Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: ΠΟΠ το βόειο κρέας Ramo Grande από την Πορτογαλία

ΑρχικήΝέαΕΕ: ΠΟΠ το βόειο κρέας Ramo Grande από την Πορτογαλία
spot_img

Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2022/131 της 24ης Ιανουαρίου 2022 καταχωρίζεται η ονομασία «Carne Ramo Grande» (ΠΟΠ) βόειου κρέατος από την Πορτογαλία στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων.

Η γεωγραφική περιοχή για το προϊόν «Carne Ramo Grande» είναι το αρχιπέλαγος των Αζορών, το οποίο αποτελείται από εννέα νησιά: Santa Maria, São Miguel, Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico, Faial, Flores και Corvo.

Ανεξαρτήτως της μορφής διάθεσής του, το προϊόν αυτό οφείλει να φέρει μία από τις παρακάτω ενδείξεις: «Carne Ramo Grande – Denominação de Origem Protegida» [Carne Ramo Grande – Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης] ή «Carne Ramo Grande ΠΟΠ».

Το αρχιπέλαγος των Αζορών χαρακτηρίζεται από εύκρατο, θαλάσσιο κλίμα με ήπιες θερμοκρασίες περιορισμένης διακύμανσης, υψηλή σχετική υγρασία και βροχόπτωση. Τα ηφαιστειογενή εδάφη του είναι πλούσια σε οργανική ύλη και κάλιο.

Οι εν λόγω εδαφοκλιματικές συνθήκες επιτρέπουν στα ζώα μπορούν να βοσκούν 365 μέρες τον χρόνο.

Οι βοσκότοποι χαρακτηρίζονται από πλούσια βιοποικιλότητα, η οποία τους επιτρέπει να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των διατροφικών αναγκών των βοοειδών Ramo Grande καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η εκτροφή βοοειδών στις Αζόρες βασιζόταν ανέκαθεν στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων, διατηρώντας ισχυρούς δεσμούς με το φυσικό περιβάλλον και εστιάζοντας στη βιωσιμότητα.

Τα γενικά χαρακτηριστικά της αυτόχθονης φυλής Ramo Grande επηρεάζονται από τις φυσικές συνθήκες στο αρχιπέλαγος και από τον τρόπο εκμετάλλευσης που ακολουθείται παραδοσιακά για τα ζώα αυτής της φυλής. Αυτά τα ζώα ανέκαθεν εκτρέφονταν για τρεις σκοπούς (ως ζώα έλξης, για το κρέας και για το γάλα τους).

Οι γεωργοί συνήθιζαν να χρησιμοποιούν τους ταύρους της φυλής Ramo Grande για τη γονιμοποίηση των θηλυκών για μία ή δύο περιόδους αναπαραγωγής και στη συνέχεια τους ευνούχιζαν και τους εκπαίδευαν στο όργωμα ή ως ζώα έλξης. Τα ζώα κάλυπταν τις εν λόγω ανάγκες και παράλληλα παρείχαν σταδιακά το κρέας και το γάλα που ήταν απαραίτητα για τη διατροφή των γεωργών.

Η εκτατική κτηνοτροφία και η ειδική τεχνογνωσία των γεωργών (σε ό,τι αφορά τη διατροφή των ζώων και τη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου) διασφάλιζαν εξαιρετικές συνθήκες διαβίωσης για τα ζώα. Οι συνθήκες αυτές είναι που καθιστούν την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων τόσο ιδιαίτερη. Δεδομένου του κύριου ρόλου τους (ως ζώα έλξης), τα ζώα αυτά είχαν μεγάλη επαφή με τον άνθρωπο, καθώς έπρεπε να εκπαιδευτούν στην εκτέλεση των εργασιών τους. Έδειχναν μεγάλη προθυμία να μάθουν και ήταν πολύ υπάκουα, ιδίως απέναντι στους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι από την πλευρά τους φρόντιζαν να τους εξασφαλίζουν διατροφή ανάλογη με την προσπάθεια που κατέβαλαν και να τα προστατεύουν από το κρύο ή από άλλες αντίξοες καιρικές συνθήκες. Στεγάζονταν κυρίως σε «atafonas» (μύλους), «palheiros» (αχυρώνες) και «lojas» (εργαστήρια) στα σπίτια των ανθρώπων, καθώς εκεί έβρισκαν ζεστασιά κατά τους ψυχρότερους μήνες του έτους. Αυτό σήμαινε πως ζούσαν σε στενή επαφή με τους ανθρώπους και έτσι αυτή η αγάπη για τα ζώα περνούσε από γενιά σε γενιά.

Σήμερα, διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις (παρελάσεις, διαγωνισμοί και εθνογραφικές αναπαραστάσεις, που συνδέονται συχνά με θρησκευτικά τελετουργικά τα οποία τιμούν το Άγιο Πνεύμα), στις οποίες συναντιούνται οι κτηνοτρόφοι της συγκεκριμένης φυλής βοοειδών, ενδυναμώνοντας έτσι τους δεσμούς μεταξύ τους και αναδεικνύοντας την εκτίμηση και την υπερηφάνεια τους για την εκτροφή αυτών των ζώων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, παρόλο που ο μέσος αριθμός ζώων ανά εκμετάλλευση είναι χαμηλός, η επιβίωσή τους μέχρι σήμερα είναι απόδειξη του ισχυρού συναισθηματικού δεσμού των ανθρώπων με τα ζώα αυτά.

Τα χαρακτηριστικά των προϊόντων «Carne Ramo Grande», όσον αφορά τη γεύση, την τρυφερότητα και τη χυμώδη σάρκα, είναι αποτέλεσμα του τρόπου εκτροφής των ζώων. Χάρη στις εδαφικές και κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στις Αζόρες, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες τεχνικές αναπαραγωγής και την πειθήνια φύση τους, τα ζώα έχουν τη δυνατότητα να βοσκούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Καθώς το κρέας προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται με βάση ένα σύστημα βόσκησης το οποίο τους επιτρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα στους βοσκοτόπους και να μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών αγροτεμαχίων, το χρώμα του τείνει να είναι εντονότερο. Το χρώμα του κρέατος «Carne Ramo Grande» ποικίλλει, ανάλογα με την ηλικιακή κατηγορία, από πιο απαλό κόκκινο στην περίπτωση των νεαρότερων ζώων έως πιο ζωηρό κόκκινο όσο αυξάνεται η ηλικία τους. Το χρώμα του λίπους επίσης ποικίλλει, ανάλογα με την ηλικία του ζώου, από λευκό στην περίπτωση των νεαρότερων ζώων έως πιο κιτρινωπό στην περίπτωση των βοδιών και των ενήλικων ζώων (ταύροι και αγελάδες).

Ο συνδυασμός κλίματος (εξαιρετικά κατάλληλο για την εκτροφή βοοειδών) και εδάφους (εύφορο και εύκολα καλλιεργήσιμο) συντελεί στην ανάπτυξη πλούσιων βοσκοτόπων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα βοοειδή που μεταφέρθηκαν στο αρχιπέλαγος των Αζορών όταν ανακαλύφθηκε και κατοικήθηκε για πρώτη φορά να προσαρμοστούν, να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν αποκτώντας τα ιδιαίτερα γενετικά χαρακτηριστικά που σήμερα προσδιορίζουν τη φυλή Ramo Grande.

Οι κτηνοτρόφοι της φυλής Ramo Grande είναι οι θεματοφύλακες μιας μοναδικής γενετικής κληρονομιάς την οποία επιμένουν να διατηρούν από γενιά σε γενιά και συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες ως παρακαταθήκη των προγόνων τους.

Τα ζώα αυτά είναι σημαντικά για το αρχιπέλαγος των Αζορών όπως εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κτηνοτροφία και στις εθνογραφικές εκδηλώσεις, καθώς επίσης λόγω της θέσης που κατέχουν στην τοπική κουζίνα που προσφέρεται σε ντόπιους και επισκέπτες.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι πρώτες εικόνες από την τελετή απονομής των βραβείων FEA – Φωτο

Πλήθος κόσμου αυτή την ώρα στην τελετή απονομής των βραβείων FoodExperts’ Awards του Cibum.

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο