Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χυμός τουρσί: Το μυστικό του Carlos Alcaraz και των αθλητών τένις για την πρόληψη των μυϊκών κραμπών

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΧυμός τουρσί: Το μυστικό του Carlos Alcaraz και των αθλητών τένις για την πρόληψη των μυϊκών κραμπών
spot_img

Πολλοί είναι οι αθλητές τένις ανά ον κόσμο που ισχυρίζονται πως ο χυμός τουρσί βοηθά στη μείωση του κινδύνου απόκτησης μυϊκών κραμπών.

Για όσους λατρεύουν το τένις, σίγουρα θα γνωρίζουν τον Carlos Alcaraz, ο οποίος πρόσφατα νίκησε τον  τέσσερις φορές πρωταθλητή Novak Djokovic,  κερδίζοντας τον νικητήριο τίτλο στο πρωτάθλημα Wimbledon.

 Κάποιοι αναρωτιούνται πώς ο νεαρός αθλητής ξεπέρασε τους προηγούμενους τραυματισμούς καθώς αγωνίστηκε με έντονες κράμπες στα πόδια και ηττήθηκε από τον Djokovic μόλις τον περασμένο μήνα στο Γαλλικό Όπεν. Η απάντηση φέρεται να κρύβεται στον χυμό από τουρσί.

Πολλοί είναι οι αθλητές τένις ανά ον κόσμο που ισχυρίζονται πως ο χυμός τουρσί τους έχει βοηθήσει στις μυϊκές κράμπες. Αλλά είναι αυτό πράγματι αλήθεια;

Σύμφωνα με τον ιστότοπο eatingwell.com, περίπου 0,1 λίτρα χυμού τουρσί από την εταιρεία The Pickle Juice Company περιέχουν μηδενικές ποσότητες θερμίδων, ολικού λίπους, ζάχαρης και πρωτεΐνης, αλλά 0,029 γραμμάρια καλίου και 0,342 γραμμάρια νατρίου.

Ο χυμός τουρσί είναι γεμάτος ηλεκτρολύτες, όπως εν προκειμένω είναι το νάτριο και το κάλιο, οι οποίοι μειώνουν τον κίνδυνο οι μυϊκές κράμπες να εξελιχθούν σε κάποιο σοβαρό τραυματισμό, όπως αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the International Society of Sports Nutrition το 2021, που παρατίθεται στο eatingwell.com. Μάλιστα, η ίδια μελέτη απέδειξε πως ο χυμός αυτός είναι ακόμα πιο αποτελεσματικός στην πρόληψή τους και από το νερό. Βέβαια, διευκρινίζεται πως ο χυμός τουρσί δεν θα ανακουφίσει απαραίτητα τις ήδη υπάρχουσες μυϊκές σας κράμπες, παρά μόνο τις προλαμβάνει.

Προσέχουμε, όμως, ότι από την παραπάνω ανάλυση προκύπτει ότι εμπεριέχονται σε μια ποσότητα 0,1 λίτρου 0,342 γραμμάρια νατρίου, τα οποία συνιστούν σχεδόν το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης νατρίου σύμφωνα με τις οδηγίες του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, FDA.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η πλειοψηφία των ειδικών υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επικινδυνότητα που ενέχει η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, ειδικά σε ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά με τη γυμναστική και χρειάζονται πολλή ενυδάτωση.

Έτσι, ακόμα και ο «θαυματουργός» χυμός τουρσί δεν πρέπει να θεωρείται πανάκεια για τις κράμπες και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Πέραν από τους γνωστούς κινδύνους στην υγεία με τους οποίους έχει συνδεθεί το υπερβολικό αλάτι, όπως είναι η νεφρική νόσος και οι καρδιακές παθήσεις, μπορεί σε πιο άμεσες παρενέργειες να προκαλέσει φούσκωμα, πρήξιμο έντονη δίψα και προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Οπότε, αν και ο χυμός τουρσί δύναται πραγματικά να μειώσει τον κίνδυνο μυϊκών κραμπών, ίσως να χρειαστεί να δοκιμάσει κανείς και άλλους ηλεκτρολύτες, τρώγοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, όπως μπανάνες, αβοκάντο και γιαούρτι, τα οποία οι επιστήμονες έχουν επίσης αναδείξει ως βοηθητικά για τις κράμπες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο