cibum team
Αν δεν τρώω λιπαρά, δεν θα έχω στο σώμα μου λίπος, σωστά;»
Λάθος! Το ότι τρώει κάποιος λιπαρά, δεν σημαίνει ότι θα αυξήσει το λίπος του σώματός του. Αυτό το αποτέλεσμα θα προκύψει όταν η πρόσληψη ενέργειας είναι μεγαλύτερη από αυτή που «καίει» ο οργανισμός του δηλαδή αν βρίσκεται σε θετικό ισοζύγιο ενέργειας.
Τα λιπαρά όχι μόνο προτείνεται να τα καταναλώσουμε αλλά και είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας καθώς:
1. Περιέχουν, αλλά και χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά και την απορρόφηση από τον οργανισμό των βιταμινών A,D, E και Κ, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του.
2. Υπάρχουν κάποια λιπαρά οξέα, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως τα ω-3 και ω-6, τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του, άρα πρέπει να τα προσλάβει από την τροφή. Η έλλειψή τους επιφέρει ξηρό δέρμα και μαλλιά.
3. Η σωστή επιλογή τους μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα.
4. Είναι μέρος του σώματός μας. Το σώμα του ανθρώπου περιβάλλεται από λίπος που προστατεύει τα όργανά του, ενώ από λιπαρά αποτελούνται οι κυτταρικές μεμβράνες και πολλές ορμόνες. Επιλέγοντας τα σωστά λιπαρά, βελτιώνετε την καρδιαγγειακή σας υγεία.
5. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης στα βρέφη εξαρτάται από τη λήψη λίπαρών μέσω της τροφής.
6. Η μειωμένη πρόσληψη τους από τη διατροφή , πιθανότατα να προσθέσει κάτι άλλο στη διατροφή σας. Δηλαδή, αν η πρόσληψη του λίπους μέσω της διατροφής σας είναι μικρή, η πρόσληψη κάποιου άλλου συστατικού, συνήθως υδατανθράκων, είναι πολύ μεγάλη. Η ανισορροπία αυτή μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες.
7. Είναι πηγή ενέργειας, πυκνότερη από τους υδατάνθρακες και την πρωτεΐνη, άρα μπορούν να μας δώσουν με ευκολία τις θερμίδες που χρειάζεται το σώμα μας, για να φέρει σε πέρας όλες του τις λειτουργίες.
8. Αν στόχος σας είναι να χάσετε βάρος ή να διατηρήσετε το βάρος σας δεν πρέπει να ξεχνάτε τα καλά λιπαρά, καθώς η προσθήκη για παράδειγμα ελαιολάδου στη σαλάτα ή light φυτικής μαργαρίνης στη φρυγανιά, κάνει τα γεύματα περισσότερο χορταστικά.
9. Ας μην ξεχνάμε, ότι τα καλά λιπαρά δίνουν ευχάριστη γεύση και υφή στο φαγητό, γιατί να τα στερηθούμε;
* Θέλεια Βασιλαντωνάκη, διαιτολόγος – διατροφολόγος