Η συχνότερη κατανάλωση γάλακτος και γιαουρτιού συνδέεται με χαμηλότερες βαθμολογίες συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους στους εφήβους, σύμφωνα με μεγάλη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition. Η έρευνα, στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από 135.138 μαθητές στην Κίνα, εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων σε σχέση με δείκτες ψυχικής υγείας, διαπιστώνοντας ότι η σχέση αυτή διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος του γαλακτοκομικού προϊόντος και τη συχνότητα κατανάλωσής του.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Nestlé: Αγωγή του Γενικού Εισαγγελέα του Τέξας για αρσενικό, μόλυβδο και κάδμιο σε βρεφικές τροφές της Gerber
Τι έδειξε η έρευνα σε 135.138 μαθητές
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2024 στην επαρχία Σαντόνγκ της Κίνας. Από τους 156.281 μαθητές που συμμετείχαν στην αρχική επιτήρηση, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στην τελική ανάλυση 135.138 μαθητές από 491 σχολεία, για τους οποίους υπήρχαν τα απαραίτητα στοιχεία. Οι επιστήμονες εξέτασαν τη συχνότητα κατανάλωσης γάλακτος, γιαουρτιού, γάλακτος σε σκόνη και τυριού ή τυροκομικών κύβων, καθώς και διαθέσιμες πληροφορίες για την ποσότητα κατανάλωσης. Για την αξιολόγηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους χρησιμοποιήθηκαν καθιερωμένες κλίμακες αξιολόγησης, ειδικότερα η κλίμακα CES-D για τα καταθλιπτικά συμπτώματα και η κλίμακα GAD για τα συμπτώματα γενικευμένου άγχους.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δημοφιλές ποτήρι που διαφημίζεται στο διαδίκτυο έσπασε στο στόμα καταναλωτή (φωτογραφία)
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 27,5% των μαθητών δήλωσε ότι κατανάλωνε γάλα καθημερινά. Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη διάφορα δημογραφικά, οικογενειακά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά, διαπίστωσαν ότι οι μαθητές που έπιναν γάλα κάθε ημέρα είχαν κατά μέσο όρο 2,30 μονάδες χαμηλότερη βαθμολογία στα συμπτώματα κατάθλιψης και 0,90 μονάδες χαμηλότερη βαθμολογία στα συμπτώματα άγχους σε σύγκριση με όσους δήλωσαν ότι δεν έπιναν ποτέ γάλα.
Αντίστοιχη κατεύθυνση συσχέτισης παρατηρήθηκε και για το γιαούρτι: όσο συχνότερη ήταν η κατανάλωσή του, τόσο χαμηλότερες ήταν οι βαθμολογίες συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους. Τα αποτελέσματα αφορούν τις βαθμολογίες στις συγκεκριμένες κλίμακες και δεν σημαίνουν ότι οι μαθητές που κατανάλωναν συχνότερα γάλα ή γιαούρτι δεν εμφάνιζαν κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές.
Δεν είχαν όλα τα γαλακτοκομικά την ίδια σχέση
Ένα από τα σημαντικά ευρήματα της μελέτης είναι ότι η σχέση με τους δείκτες ψυχικής υγείας δεν ήταν ίδια για όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Για το γάλα και το γιαούρτι, οι συσχετίσεις ήταν σχετικά συνεπείς, ενώ τα αποτελέσματα για το γάλα σε σκόνη, το τυρί και τη συνολική ποσότητα γαλακτοκομικών ήταν πιο σύνθετα και λιγότερο σταθερά.
Οι αναλύσεις έδειξαν επίσης ότι ορισμένες συσχετίσεις διαφοροποιούνταν ανάλογα με το φύλο και το αν οι μαθητές ζούσαν σε αστικές ή προαστιακές περιοχές. Οι διαφοροποιήσεις αυτές δεν ήταν ομοιόμορφες σε όλους τους δείκτες και, όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, χρειάζονται προσεκτική ερμηνεία. Η διάκριση ανάμεσα στα επιμέρους προϊόντα έχει σημασία, καθώς η ομαδοποίηση όλων των γαλακτοκομικών σε μία κατηγορία μπορεί να αποκρύπτει διαφορετικά διατροφικά πρότυπα και διαφορετικές συσχετίσεις με την υγεία.
Πώς μπορεί να συνδέεται η διατροφή με την ψυχική υγεία
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ανάλογα με το προϊόν, μπορεί επίσης να περιέχουν βιταμίνη D και συστατικά που προκύπτουν από τη ζύμωση, όπως μικροοργανισμούς με πιθανή επίδραση στο εντερικό μικροβίωμα.
Οι ουσίες αυτές έχουν αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικού ενδιαφέροντος για πιθανούς μηχανισμούς που συνδέουν τη διατροφή με τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, τη φλεγμονή και τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου. Ωστόσο, η συγκεκριμένη έρευνα δεν εξέτασε άμεσα αυτούς τους μηχανισμούς και δεν μπορεί να αποδώσει τα ευρήματα σε κάποιο συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό ή βιολογική διεργασία. Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι συχνότερες καταναλώσεις γάλακτος και γιαουρτιού να αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου τρόπου ζωής ή διατροφικού προτύπου που σχετίζεται με άλλους παράγοντες ψυχικής υγείας.
Τι σημαίνουν τελικά τα ευρήματα
Η μεγάλη συμμετοχή μαθητών προσφέρει σημαντικά δεδομένα για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας στην εφηβεία. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν δικαιολογούν τη σύσταση αύξησης της κατανάλωσης γάλακτος ή γιαουρτιού με σκοπό την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους. Οι ερευνητές καταλήγουν ότι απαιτούνται μακροχρόνιες μελέτες, οι οποίες θα παρακολουθούν τις διατροφικές συνήθειες και την ψυχική υγεία των εφήβων σε βάθος χρόνου, καθώς και πιο λεπτομερείς καταγραφές της κατανάλωσης κάθε προϊόντος.
Η βασική αδυναμία της μελέτης είναι ο διατομεακός σχεδιασμός της. Τα δεδομένα για τις διατροφικές συνήθειες και τα συμπτώματα ψυχικής υγείας εξετάστηκαν σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, επομένως δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί ποιο προηγήθηκε ή αν υπάρχει σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Επιπλέον, τόσο η κατανάλωση γαλακτοκομικών όσο και τα συμπτώματα καταγράφηκαν μέσω ερωτηματολογίων και, συνεπώς, βασίστηκαν στις απαντήσεις των ίδιων των μαθητών. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν επίσης ότι δεν συμπεριλήφθηκαν ορισμένοι δυνητικά σημαντικοί παράγοντες, όπως η διάρκεια του ύπνου, ο χρόνος μπροστά σε οθόνες, ο σχολικός φόρτος και το άγχος, ο εκφοβισμός, οι σχέσεις γονέων και παιδιών, καθώς και ορισμένες κοινωνικοοικονομικές και οικογενειακές συνθήκες.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η συχνότερη κατανάλωση γάλακτος και γιαουρτιού συνδέθηκε με χαμηλότερες βαθμολογίες συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους στο συγκεκριμένο δείγμα. Το αν αυτή η σχέση αντανακλά κάποια πραγματική προστατευτική επίδραση ή επηρεάζεται από άλλους παράγοντες παραμένει ανοιχτό επιστημονικό ερώτημα.
Επιστημονική τεκμηρίωση: Wang M. et al., Type-, dose-, and subgroup-specific associations of dairy intake with depressive and anxiety symptoms among middle school students, Frontiers in Nutrition, 13 Οκτωβρίου 2026. Διαβάστε την πρωτότυπη επιστημονική μελέτη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Γαριδάκια Cheetos: Πώς ένα και μόνο σακουλάκι του σνακ κόντεψε να καταστρέψει το παρθένο οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου Carlsbad
- Δηλητηρίαση μαθητών σε γυμνάσιο – Υποψίες για ληγμένους χυμούς και αναψυκτικά
- Επιδημία αιμορραγικής διάρροιας από σάντουιτς με κοτόπουλο – Γιατί οι αρχές δεν δίνουν στη δημοσιότητα το όνομα της εταιρείας;
- Toyota: Ανάκληση 31.000 οχημάτων λόγω κινδύνου απώλειας ισχύος σε υψηλές ταχύτητες
- Mikel: «Σφράγισαν» υποκατάστημα της ελληνικής αλυσίδας στην Κωνσταντινούπολη λόγω σεξιστικής διαφήμισης
- Φακελάκια τσαγιού: Ο σοβαρός λόγος για τον οποίο ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να τα πιέζουμε ή να τα στραγγίζουμε στην κούπα
- Πώς να αφαιρέσετε λεκέδες από ιδρώτα, ούρα και αίμα από το στρώμα σας
- Γιατί κιτρινίζει το μπρόκολο;