Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2025
34.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το ψάρι-έκπληξη: Είναι καθαρό από βαρέα μέταλλα και πιο θρεπτικό από τα γνωστά – Αποκαλυπτικά ευρήματα Ελλήνων ερευνητών

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤο ψάρι-έκπληξη: Είναι καθαρό από βαρέα μέταλλα και πιο θρεπτικό από τα γνωστά – Αποκαλυπτικά ευρήματα Ελλήνων ερευνητών

Ένα νέο σχετικά είδος ψαριού, εντυπωσιάζει τους ερευνητές όχι μόνο γιατί είναι πολύ πιο θρεπτικό από άλλα κοινά ψάρια όπως η τσιπούρα και το λαβράκι, αλλά και επειδή περιέχει χαμηλά επίπεδα υδραργύρου και άλλων βαρέων μετάλλων σε αντίθεση με δημοφιλή ψάρια όπως ο τόνος

Δεν το ξέρεις, αλλά είναι πιο υγιεινό απ’ τα ψάρια που τρως…

Ένα νέο σχετικά είδος ψαριού για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο γενικότερα, μπορεί να νικήσει σε κατανάλωση πολλά άλλα είδη, καθώς τα ξεπερνάει και σε θρεπτικά συστατικά αλλά και επειδή περιέχει χαμηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων, σε αντίθεση πχ με τον δημοφιλή τόνο, διασφαλίζοντας ότι η κατανάλωσή του δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται παξιμάδια μολυσμένα με έντομα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απαγορευμένη ουσία σε καλλυντικά Clinique – Ειδοποίηση μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος RAPEX

Τα αποτελέσματα νέας μελέτης του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods, επιβεβαιώνουν ότι είναι ένα είδος πλούσιο σε πρωτεΐνες με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σε συνολική περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA), γεγονός που τονίζει περαιτέρω τα οφέλη του για την υγεία. Το αραχιδονικό οξύ (ARA), ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ που εμπλέκεται στη λειτουργία του εγκεφάλου, την ανοσολογική απόκριση και τη ρύθμιση της φλεγμονής. Τα επίπεδα ARA στα φιλέτα αυτού του είδους είναι διατροφικά σημαντικά και συμβάλλουν σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη αυτού του απαραίτητου λιπαρού οξέος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται παιδικό σαμπουάν που έχει λήξει από το… 2018

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να διαλέξετε το καλύτερο ψητό κοτόπουλο από το σούπερ μάρκετ

Εκτός από τα παραπάνω διατροφικά οφέλη, ενώ η πρόσληψη του λιπαρού οξέος ARA από τυπικές διαιτητικές πηγές όπως αυγά, κοτόπουλα και λιπαρά ψάρια κυμαίνεται από 100 έως 250 mg/ημέρα, μια μερίδα 100 g παρέχει 96,6 mg, υποδεικνύοντας ότι αποτελεί μια πολύτιμη διαιτητική πηγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολύ κοινά είδη όπως η άγρια ​​τσιπούρα και το λαβράκι, τα επίπεδα ARA είναι χαμηλότερα (30 mg και 20 mg, αντίστοιχα). Όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία, οι τιμές AI και TI υπογραμμίζουν περαιτέρω την ευεργετική σύνθεση λιπαρών οξέων του. Με AI 0,68, το ψάρι εμπίπτει στο βέλτιστο εύρος για τα ψάρια, υποδηλώνοντας τον πιθανό ρόλο του στη μείωση των επιπέδων LDL χοληστερόλης και της συνολικής χοληστερόλης. Η τιμή TI 0,49 είναι επίσης εντός του εύρους που θεωρείται ευεργετικό για την καρδιαγγειακή υγεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα απομακρύνετε αποτελεσματικά τα αγριόχορτα από τους αρμούς σε βεράντες και αυλές χωρίς χημικά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί ΔΕΝ πρέπει να βάζουμε αλάτι στη ντομάτα – Βοτανολόγος εξηγεί

Ο λόγος για τα λεοντόψαρα ένα χωροκατακτητικό είδος το οποίο έχει βάλει του ερευνητές σε “αγώνα δρόμου” για να βρουν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος που έχουν δημιουργήσει, μέσω της κατανάλωσης και της εμπορικής εκμετάλλευσης που θα βοηθήσει στη μείωση της αύξησης του πληθυσμού τους. Το ψάρι-φωτιά Ινδο-Ειρηνικός Διάβολος, κοινώς γνωστό ως λιονταρόψαρο Pterois miles, θεωρείται ένα από τα πιο επιθετικά χωροκατακτητικά είδη στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Αυτή η εισβολή αποτελεί σοβαρή απειλή για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, τη δομή και τη λειτουργία του οικοσυστήματος, αλλοιώνοντας τη τροφική δυναμική και επηρεάζοντας αρνητικά την αυτόχθονη χλωρίδα και πανίδα. Τα λιονταρόψαρα χαρακτηρίζονται από υψηλούς ρυθμούς αναπαραγωγής, ταχεία ανάπτυξη και ευρεία ευελιξία στη διατροφή, τα οποία, μαζί με την απουσία φυσικών θηρευτών σε πρόσφατα εισβεβλημένα οικοσυστήματα, τους δίνουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των αυτόχθονων ειδών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τρόφιμα από αυτόματους πωλητές: Πόσο ασφαλή είναι;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπορούμε να φάμε τα κοτσάνια της ντομάτας;

Μετά την εισβολή λεοντόψαρων στην Καραϊβική Θάλασσα, η οποία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το 2012 το είδος εισέβαλε και στη Μεσόγειο και έχει εξαπλωθεί σε διάφορες περιοχές, φτάνοντας στο Αιγαίο Πέλαγος και αργότερα και στο Ιόνιο Πέλαγος μέχρι το 2018. Όπως και στην Καραϊβική, το λεοντόψαρο στη Μεσόγειο αποτελεί κίνδυνο για την αλιεία απειλώντας τις ιθαγενείς κοινότητες ψαριών, διαταράσσοντας τη δυναμική του τροφικού πλέγματος και ανταγωνιζόμενο με εμπορικά πολύτιμα είδη. Επιπλέον, τα δηλητηριώδη αγκάθια τους μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και, ενδεχομένως, να επηρεάσουν τις παράκτιες δραστηριότητες. Η διαχείριση των χωροκατακτητικών ειδών αποτελεί πρόκληση σε θαλάσσια περιβάλλοντα, αλλά πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η εμπορική εκμετάλλευσή του θα μπορούσε να μετατρέψει ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα σε οικονομική ευκαιρία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κίνδυνος από σταφυλόκοκκο σε μπέικον – Προκαλεί έντονους εμετούς και στομαχικές διαταραχές λίγες ώρες μετά την κατανάλωση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι θα συμβεί στον εγκέφαλό σας αν κλείσετε το κινητό για τρεις ημέρες; Μελέτη

Η μελέτη,  εξέτασε την εποχιακή διακύμανση στη θρεπτική σύνθεση και την τεχνική ποιότητα των λεοντόψαρων από το Ιόνιο και το Αιγαίο Πέλαγος, αξιολογώντας τις δυνατότητές τους ως πηγή τροφής. Η επίδραση της εποχικότητας ήταν πιο έντονη στο Ιόνιο Πέλαγος, όπου η περιεκτικότητα σε λιπαρά των χειμερινών φιλέτων ήταν υψηλότερη από αυτή των ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών φιλέτων. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές εποχιακές διαφορές στο Αιγαίο Πέλαγος. Η υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά των χειμερινών δειγμάτων στο Ιόνιο Πέλαγος, αλλά όχι στο Αιγαίο Πέλαγος, μπορεί να αποδοθεί σε περιφερειακές διαφορές στις περιβαλλοντικές συνθήκες, ιδιαίτερα στη θερμοκρασία της θάλασσας, στη διαθεσιμότητα θηραμάτων και στις μεταβολικές απαιτήσεις. Όσον αφορά τη θρεπτική ποιότητα, τα λεοντόψαρα από το Αιγαίο Πέλαγος παρουσίασαν υψηλότερη θρεπτική αξία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιδημία σαλμονέλας από δημοφιλές τρόφιμο σε φεστιβάλ – 22 νοσηλείες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το συστατικό που κάνει το κοκκινιστό να λιώνει στο στόμα

Εκτός από το μακροθρεπτικό τους προφίλ, τα λεοντόψαρα προσφέρουν και άλλα οφέλη ως επιλογή θαλασσινών. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ο μυϊκός ιστός τους περιέχει χαμηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων, διασφαλίζοντας ότι η κατανάλωσή τους δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Παρόλο που τα λεοντόψαρα είναι ασφαλή για κατανάλωση, θα πρέπει να λαμβάνονται βασικά μέτρα ασφαλείας κατά τον χειρισμό τους, όπως η χρήση γαντιών ανθεκτικών στα τρυπήματα και το κόψιμο των αγκάθων με ψαλίδι ή ψαλίδι, για την αποφυγή δηλητηρίασης πριν από την προετοιμασία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γεύμα – δηλητήριο σε εστιατόριο ξεκλήρισε οικογένεια

Δεδομένου του ευνοϊκού θρεπτικού τους προφίλ, της υψηλής γευστικότητας και της έλλειψης κινδύνων για την υγεία, η προώθηση της κατανάλωσης λεοντόψαρων θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρακτική στρατηγική για τη δημιουργία πίεσης για την αλίευσή του, συμβάλλοντας στον έλεγχο των χωροκατακτητικών πληθυσμών, παρέχοντας παράλληλα μια επιλογή θαλασσινών υψηλής ποιότητας. Όμως, ενώ τα διατροφικά και οικολογικά οφέλη του είναι εμφανή, η ανάπτυξη μιας επιτυχημένης εμπορικής αγοράς εξαρτάται επίσης από την αντίληψη των καταναλωτών, την ετοιμότητα της αγοράς και τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών, υποστηρίζουν οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ.

Πρόσφατες μελέτες από την περιοχή της Μεσογείου έχουν επισημάνει μια αύξηση στην ευαισθητοποίηση και την αποδοχή των καταναλωτών για τα χωροκατακτητικά είδη ψαριών, συμπεριλαμβανομένου του λεονταρόψαρου, ιδιαίτερα όταν τα οικολογικά οφέλη επικοινωνούνται αποτελεσματικά. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα εμπόδια, όπως η χαμηλή εξοικείωση με το είδος, οι ανησυχίες για την ασφάλεια που σχετίζονται με τα δηλητηριώδη αγκάθια του και η περιορισμένη διαθεσιμότητα στην αγορά. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να μειώσουν την προθυμία των καταναλωτών να αγοράσουν, εκτός εάν υποστηρίζονται από στοχευμένη εκπαίδευση, διασφάλιση ιχνηλασιμότητας και γαστρονομική προώθηση.

Επιπλέον, η συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων, των προμηθευτών και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, είναι απαραίτητη για την υπερνίκηση των εμποδίων εισόδου και τη δημιουργία ενός σταθερού αγωγού ζήτησης. Επομένως, η ευρύτερη επιτυχία του λεονταρόψαρου ως επιλογή θαλασσινών θα απαιτήσει συντονισμένες προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση του κοινού, την ανάπτυξη της αλυσίδας εφοδιασμού και την ενσωμάτωση στην τοπική γαστρονομική κουλτούρα, εκτός από την επίδειξη των διατροφικών και οικολογικών πλεονεκτημάτων του. Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να συνεχίσει να διερευνά αυτές τις κοινωνικοοικονομικές δυναμικές για την υποστήριξη της διατήρησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της βιώσιμης εκμετάλλευσης αυτού του χωροκατακτητικού είδους.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://www.mdpi.com/2304-8158/14/13/2353

Αναφορά: Κοτσίρη Μ, Κογιάννου Δ, Νικολουδάκη Κ, Κλειδάς Ι, Δογραμματζή Α, Καραχλέ ΠΚ, Γρηγοράκης Κ. Εποχιακή Διακύμανση στη Διατροφική Αξία και την Τεχνική Ποιότητα των Λεονταροψαριών ( 
Pterois miles ) από το Ιόνιο και το Αιγαίο Πέλαγος. 
Foods . 2025; 14(13):2353. https://doi.org/10.3390/foods14132353

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δημοφιλές γλυκαντικό συνδέεται με εγκεφαλικά – Τι πρέπει να προσέχουν όσοι αγοράζουν προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Δημοφιλές υποκατάστατο ζάχαρης συνδέεται με βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα...

Ιός Ηπατίτιδας των αρουραίων σε οστρακοειδή – Μελέτη για τους πιθανούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία

Αυξανόμενες ενδείξεις παρουσίας ηπατίτιδας Ε των αρουραίων σε περιβαλλοντικές πηγές όπως τα επιφανειακά ύδατα, τα λύματα και τα δίθυρα μαλάκια

ΕΕ: Νέοι κανόνες και επίπεδα για τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα στα τρόφιμα από τον Οκτώβριο

 Νέα μέγιστα επίπεδα νιτρωδών και νιτρικών στην ΕΕ και μέγιστα όρια υπολειμμάτων θα ισχύσουν από τις 9 Οκτωβρίου 2025
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα