όπως φυσικό καουτσούκ, σιλικόνη ή υλικά με βάση το πολυαιθυλένιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έκθεσης
- Εξετάστε τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης χωρίς άρωμα . Τα αρωματικά προϊόντα, όπως τα αρώματα, τα σαμπουάν και οι λοσιόν, τείνουν να περιέχουν φθαλικές ενώσεις. Επιλέξτε προϊόντα χωρίς άρωμα ή φυσικά άρωμα και ελέγξτε για λίστες συστατικών που αποφεύγουν όρους όπως «άρωμα» που μπορεί να είναι ένας τρόπος για να κρύψουν την περιεκτικότητα σε φθαλικές ενώσεις.
- Εστιάστε στον αερισμό των εσωτερικών χώρων . Οι φθαλικές ενώσεις μπορεί να υπάρχουν στην οικιακή σκόνη από δάπεδα βινυλίου, έπιπλα και ηλεκτρονικά είδη. Το τακτικό ξεσκόνισμα και σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα με ένα φίλτρο HEPA, μαζί με τον αερισμό του σπιτιού, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων αυτών των χημικών ουσιών σε εσωτερικούς χώρους.
- Δείτε ακόμη: Πόσο υγιεινά είναι τα αποξηραμένα φρούτα;