Συναγερμός στην Αμερική από υπάλληλο που χειρίστηκε τρόφιμα σε ντελικατέσεν, όντας άρρωστος με ηπατίτιδα Α. Συστάσεις για άμεσο εμβολιασμό όσων εξυπηρετήθηκαν από τον υπάλληλο, από το CDC
Οι πελάτες που αγόρασαν φαγητό από το ντελικατέσεν στο Walmart στην Skowhegan στις ΗΠΑ, μπορεί να έχουν εκτεθεί σε ηπατίτιδα Α, καθώς ένας εργαζόμενος σε ντελικατέσεν που ήταν άρρωστος με ηπατίτιδα Α χειρίστηκε τρόφιμα ενώ ήταν μολυσματικός, όπως δήλωσε στο Food Safety News ο εκπρόσωπος Τύπου του CDC του Μέιν. Όποιος αγόρασε φαγητό στο συγκεκριμένο ντελικατέσεν μεταξύ 9 π.μ. και 6 μ.μ. στις 7, 8, 10, 11, 12, 14, 15, 17, 18, 19 και 21 Μαΐου και το κατανάλωσε, κινδυνεύει να προσβληθεί από τη μεταδοτική αυτή νόσο.
Το CDC συμβουλεύει όποιον μπορεί να έχει καταναλώσει τρόφιμα που αγοράστηκαν στις παραπάνω ημερομηνίες, θα πρέπει να εμβολιαστεί εντός 14 ημερών από την έκθεσή του, ενώ όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της ηπατίτιδας Α δεν χρειάζεται να λάβουν άλλη δόση.
Ο εμβολιασμός δεν συνιστάται για όσους έχουν ξεπεράσει τις 14 ημέρες από την κατανάλωση, αλλά θα πρέπει να παρακολουθούνται για συμπτώματα ηπατίτιδας Α, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν 15 έως 50 ημέρες μετά την έκθεση.
Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας Α, τα οποία μπορούν να διαρκέσουν έως και δύο μήνες, περιλαμβάνουν κόπωση, ναυτία, πόνο στο στομάχι, σκούρα ούρα και ίκτερο. Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβλήθηκαν από ηπατίτιδα Α δεν έχουν μακροχρόνια ασθένεια.
Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της ηπατίτιδας Α είναι μέσω του εμβολιασμού, αν και η καλή υγιεινή των χεριών παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της εξάπλωσής της, σύμφωνα με το CDC.
Τι ισχύει στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα, οι φορείς Ηπατίτιδας Β ή/και C, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος “Προμηθέας”, μπορούν να εργαστούν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Ο Προμηθέας αναφέρει πως υπάρχει μία γενικευμένη ασάφεια στην ελληνική κοινωνία για τη δυνατότητα εργασίας σε Επιχειρήσεις Υγειονομικού Ενδιαφέροντος φορέων Ηπατίτιδας Β ή/και C.
Παρόλο που υπάρχει ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ που διαβεβαιώνει τη δυνατότητα αυτή και που οι Ηπατίτιδες Β και C δεν αναφέρονται σε σχετικό ΦΕΚ ευκρινώς ως προαπαιτούμενες εξετάσεις για έκδοση πιστοποιητικού, πολύ συχνά ζητούνται από τους ενδιαφερόμενους, σύμφωνα με τον Σύλλογο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, συχνά να προκύπτουν άτυπα ζητήματα τα οποία κωλύουν τους φορείς ηπατίτιδας Β και C κατά τη διαδικασία εύρεσης ή έναρξης εργασίας, εντείνοντας το κοινωνικό στίγμα που συνοδεύει τις νόσους.
Για τους παραπάνω λόγους, ο Προμηθέας απευθύνθηκε στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής (ΕΕΒ), αιτούμενοι βοήθεια για την αποσαφήνιση του ισχύοντος νόμου, καθώς και τη θέση της Επιτροπής στο συγκεκριμένο θέμα.
Η απάντηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής επιβεβαιώνει την υπάρχουσα πληροφορία, υπογραμμίζοντας ότι εφόσον λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα δεν υπάρχει λόγος εξαίρεσης των ασθενών από την εργασία σε υπηρεσίες εστίασης.
Δείτε παρακάτω την απάντηση αυτούσια:
«Η Επιτροπή εξέτασε το ζήτημα της υπαγωγής προσώπων που ζουν με ηπατίτιδα Β ή/και C στις προβλέψεις της ΥΑ Υ1γ/Γ.Π/οικ 35797/11.4.2012 του Υπουργού Υγείας. Με τις προβλέψεις αυτές, ρυθμίζεται γενικά η χρήση πιστοποιητικού υγείας για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με το ως άνω έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ, εφ’ όσον λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα ώστε να αποτρέπεται η μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας, δεν υπάρχει λόγος εξαίρεσης των φορέων της ασθένειας από την απασχόληση σε υπηρεσίες εστίασης.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το ζήτημα εφαρμογής του νόμου, ώστε να εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση ως προς το δικαίωμα της εργασίας, ανήκει κατ’ εξοχήν στην αρμοδιότητα οργάνων της Πολιτείας με αντικείμενο την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων (Συνήγορος του Πολίτη, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ.λπ.). Παρατηρεί, πάντως, ότι η ως άνω ΥΑ α) προβλέπει γενική υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού υγείας για οποιονδήποτε προτίθεται να απασχοληθεί σε επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος, ανεξάρτητα από το αν είναι φορέας συγκεκριμένου νοσήματος ή όχι και β) δεν αποκλείει εκ προοιμίου φορείς λοιμωδών νοσημάτων ή πάσχοντες από άλλα νοσήματα από την απασχόληση σε τέτοια επιχείρηση.»
Πιστοποιητικά υγείας – Διαδικασία και δικαιολογητικά
Όσοι απασχολούνται ή επιθυμούν να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος ή και έχουν άμεση ή έμμεση επαφή με τα τρόφιμα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας.
Στο πιστοποιητικό θα βεβαιώνεται ότι ο κάτοχός του υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις και δεν βρέθηκε να πάσχει από μεταδοτικό ή άλλο νόσημα μη συμβατό με την απασχόλησή του.
Για την απόκτηση του πιστοποιητικού υγείας οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκτός από τη ιατρική κλινική εξέταση η οποία θα γίνεται από Κρατικό ή Ιδιώτη Ιατρό θα υποβάλλονται υποχρεωτικά όλοι σε ακτινογραφία θώρακος.
Το Πιστοποιητικό Υγείας υγειονομικού ενδιαφέροντος εφόσον εκδίδεται από ιατρούς των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, θα φέρει εκτός από τη σφραγίδα του ιατρού και τη σφραγίδα του φορέα.
Οι χειριστές τροφίμων επιπλέον θα υποβάλλονται σε καλλιέργεια και παρασιτολογική κοπράνων.
Το Πιστοποιητικό υγείας ισχύει για πέντε χρόνια από την έκδοσή του και ανανεώνεται μετά τη λήξη του επαναλαμβάνοντας όλες τις εξετάσεις (Ιατρική κλινική εξέταση κ.λπ.).
Αυτά τα πιστοποιητικά του προσωπικού θα φυλάσσονται στις Επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και θα επιδεικνύονται όταν ζητούνται, στα αρμόδια όργανα υγειονομικού ελέγχου.
Αναφέρεται βέβαια, πως απαιτείται υψηλός βαθμός ατομικής καθαριότητας από κάθε πρόσωπο που εργάζεται σε χώρους όπου γίνονται εργασίες με τρόφιμα, το οποίο πρέπει να φορά κατάλληλο, καθαρό και, όταν είναι αναγκαίο, προστατευτικό ρουχισμό.