Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
25.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι σωστό να παίρνουν πολυβιταμίνες τα υγιή άτομα;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕίναι σωστό να παίρνουν πολυβιταμίνες τα υγιή άτομα;
spot_img

Τα ευρήματα μελέτης που απαντούν αν χρειάζεται να παίρνουν πολυβιταμίνες τα υγιή άτομα.

Η γενική συναίνεση είναι ότι οι υγιείς άνθρωποι που τρέφονται σωστά χρειάζονται συμπλήρωμα βιταμινών ή ανόργανων συστατικών μόνο εάν έχουν διαγνωσμένη ανεπάρκεια βιταμινών ή ανόργανων συστατικών.

- Advertisement -

Άλλωστε, για τον μέσο υγιή άνθρωπο, ακολουθώντας μια διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά συνήθως παρέχει αρκετές από τις βασικές βιταμίνες και τα μέταλλα.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι ιατρικοί εμπειρογνώμονες έχουν μια στάση “μπορεί να βοηθήσει – δεν θα βλάψει” σχετικά με τις πολυβιταμίνες. Τα προϊόντα αυτά μπορούν να αποτελέσουν ένα δίχτυ ασφαλείας για την κάλυψη των διατροφικών κενών ακόμη και για άτομα που τρώνε κυρίως υγιεινά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη πολυβιταμινών σύμφωνα με τις οδηγίες συνήθως δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα και πολλά σκευάσματα που δεν χορηγούνται χωρίς συνταγή είναι σχετικά φθηνά. Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι παίρνουν ψυχολογική ώθηση από την κατανάλωση μιας πρωινής πολυβιταμίνης. Είναι άλλος ένας τρόπος για να υποστηρίξετε έναν προληπτικό, υγιεινό τρόπο ζωής, μαζί με την άσκηση, την κατανάλωση αρκετού νερού και τη διαχείριση του στρες.

Μη ξεχνάμε όμως πως οι πολυβιταμίνες προσφέρουν μεν κάποιες επιπλέον βιταμίνες και μέταλλα που μπορεί περιστασιακά να σας λείπουν από την κανονική σας διατροφή, αλλά δεν αντικαθιστούν την υγιεινή διατροφή. Η λήψη τους δεν προσφέρει ειδικά οφέλη για την υγεία ή την προστασία από ασθένειες

Σε μια μελέτη της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Μαδρίτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods, εξετάστηκαν 30 υγιή άτομα, τα οποία έλαβαν μια απλή ημερήσια δόση πολυβιταμινούχων και πολυμεταλλικών συμπληρωμάτων ή μια διπλή ημερήσια δόση για 30 ημέρες.

Πριν και μετά τη λήψη, διεξήχθη μη στοχευμένη ανάλυση μεταβολισμού για μεταβολίτες του ορού με υγρή χρωματογραφία-φασματομετρία μάζας υδρόφιλης αλληλεπίδρασης και πραγματοποιήθηκαν κλινικές αξιολογήσεις δειγμάτων περιφερικού αίματος.

Η επίδραση στον ενεργειακό μεταβολισμό φάνηκε από τη σημαντική αύξηση διαφόρων μεταβολιτών, όπως η λινολεοϋλοκαρνιτίνη. Τα επίπεδα σιδήρου και ασβεστίου στον ορό επηρεάστηκαν επίσης, ενώ συνολικά, παρατηρήθηκε μια διατροφική ισορροπία συμβατή με μια καλή κατάσταση υγείας.

Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να συσχετιστούν με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία των συμμετεχόντων σε σχέση με το οξειδωτικό στρες, τον ενεργειακό μεταβολισμό και μια διατροφική ισορροπία συμβατή με μια καλή κατάσταση υγείας.

Ωστόσο, για να επιβεβαιωθεί κατά πόσον οι επιδράσεις αυτές μεταφράζονται σε θετικές επιδράσεις στην υγεία, απαιτούνται συμπληρωματικές αναλύσεις. Αυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν, για παράδειγμα, στην επιβεβαίωση του ποιες υποομάδες μονοκυττάρων θα παρουσιάσουν αύξηση της αναλογίας τους στο περιφερικό αίμα υπό υγιείς συνθήκες που προκαλείται από την κατανάλωση του πολυβιταμινούχου και μεταλλικού συμπλέγματος ή στην ομοιόσταση των ιόντων ασβεστίου κατά τη λήψη τέτοιου είδους συμπληρωμάτων διατροφής.

Ομοίως, η επίδραση των συμπληρωμάτων στον ενεργειακό μεταβολισμό θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω για να επιβεβαιωθεί η επίδρασή τους στη μειωμένη κόπωση καθώς και στη βελτίωση της γνωστικής και σωματικής απόδοσης.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα