Ποια πράγματα να αποφεύγετε για να αξιοποιείτε στο έπακρο τη φριτέζα αέρα σας.
Παρά τα σφάλματα και τις λανθασμένες οδηγίες που έχουν προκύψει κατά καιρούς, οι φριτέζες αέρα είναι ένα υγιεινό μέσο να τηγανίσει κανείς φαγητό με ελάχιστο λάδι, επιτυγχάνοντας ένα καλό αποτέλεσμα τραγανού και ζουμερού φαγητού.
Αλλά οι περισσότεροι δεν αξιοποιούμε στο μέγιστο τις δυνατότητες μιας φριτέζας αέρα, αφού κάνουμε ορισμένα κοινά λάθη, τα οποία θα δούμε παρακάτω, όπως παρατίθενται στο Insider.
Γεμίζετε υπερβολικά το καλάθι
Μπορεί να μας φαίνεται πιο γρήγορο, αλλά το υπερχείλισμα του καλαθιού της φριτέζας δεν αφήνει χώρο σε κάθε ξεχωριστό συστατικό να λάβει τον απαραίτητο αέρα για να μαγειρευτεί από όλες τις πλευρές, μιας και το καλάθι περιστρέφεται. To υπεργέμισμα του καλαθιού μπορεί να οδηγήσει σε φαγητό με περισσότερη υγρασία αντί για το τραγανό, επιθυμητό αποτέλεσμα.
Παραλείπετε το στέγνωμα των πρωτεϊνών πριν την τοποθέτησή τους στο καλάθι
Είναι καλό προτού τοποθετήσετε ένα τρόφιμο, όπως ένα κρέας, στο καλάθι να βεβαιωθείτε ότι είναι στεγνό για να αποφύγετε την υπερβολική συγκέντρωση υγρασίας. Άλλωστε, μια στεγνή τροφή θα μαγειρευτεί πιο γρήγορα από μια πιο υγρή, οπότε σκουπίστε απαλά τα κρέατα, τα ψάρια ή τα λαχανικά σας με ένα χαρτί κουζίνας πριν το μαγείρεμα.
Δεν καθαρίζετε τη φριτέζα αρκετά συχνά και με σωστό τρόπο
Είναι απαραίτητο να καθαρίζετε καλά τη φριτέζα σας, ειδικά αν τη χρησιμοποιείτε συχνά. Το καλύτερο είναι να την πλένετε μετά από κάθε συνταγή, για να μπορείτε να αφαιρείτε να λίπη και τα υπολείμματα φαγητού πιο εύκολα, μέσα και έξω. Δείτε πώς να καθαρίσετε σωστά τη φριτέζα σας εδώ.
Ένα λιγότερο προφανές αλλά εξίσου σημαντικό μέρος της φριτέζας αέρα για καθάρισμα είναι τα πηνία και η περιοχή που τα περιβάλλει μέσα στο κύτος της φριτέζας και πάνω από το καλάθι, αναφέρει το CNet, οπότε μην ξεχνάτε να εντάσσετε και αυτό στη ρουτίνα καθαριότητας του μαγειρικού σκεύους. Αλλά να αποφεύγετε τη χρήση σαπουνιού, καθώς το υπολειμματικό σαπούνι μπορεί να λερώσει το φαγητό την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε.
Ξεχνάτε να την προθερμάνετε
Αν ξεχάσετε να προθερμάνετε τη φριτέζα σας μπορεί το φαγητό να μην μαγειρευτεί καλά, αφού δεν θα έχει προλάβει να πιάσει θερμοκρασία. Για να το αποφύγετε αυτό, ρυθμίστε τη φριτέζα αέρα στην κατάλληλη θερμοκρασία λίγα λεπτά πριν τοποθετήσετε το φαγητό σας στο καλάθι.
Χρησιμοποιείτε τη φριτέζα μόνο για τηγάνισμα και όχι για ψήσιμο
Μπορεί χάρη σε αυτό το μαγειρικό σκεύος να μπορείτε να τηγανίσετε φαγητά με λίγες θερμίδες, αλλά οι φριτέζες αέρα είναι πολύ καλές και για ψήσιμο. Για παράδειγμα, μπορείτε να ψήσετε ακόμα και κέικ ή να φτιάξετε γρήγορα και εύκολα δείπνα, όπως στήθος κοτόπουλου ή χοιρινές μπριζόλες ή να ξαναζεστάνετε τα υπολείμματά φαγητού σας.
Δεν μετακινείτε τα τρόφιμα κατά το μαγείρεμα
Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος στη φριτέζα είναι ότι δεν μετακινείτε ή αναποδογυρίζετε τα λαχανικά και τα κρέατα στα μισά του μαγειρέματος. Αν το κάνετε, όμως, θα έχετε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα, με ροδισμένα λαχανικά και ισόποσα ψημένα κρέατα.
Δεν χρησιμοποιείτε συχνά λάδι
Αν και δεν χρειάζεστε λάδι για να χρησιμοποιήσετε μια φριτέζα αέρα, είναι καλύτερα να βάλετε λίγο σε ορισμένα τρόφιμα, καθώς μπορεί να γίνουν πιο τραγανά, καθώς αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στο λίπος.
Bonus tip: Μην ξεχνάτε πάντα να αφαιρείτε τη φριτέζα αέρα από την πρίζα, για να αποφύγετε την πιθανότητα μιας ηλεκτρικής πυρκαγιάς.