cibum team
Ο ανθότυρος ή το ανθότυρο όπως συνηθίζουμε να τον αποκαλούμε, είναι ένα από τα πολλά παραδοσιακά τυριά που παράγονται στην Ελλάδα.
Πρόκειται για ένα λευκό τυρί, μαλακό σε υφή με ποσοστό υγρασίας 70%, δίχως εξωτερική μεμβράνη και ήπια γεύση που παράγεται από το λεγόμενο τυρόγαλα και έπειτα προστίθεται (περίπου 10-20%) πρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα.
«Light» ανθότυρo»
Τα πιο «light» ανθότυρα, δηλαδή αυτά που περιέχουν λιγότερα λιπαρά, παράγονται από το τυρόγαλα μαλακών τυριών όπως είναι για παράδειγμα η φέτα, ενώ τα πιο πλούσια σε λιπαρά, παράγονται από τυρόγαλα ξηρών τυριών όπως το κεφαλοτύρι και η γραβιέρα.
Ανθότυρο ή φέτα;
Σίγουρα και τα δύο τρόφιμα έχουν να προσφέρουν στον οργανισμό μας σημαντικά θρεπτικά συστατικά . Όσο αφορά την ενεργειακή πρόσληψη, το ανθότυρο αποτελεί μια πιο «ελαφριά» επιλογή τυριού με λιγότερες θερμίδες και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι).
Παρόλα αυτά η φέτα περιέχει διπλάσια ποσότητα ασβεστίου σε σχέση με το ανθότυρο.
Διατροφική αξία (100γρ.) |
||
|
Φέτα |
Φρέσκο Ανθότυρο |
Θερμίδες (kcal) |
275 |
180 |
Πρωτεΐνες (g) |
17 |
11,5 |
Υδατάνθρακες (g) |
0,3 |
2,0 |
Λιπαρά (g) |
23 |
14 |
Χοληστερόλη (mg) |
70 |
56 |
Νάτριο (mg) |
550 |
35 |
Ασβέστιο (mg) |
450 |
202 |
Ανθότυρο ή τυρί cottage;
To τυρί cottage, αποτελεί είναι μια θρεπτική επιλογή, πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, φτωχή σε λιπαρά και θερμίδες. Είναι καλή πηγή ασβεστίου και φωσφόρου, υποστηρίζοντας γερά κόκκαλα και υγιή δόντια
Το τυρί κότατζ έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 σε σχέση με το γάλα, την οποία προσλαμβάνουμε κυρίως από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το αυγό και τα ψάρια.
Διατροφική αξία (100γρ.) |
||
|
Τυρί cottage |
Φρέσκο Ανθότυρο |
Θερμίδες (kcal) |
98 |
180 |
Πρωτεΐνες (g) |
22,8 |
11,5 |
Υδατάνθρακες (g) |
7,3 |
2,0 |
Λιπαρά (g) |
4,3 |
14 |
Χοληστερόλη (mg) |
16,9 |
56 |
Νάτριο (mg) |
364 |
35 |
Ασβέστιο (mg) |
83 |
202 |
Η διατροφική αξία του ανθότυρου
Όσο αφορά την θρεπτική αξία του ανθότυρου, αποτελεί πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, βιταμίνης D και Α.
Σε σχέση με άλλα τυριά περιέχει λιγότερα λιπαρά και αλάτι, γεγονός που το καθιστά ένα δημοφιλές τυρί για εκείνους που θέλουν να προσέξουν περισσότερο την διατροφή τους.
Καταναλώστε το ανθότυρο ως συνοδευτικό μαζί με το κυρίως γεύμα, προσθέτοντάς το στα ζυμαρικά, σε πίτες, σαλάτες, γλυκά ή απλά φτιάξτε ένα γρήγορο σάντουιτς.