Πώς αυτό το τσάι μπορεί να ενσωματωθεί στις ρουτίνες οδοντιατρικής φροντίδας.
Η περιοδοντική νόσος, κοινώς γνωστή ως νόσος των ούλων, πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και αποτελεί κύρια αιτία απώλειας δοντιών στους ενήλικες.
Ένας από τους κύριους βακτηριακούς υπαίτιους της περιοδοντίτιδας είναι το Porphyromonas gingivalis, το οποίο αποικίζει βιοφίλμ στις επιφάνειες των δοντιών και πολλαπλασιάζεται σε βαθιές περιοδοντικές θήκες. Ενώ οι παραδοσιακές ρουτίνες και θεραπείες οδοντιατρικής φροντίδας είναι απαραίτητες, πολλοί συχνά αναρωτιούνται για τις φυσικές θεραπείες και την αποτελεσματικότητά τους.
Σίγουρα όταν εμφανίζεται περιοδοντίτιδα, η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απαραίτητη, καθώς είναι ο μόνος ειδικός που μπορεί να μας καθοδηγήσει. Μπορούν όμως τα βότανα να μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια;
Παρόλο που τα παθογόνα βακτήρια αποτελούν τον κύριο αιτιολογικό παράγοντα της περιοδοντίτιδας, η έρευνα έχει στραφεί πρόσφατα στο οξειδωτικό στρες και τον ρόλο του στην εξέλιξη της νόσου. Πιο συγκεκριμένα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση της βλάβης των ιστών από ενεργά είδη οξυγόνου και της σοβαρότητας της περιοδοντίτιδας. Έτσι, πολλά βότανα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες άρχισαν να μελετώνται για τη συμβολή τους στη θεραπεία της περιοδοντίτιδας.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Microbiology Spectrum, ένα επιστημονικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης, ερευνητές από την Ιαπωνία αναφέρουν ότι το matcha ανέστειλε την ανάπτυξη του P. gingivalis σε εργαστηριακά πειράματα.
Επιπλέον, σε μια κλινική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 45 άτομα με περιοδοντίτιδα, τα άτομα που χρησιμοποίησαν στοματικό διάλυμα matcha παρουσίασαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα P. gingivalis σε δείγματα σάλιου από ό,τι στην αρχή της μελέτης. «Το matcha μπορεί να έχει κλινική εφαρμογή για την πρόληψη και τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας», σημειώνουν οι συγγραφείς στην εργασία.
Μια προηγούμενη μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του Escherichia coli. Άλλες έρευνες διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του P. gingivalis και να μειώσει την προσκόλλησή του στα επιθηλιακά κύτταρα του στόματος. Επιπλέον, μελέτες παρατήρησης έχουν συσχετίσει την κατανάλωση πράσινου τσαγιού με καλύτερη υγεία.
Για τη νέα μελέτη, ερευνητές από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Nihon στο Matsudo, το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων στο Τόκιο και άλλα ιδρύματα διεξήγαγαν μια σειρά από in vitro πειράματα για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα ενός διαλύματος matcha κατά 16 ειδών βακτηρίων του στόματος, συμπεριλαμβανομένων 3 στελεχών του P. gingivalis. Το στοματικό διάλυμα matcha έδειξε μικρή δραστικότητα έναντι στελεχών κοινών βακτηρίων του στόματος.
Μέσα σε 2 ώρες, σχεδόν όλα τα καλλιεργημένα κύτταρα του P. gingivalis είχαν σκοτωθεί από το εκχύλισμα matcha, ενώ μετά από 4 ώρες έκθεσης, όλα τα κύτταρα ήταν νεκρά. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν βακτηριοκτόνο δράση κατά του παθογόνου.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές επιστράτευσαν 45 άτομα που είχαν διαγνωστεί με χρόνια περιοδοντίτιδα και κατανεμήθηκαν τυχαία σε 3 ομάδες: Η μία ομάδα έλαβε στοματικό διάλυμα από τσάι κριθαριού, η δεύτερη έλαβε στοματικό διάλυμα από εκχύλισμα matcha και η τρίτη έλαβε στοματικό διάλυμα που περιείχε ενυδατωμένο αζουλενικό σουλφονικό νάτριο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της φλεγμονής.
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι ασθενείς στην ομάδα που χρησιμοποίησε στοματικό διάλυμα matcha παρουσίασαν σημαντική μείωση του επιπέδου του P. gingivalis. Οι ασθενείς στις άλλες 2 ομάδες δεν παρουσίασαν την ίδια σημαντική μείωση.
Αν και η νέα μελέτη δεν είναι η πρώτη που διερευνά τις αντιμικροβιακές επιδράσεις των ενώσεων που προέρχονται από το τσάι στο P. Gingivalis, οι ερευνητές σημειώνουν ότι υποστηρίζει τα πιθανά οφέλη του matcha ως μέρος ενός σχεδίου θεραπείας για άτομα με περιοδοντική νόσο.