Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι τα απόβλητα του ελαιολάδου η νέα υπερτροφή και το φάρμακο κατά του καρκίνου;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕίναι τα απόβλητα του ελαιολάδου η νέα υπερτροφή και το φάρμακο κατά του καρκίνου;
spot_img

Έρευνα αποδεικνύει τις απίστευτες ιδιότητες του OMW που περισσεύει μετά την άλεση των ελιών και τον διαχωρισμό του λαδιού

Το ελαιόλαδο – που περιγράφεται ως «υγρός χρυσός» στην Ιλιάδα του Ομήρου – είναι γνωστό για τα οφέλη του στην υγεία. Δεν είναι μόνο νόστιμο, είναι αντιφλεγμονώδες, καλό για το έντερο, ευεργετικό για την καρδιά, αλλά επιπρόσθετα, μπορεί ακόμη και να μας βοηθήσει να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι και να ζήσουμε περισσότερο.

Οι επιστήμονες στρέφουν τώρα την προσοχή τους, στο θολό, καφέ και προηγουμένως απορριφθέν υποπροϊόν της παραγωγής του – τα λύματα ελαιοτριβείου (OMW) – και έχουν ανακαλύψει ότι μπορεί να είναι μια ακόμη πιο ισχυρή υπερτροφή.

Το OMW περισσεύει μετά την άλεση των ελιών και τον διαχωρισμό του λαδιού. Παλαιότερα θεωρούνταν ενοχλητικό καθώς, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να μολύνει το περιβάλλον και το νερό. Τώρα, πλέον, επαινείται για τις προστατευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Με την παρότρυνση ελαιοκαλλιεργητών που είχαν αρχίσει να το πίνουν για λόγους υγείας, οι ερευνητές άρχισαν να ερευνούν πρόσφατα το έως τώρα απορριφθέν αυτό προϊόν και διαπίστωσαν ότι, αν και σκούρο, πικρό και θολό είναι εξίσου και ίσως ακόμη πιο θρεπτικό από το ίδιο το ελαιόλαδο.

Το OMW είναι γεμάτο από υγιείς φυτικές ενώσεις ή φυτοχημικά, ιδιαίτερα πολυφαινόλες, που συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων. Στην πραγματικότητα, το OMW θεωρείται ότι περιέχει τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερη ποσότητα φυτοχημικών από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο θεωρείται ήδη πλούσια πηγή.

Η Ιταλίδα επιστήμονας Αντριάνα Αλμπίνι, πρωτοπόρος καθηγήτρια έρευνας για τον καρκίνο και η πρώτη Ιταλίδα που εξελέγη στο διοικητικό συμβούλιο της Αμερικανικής Ένωσης Έρευνας για τον Καρκίνο, μελετά το OMW τα τελευταία 10 χρόνια. Στις μελέτες της διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο υγρό μπορεί να είναι χρήσιμο τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων αυτών του πνεύμονα, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του μαστού.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το OMW μπορεί να υποστηρίξει την αποκατάσταση κατά την άσκηση, να βελτιώσει τους μεταβολικούς δείκτες και έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει καρδιαγγειακές και νευρολογικές παθήσεις.

Σύμφωνα με την Αλμπίνι. «Η μόνη άμυνα των φυτών είναι να παράγουν δευτερογενείς ή τριτοταγείς μεταβολίτες, οι οποίοι διώχνουν τα παράσιτα. Πολλοί από αυτούς τους μεταβολίτες είναι δηλητήρια και γνωρίζουμε ότι σε ορισμένες συγκεντρώσεις, τα δηλητήρια μπορούν να είναι θεραπευτικά.

«Το αρσενικό, για παράδειγμα, μπορεί να είναι χρήσιμο στη θεραπεία της λευχαιμίας. Έτσι, η ιδέα είναι ότι αυτοί οι μεταβολίτες μπορούν να μας βοηθήσουν να προστατευτούμε από τον καρκίνο. Ό,τι χρησιμοποιούν τα φυτά για την υγεία τους, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και εμείς για τη δική μας».

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αυτές τις ευεργετικές χημικές ουσίες φυτικής προέλευσης, όπως αυτές που βρίσκονται στη μεσογειακή διατροφή, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Το OMW περιέχει τουλάχιστον 30 διαφορετικούς τύπους πολυφαινολών, μεταξύ των οποίων η υδροξυτυροσόλη ήταν η πιο άφθονη, είπε η Albini. Η υδροξυτυροσόλη που βρίσκεται επίσης τόσο στις ελιές όσο και στο ελαιόλαδο, όπως έχει δείξει έρευνα, θα μπορούσε να βοηθήσει στην υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς, καθώς και στη μείωση της φλεγμονής, κάτι που είναι καλό για τη γενική υγεία.

Η Fattoria La Vialla, μια οικογενειακή φάρμα στην Τοσκάνη, πουλά OMW σε πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έρχεται σε μικροσκοπικά βαζάκια και μπορείτε να το επιλέξετε με ή χωρίς ζάχαρη.

Ο Τζιάνι Λο Φράνκο, ένα από τα τρία αδέρφια που τώρα διευθύνει τη φάρμα, είπε: «Μπορείτε να το σκεφτείτε ως φρεσκοστυμμένο χυμό πολυφαινόλης». Η προγιαγιά του, έπινε μισό ποτήρι δύο φορές την ημέρα από αυτό που η ίδια και οι κάτοικοι της Τοσκάνης αποκαλούν «acqua mora » ή «σκοτεινό νερό». Έζησε μέχρι τα 98 της χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας. Αυτό έκανε την οικογένεια Lo Franco να περιεργαστεί το συγκεκριμένο υγρό και να το στείλει για κλινικές δοκιμές και φιλτράρισμα ώστε να είναι κατάλληλο να πουληθεί στο κοινό.

Ένα μικροσκοπικό βάζο [25 ml] περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες από ένα ολόκληρο λίτρο καλό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και αποδεικνύει πώς η φύση πραγματικά δεν δημιουργεί απόβλητα!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο