Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
13 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανθότυρο: Η διατροφική αξία – Πόσα λιπαρά έχει και πόσες θερμίδες

ΑρχικήΟικιακάΑνθότυρο: Η διατροφική αξία – Πόσα λιπαρά έχει και πόσες θερμίδες
spot_img

cibum team

Ο ανθότυρος ή το ανθότυρο όπως συνηθίζουμε να τον αποκαλούμε, είναι ένα από τα πολλά παραδοσιακά τυριά που παράγονται στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα λευκό τυρί, μαλακό σε υφή με ποσοστό υγρασίας 70%, δίχως εξωτερική μεμβράνη και ήπια γεύση που παράγεται από το λεγόμενο τυρόγαλα και έπειτα προστίθεται (περίπου 10-20%) πρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα.

«Light» ανθότυρo»

Τα πιο «light» ανθότυρα, δηλαδή αυτά που περιέχουν λιγότερα λιπαρά, παράγονται από το τυρόγαλα μαλακών τυριών όπως είναι για παράδειγμα η φέτα, ενώ τα πιο πλούσια σε λιπαρά, παράγονται από τυρόγαλα ξηρών τυριών όπως το κεφαλοτύρι και η γραβιέρα.

Ανθότυρο ή φέτα;

Σίγουρα και τα δύο τρόφιμα έχουν να προσφέρουν στον οργανισμό μας σημαντικά θρεπτικά συστατικά . Όσο αφορά την ενεργειακή πρόσληψη, το ανθότυρο αποτελεί μια πιο «ελαφριά» επιλογή τυριού με λιγότερες θερμίδες και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι).

Παρόλα αυτά η φέτα περιέχει διπλάσια ποσότητα ασβεστίου σε σχέση με το ανθότυρο.

Διατροφική αξία (100γρ.)

 

Φέτα

Φρέσκο Ανθότυρο

Θερμίδες (kcal)

275

180

Πρωτεΐνες (g)

17

11,5

Υδατάνθρακες (g)

0,3

2,0

Λιπαρά (g)

23

14

Χοληστερόλη (mg)

70

56

Νάτριο (mg)

550

35

Ασβέστιο (mg)

450

202

Ανθότυρο ή τυρί cottage;

To τυρί cottage, αποτελεί είναι μια θρεπτική επιλογή, πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, φτωχή σε λιπαρά και θερμίδες. Είναι καλή πηγή ασβεστίου και φωσφόρου, υποστηρίζοντας γερά κόκκαλα και υγιή δόντια

Το τυρί κότατζ έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 σε σχέση με το γάλα, την οποία προσλαμβάνουμε κυρίως από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το αυγό και τα ψάρια.

Διατροφική αξία (100γρ.)

 

Τυρί cottage

Φρέσκο Ανθότυρο

Θερμίδες (kcal)

98

180

Πρωτεΐνες (g)

22,8

11,5

Υδατάνθρακες (g)

7,3

2,0

Λιπαρά (g)

4,3

14

Χοληστερόλη (mg)

16,9

56

Νάτριο (mg)

364

35

Ασβέστιο (mg)

83

202

Η διατροφική αξία του ανθότυρου

Όσο αφορά την θρεπτική αξία του ανθότυρου, αποτελεί πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, βιταμίνης D και Α.

Σε σχέση με άλλα τυριά περιέχει λιγότερα λιπαρά και αλάτι, γεγονός που το καθιστά ένα δημοφιλές τυρί για εκείνους που θέλουν να προσέξουν περισσότερο την διατροφή τους.

Καταναλώστε το ανθότυρο ως συνοδευτικό μαζί με το κυρίως γεύμα, προσθέτοντάς το στα ζυμαρικά, σε πίτες, σαλάτες, γλυκά ή απλά φτιάξτε ένα γρήγορο σάντουιτς.

 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η απάτη του κεφίρ – Έρευνα ξεμπροστιάζει μεγάλες εταιρείες παρασκευής που πουλάνε απλό γάλα ως κεφίρ!

Είναι ζυμωμένο με σπόρους κεφίρ, το κεφίρ που πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ;

Γάλα μολυσμένο με γρίπη των πτηνών: Και νέα ανάκληση

Δείτε τι θα μας συμβεί αν καταναλώσουμε μολυσμένο με H5N1 γάλα

Νέο αμφιλεγόμενο πρόσθετο σε γαλακτοκομικά – Απειλές για μποϊκοτάζ μεγάλων σουπερμάρκετ

Η χρήση πρόσθετου στις ζωοτροφές αγελάδων για μείωση του μεθανίου έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τους καταναλωτές.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο