Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υγεία: Τα αντιβιοτικά, τα αντιιικά και τα εμβόλια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της άνοιας

ΑρχικήΝέαΥγείαΥγεία: Τα αντιβιοτικά, τα αντιιικά και τα εμβόλια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της άνοιας
spot_img

Η χρήση φαρμάκων που έχουν εγκριθεί για άλλες παθήσεις θα μπορούσε να επιταχύνει δραματικά το κυνήγι της θεραπείας.

Τα αντιβιοτικά, τα αντιικά και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως και οι εμβολιασμοί, συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με έρευνα, με επικεφαλής τα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και του Έξετερ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Alzheimer’s and Dementia: Translational Research & Clinical Interventions».

- Advertisement -

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα υγείας από 14 μελέτες που χρησιμοποίησαν ιατρικά αρχεία από περισσότερα από 130 εκατομμύρια άτομα και ένα εκατομμύριο περιπτώσεις άνοιας. Αν και εντόπισαν έλλειψη συνοχής μεταξύ των μελετών όσον αφορά στον εντοπισμό μεμονωμένων φαρμάκων που επηρεάζουν τον κίνδυνο άνοιας, ωστόσο βρήκαν αρκετές κατηγορίες φαρμάκων που σχετίζονται με μεταβαλλόμενο κίνδυνο: αρκετά φάρμακα που έχουν ήδη άδεια κυκλοφορίας και χρησιμοποιούνται, έχουν τη δυνατότητα να επαναπροσδιοριστούν για τη θεραπεία της άνοιας.

Ένα απροσδόκητο εύρημα της μελέτης ήταν η συσχέτιση μεταξύ αντιβιοτικών, αντιικών φαρμάκων και εμβολίων και του μειωμένου κινδύνου άνοιας. Όπως σημειώνουν, το εύρημα αυτό υποστηρίζει την υπόθεση ότι οι κοινές άνοιες μπορεί να πυροδοτούνται από ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις. Εξάλλου, πρόσφατα εντοπίστηκε ότι το εμβόλιο BCG για την φυματίωση συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας.

Τα αντιφλεγμονώδη, όπως η ιβουπροφαίνη, βρέθηκαν επίσης να συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο. Η φλεγμονή θεωρείται όλο και περισσότερο ότι συμβάλλει σημαντικά σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και ο ρόλος της στην άνοια υποστηρίζεται από το γεγονός ότι ορισμένα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας αποτελούν μέρος φλεγμονωδών μονοπατιών.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα