Η γιαγιά που ήταν πολύπειρη διαιτολόγος και ούτε που το ήξερε!
Της Χριστίνας Bors.
Μετά τις χειμερινές διακοπές, εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια κατάθλιψης, ένα αίσθημα ενοχής ότι φάγατε και ήπιατε πάρα πολύ, παραμελήσατε τη γυμναστική ή το περπάτημα, κοιμηθήκατε είτε πιο πολύ από τι πρέπει είτε πολύ λίγο. Ο εσωτερικός αμυντικός μηχανισμός μας λέει ότι κάτι πρέπει να γίνει για να επιστρέψουμε στο φυσιολογικό, όσον αφορά το βάρος αλλά και νοερά.
Το πιο απλό θα ήταν να συμβουλευτούμε έναν διατροφολόγο, αλλά συμβουλές τους υπάρχουν παντού, ξεκινώντας με βιβλία, άρθρα και φυσικά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Διαβάζοντας λοιπόν τη συμβουλή ενός επαναστατικού διατροφολόγου σχετικά με την κατάθλιψη μετά τις γιορτές, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι χρειαζόμαστε μια ριζική απόφαση και μια ριζική αλλαγή. Αυτός ο ξεχωριστός διατροφολόγος λέει:<< Έχετε μπουχτίσει ή αποτύχει με προσπάθειες του τύπου “θέλω να χάσω βάρος”. ή “θέλω να τρώω υγιεινά”; Σας κάνω μια πρόταση που μπορεί να λειτουργήσει: προτείνω φέτος να τρώτε μόνο σπιτικό φαγητό. Τέρμα τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα προϊόντα με αμέτρητα συστατικά! Ας επιστρέψουμε στο κλασικό φαγητό που δίνει ευχαρίστηση στις αισθήσεις μας. Το φαγητό που τρώμε από πιάτο, όχι από σακούλα!>>
Με άλλα λόγια:
Πείτε αντίο στα τσιμπολογήματα, είτε γλυκά είτε αλμυρά, που τρώτε χωρίς να πεινάτε και που δεν μετράνε καν για φαγητό διότι το μόνο που κάνουν είναι να διπλασιάζουν αλόγιστα την ημερήσια θερμιδική σας μερίδα!
Πείτε αντίο στο να τρώτε στο πόδι ή στον “αυτόματο πιλότο”, ξαπλωμένοι στον καναπέ και βαρεμένοι μπροστά στην οθόνη, εκνευρισμένοι και ταραγμένοι στην κίνηση, κουρασμένοι και δυσαρεστημένοι στο γραφείο. Η σούπα, το στιφάδο, γενικώς το μαγειρεμένο φαγητό πρέπει να τρώγεται με το κουτάλι, καθισμένοι στο τραπέζι, μια συνήθεια που πρέπει να ανακτηθεί και να αποκατασταθεί.
Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη του μαγειρεμένου φαγητού;
Ό,τι μαγειρεύεται είναι πλούσιο σε νερό, έχει μεγάλο όγκο και χαμηλή θερμιδική πυκνότητα, άρα τρώμε μεγαλύτερη ποσότητα και χορταίνουμε γρηγορότερα από τι θα κάναμε αν τρώγαμε ένα πακέτο μπισκότα, ας είναι διαιτητικά. Τα συσκευασμένα προϊόντα είναι ένα είδος θερμιδικού συμπυκνώματος, από το οποίο λείπει το απαραίτητο συστατικό για την υγεία και τη σιλουέτα: το νερό!
Το μαγειρεμένο φαγητό φτιάχνεται σε κατσαρόλα από απλά υλικά όπου μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα ζάχαρης και λίπους, να επιλέξετε τη συνταγή και τον τρόπο μαγειρέματος. Χωρίς τα E: συντηρητικά, γαλακτωματοποιητές, βαφές, σταθεροποιητές και άλλες χημικές ουσίες που μοιάζουν με τρόφιμα αλλά δεν είναι!
Εν κατακλείδι, πείτε αντίο στο κρυφό ή καταναγκαστικό φαγητό, αντίο στο ψαχούλεμα στα ντουλάπια μέσα στη νύχτα για κάτι γλυκό, αντίο στα τσιμπολογήματα. Τρώτε το μαγειρεμένο φαγητό όταν πεινάτε διότι αυτό θέλει πραγματικά λίγη προσπάθεια και οργάνωση για να ετοιμαστεί. Θέλει χρόνο για να μαγειρευτεί και να ζεσταθεί. Συγχρόνως μας προσφέρει και τον χρόνο για να σκεφτούμε δύο φορές πόσο θα φάμε και τι θα φάμε.
Αν θέλουμε αγνότητα, τάξη και πειθαρχία στη διατροφή μας, τότε μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια:
το μαγειρεμένο φαγητό είναι υγιεινό και θα χάσουμε βάρος χωρίς καμία ειδική δίαιτα !
Και αφού ενημερώθηκα και τα ξανάγραψα όλα εδώ, σκέφτομαι με τρυφερότητα τη γιαγιά μου που μου έλεγε κάθε φορά που παιδευόμουν να ακολουθήσω μια δραστική δίαιτα απώλειας βάρους ή λιμοκτονούσα σκόπιμα για να χάσω γρήγορα μερικά κιλά:<< Αγάπη μου, φάε το φαγητό της γιαγιάς σου που είναι φτιαγμένο με αγάπη και οικονομία και σου εγγυώμαι ότι όχι μόνο θα χάσεις κιλά αλλά θα είσαι χορτασμένη, χαρούμενη και υγιής.>>