Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
24.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιδημία καρκίνου στις γυναίκες και στους ενήλικες γύρω στα 30 – Τα τρόφιμα που θεωρούνται υπεύθυνα

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕπιδημία καρκίνου στις γυναίκες και στους ενήλικες γύρω στα 30 - Τα τρόφιμα που θεωρούνται υπεύθυνα
spot_img

Τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε όλο και μικρότερη ηλικία

Οι ογκολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς σημειώνεται συγκλονιστική αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου μεταξύ των νέων ενηλίκων. Οι περισσότεροι μάλιστα δείχνουν το πρόχειρο φαγητό και το επεξεργασμένο κρέας ως κύριες αιτίες την δυσάρεστης για την ανθρωπότητα αυτής εξέλιξης.

«Συμβουλεύουμε τον κόσμο να τρώει λιγότερα επεξεργασμένα, πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι τρόφιμα», δήλωσε στην Daily Mail ο Matthew Lambert, διατροφολόγος και υπεύθυνος ενημέρωσης και προώθησης της υγείας στο Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο.
«Αυτό περιλαμβάνει τρόφιμα όπως κέικ, μπισκότα, αρτοσκευάσματα, πατατάκια, ποτά με ζάχαρη και γρήγορο φαγητό όπως πίτσα και μπιφτέκια», διευκρίνησε ο Lambert.

Ο καρκίνος «χτυπά» τους νέους ανθρώπους, ιδίως τις γυναίκες και τους ενήλικες γύρω τα 30.

«Είναι αρκετά ανησυχητικό για όλους μας», δήλωσε στην εφημερίδα The Post η δρ Coral Olazagasti, επίκουρη καθηγήτρια κλινικής ιατρικής ογκολογίας στο Sylvester Comprehensive Cancer Center του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι. «Στο παρελθόν, θα πίστευε κανείς ότι ο καρκίνος ήταν μια ασθένεια του ηλικιωμένου πληθυσμού», πρόσθεσε. «Αλλά η τάση είναι τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι να διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε όλο και μικρότερη ηλικία».

Μιλώντας στην Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας, ο καθηγητής Charles Swanton δήλωσε ότι σύμφωνα με έρευνες ο καρκίνος του εντέρου που εμφανίζεται νωρίς μπορεί να «ξεκινά» από βακτήρια του εντέρου που είναι πιο διαδεδομένα σε εκείνους των οποίων η διατροφή είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες και πλούσια σε ζάχαρη.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν συσκευασμένα προϊόντα, ποτά, δημητριακά και έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα που περιέχουν χρώματα, γαλακτωματοποιητές, αρώματα και άλλα πρόσθετα. Τα Υπερμεταποιημένα τρόφιμα είναι συνήθως πλούσια σε ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι και στερούνται βιταμινών και φυτικών ινών.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, τα υπερεπεξαργασμένα τρόφιμα αποτελούν περίπου το 73% της προσφοράς τροφίμων στις ΗΠΑ και ο μέσος Αμερικανός ενήλικας λαμβάνει περισσότερο από το 60% των ημερήσιων θερμίδων του από αυτά.

Πρόσφατη έρευνα ανέφερε ότι οι άνθρωποι που τρώνε 10% περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν 23% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

Μια δίαιτα πρόχειρου φαγητού συνδέθηκε επίσης με 24% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, του σωλήνα που συνδέει το λαιμό σας με το στομάχι σας, που είναι η έκτη πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, σύμφωνα με το  Cleveland Clinic Journal of Medicine.

Εν τω μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει χαρακτηρίσει το επεξεργασμένο κρέας ως «καρκινογόνο για τον άνθρωπο», σημειώνοντας ότι υπάρχουν «επαρκείς ενδείξεις από επιδημιολογικές μελέτες ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο του παχέος εντέρου».

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου μπορεί να προκαλείται από τα νιτρικά άλατα μέσα στο κρέας που συνδυάζονται με ενώσεις στο σώμα και προκαλούν βλάβες στα κύτταρα.

Σύμφωνα με έρευνα του 2015 , οι άνθρωποι που τρώνε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας κάθε μέρα έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του εντέρου σε σύγκριση με εκείνους που το τρώνε μία φορά την εβδομάδα ή λιγότερο.

«Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν νιτρικά ή νιτρώδη συντηρητικά, καπνιστά ή κόκκινο κρέας έχουν σαφείς συσχετίσεις με τον κίνδυνο καρκίνου», έγραψε ο δρ Nicholas DeVito, επίκουρος καθηγητής ιατρικής ογκολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Duke.

Ο DeVito δήλωσε ότι οι περισσότεροι από τους νέους ασθενείς του ήταν κάτω των 45 ετών και κατηγορεί τις κακές διατροφικές επιλογές, όπως «τηγανητά, κόκκινο κρέας και ζαχαρούχα ποτά» για αυτήν την ανησυχητική τάση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πιπεριές: Ποιο χρώμα είναι πιο υγιεινό;

Οι πιπεριές είναι γνωστές για τα πολλαπλά τους οφέλη για την υγεία, αλλά η διαφορά στο χρώμα τους μπορεί να υποδηλώνει διαφοροποιημένη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Μέχρι πόσα πατατάκια με πράσινα σημάδια μπορείτε να φάτε για να μην αρρωστήσετε

Επειδή υπάρχουν μέσα σε σακουλάκι γνωστής εταιρείας, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να τα καταναλώσετε.

Listeria monocytogenes σε εστιατόρια και καφέ: Ποια τα επικίνδυνα σημεία επιμόλυνσης και πώς μεταφέρεται

Η παρουσία L. monocytogenes στο περιβάλλον και τυχόν αποτυχίες στις GMP θα μπορούσαν να προωθήσουν την επιμόλυνση των τροφίμων με αυτό το παθογόνο, που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο