Ένα λάθος στην παραγωγή ή εκτύπωση μπορεί να κοστίσει ανθρώπινες ζωές
Τα άτομα με αλλεργίες πρέπει να ξέρουν ακριβώς τι περιέχει το προϊόν που καταναλώνουν για τον εξής βασικό λόγο: η επαφή με αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και επικίνδυνες αντιδράσεις στην υγεία τους. Ορισμένες αλλεργίες μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα ή αντιδράσεις που κυμαίνονται από ήπιες έως θανατηφόρες εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αναβάθμιση κινδύνου για τις κονσέρβες τόνου με το βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει παράλυση
Ωστόσο, είναι συχνό το φαινόμενο να γίνονται λάθη στις συσκευασίες προϊόντων, και έτσι, μερικές φορές τα αλλεργιογόνα να μην αναγράφονται σωστά ή να παραλείπονται.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται ακόμα και δημοφιλή φούτερ – Περιέχουν κάδμιο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παιδικά τατουάζ: Ανάκληση παιχνιδιού που πωλείται και στην Ελλάδα – Περιέχει τοξική ουσία που επηρεάζει τον θυρεοειδή
Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως:
- Λάθη στην παραγωγή ή εκτύπωση: Σφάλματα στην εκτύπωση της ετικέτας, λάθη κατά την επεξεργασία των δεδομένων ή ακόμα και ανθρώπινα λάθη μπορούν να οδηγήσουν σε παραλήψεις στην αναγραφή αλλεργιογόνων.
- Ανεπαρκής σήμανση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην αναγράφονται όλα τα αλλεργιογόνα που περιλαμβάνονται, ειδικά όταν δεν υπάρχει σαφής ένδειξη του κινδύνου για αλλεργία ή αν το αλλεργιογόνο βρίσκεται σε μικρή ποσότητα.
- Συσκευασίες προϊόντων: Στα προϊόντα που περιέχουν υποκατάστατα ή έχουν πολλαπλά συστατικά, ενδέχεται να μην αναφέρονται όλα τα αλλεργιογόνα. Μερικές φορές οι συσκευασίες δεν είναι πλήρως ενημερωμένες σχετικά με τις διαδικασίες παρασκευής ή με την κοινοποίηση της χρήσης αλλεργιογόνων που μπορεί να προκύψουν μέσω της επαφής με άλλα προϊόντα κατά την παραγωγή.
- Αλλεργιογόνα σε “μη αναμενόμενα” συστατικά:
- Ορισμένα αλλεργιογόνα μπορεί να περιέχονται σε προϊόντα με συστατικά που δεν αναμένονται (π.χ., αλκοόλ, αυγά, γάλα, ξηροί καρποί), και αν δεν αναγράφονται σωστά στη λίστα των συστατικών, αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για άτομα με αλλεργίες.
Στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αυτή τη στιγμή, μια μεγάλη εταιρεία τροφίμων, η Patties Food Group, πραγματοποιεί ανάκληση των συσκευασμένων σάντουιτς με την επωνυμία the Menu Roast Chicken Roll 184g λόγω παρουσίας αδήλωτων αλλεργιογόνων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια άλλα κοινά τρόφιμα περιέχουν επίσης την ουσία των ροφημάτων που στέλνει τα παιδιά στο νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις τους
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βρέφος στο νοσοκομείο από γάλα σε σκόνη που είχε λήξει 9 χρόνια πριν – Αγοράστηκε από μεγάλο σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης, τα προϊόντα με τον κωδικό παρτίδας ‘5030 P’ έχουν αναγνωριστεί ότι περιέχουν δυνητικά φιστίκια και καρκινοειδή (γεύση γαρίδας) και οι καταναλωτές που έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στα φιστίκια ή/και στα καρκινοειδή μπορεί να παρουσιάσουν αντίδραση εάν το προϊόν καταναλωθεί.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι στις 12 Μαρτίου, αντιλήφθηκε ένα λάθος συσκευασίας στο Roast Chicken Roll του On The Menu και άρχισε να ανακαλεί επειγόντως το προϊόν.
«Η ασφάλεια των καταναλωτών και των τροφίμων είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας και εργαζόμαστε με τους αποθέτες μας για να αφαιρέσουμε τα επηρεαζόμενα προϊόντα από τα ράφια. Η Patties Food Group λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την ασφάλεια των πελατών και τα ποιοτικά μας πρότυπα είναι εξαιρετικά υψηλά», δήλωσε εκπρόσωπος της Patties.
Συνιστάται στους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν και έχουν κάποια αλλεργία να το επιστρέψουν στον τόπο αγοράς για πλήρη επιστροφή χρημάτων.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.