Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί δεν πρέπει να βράζουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών

ΑρχικήΟικιακάΣυνταγέςΓιατί δεν πρέπει να βράζουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών
spot_img

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι χαμηλά σε θερμίδες αλλά πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα

Στα Χριστουγεννιάτικο τραπέζια αναζητούμε τροφές που δεν είναι συνήθως στο τραπέζι μας, ώστε να έχουμε κάτι διαφορετικό που θα εκπλήξει τους καλεσμένους μας. Ένα από τα εδέσματα που συχνά προτιμούμε γι αυτές τις ημέρες και τα λαχανάκια Βρυξελλών, που έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά.

Το γεγονός ότι δεν είναι τόσο δημοφιλή όσο άλλες σαλάτες μάλλον οφείλεται στο λάθος μαγείρεμά τους!

Τα λαχανάκια δεν πρέπει να βράζονται λένε οι ειδικοί. Το μόνο που πετυχαίνουμε έτσι είναι να έχουμε μια μουσκεμένη μπάλα χωρίς γεύση. Μαγειρέψτε τα στον ατμό ώστε να διατηρήσουν τη νόστιμη τραγανή σύστασή τους, κόψτε τα σε λεπτές φέτες και τηγανίστε τα για να γίνουν ελαφρώς τραγανά και χρυσαφένια, ή κόψτε τα στη μέση και ψήστε τα. Συνοδέψτε τα με σιρόπι σφενδάμου, μπέικον, ρόδι και μπλε τυρί ή παρμεζάνα.

Λαχανάκια Βρυξελλών: 8 οφέλη υγείας

  1. Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι χαμηλά σε θερμίδες αλλά πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Εδώ είναι μερικά από τα κύρια θρεπτικά συστατικά σε 1/2 φλιτζάνι (78 γραμμάρια) μαγειρεμένα λαχανάκια Βρυξελλών:

  • Θερμίδες: 28
  • Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 5,5 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια
  • Βιταμίνη Κ: 91% της Ημερήσιας Αξίας (DV)
  • Βιταμίνη C: 53% DV
  • Φυλλικό οξύ: 12% DV

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.

Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου και εμπλέκεται στην επισκευή των ιστών και στην λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες συμβάλλει στην υποστήριξη της κανονικότητας και της υγείας του εντέρου.

Εκτός από τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν μικρές ποσότητες σε:
  • βιταμίνη Β6
  • κάλιο
  • σίδηρο
  • θειαμίνη
  • μαγνήσιο
  • φώσφορο
2. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ενώσεις που προάγουν τη γενική υγεία και βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης στα κύτταρα.

Η κατανάλωση λαχανικών Βρυξελλών ως μέρος μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στην παροχή των αντιοξειδωτικών που χρειάζεται το σώμα σας για την προώθηση της καλής υγείας.

3. Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Μόλις 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών.

Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την υγεία σας. Μελέτες δείχνουν ότι οι διαιτητικές ίνες μπορούν να ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα βελτιώνοντας την κίνηση του εντέρου και μαλακώνοντας τη συνοχή των κοπράνων για να διευκολύνουν τη διέλευσή τους.

Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών έχει συσχετιστεί και με άλλα οφέλη για την υγεία, όπως ο μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.

Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση 14 γραμμαρίων φυτικών ινών για κάθε 1.000 θερμίδες που καταναλώνετε κάθε μέρα. Για παράδειγμα, ένα άτομο που χρειάζεται 2.000 θερμίδες την ημέρα πρέπει να τρώει 28 γραμμάρια φυτικών ινών.

4. Πλούσια σε βιταμίνη Κ

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι καλή πηγή βιταμίνης Κ. Αυτή η σημαντική θρεπτική ουσία παίζει ζωτικό ρόλο στον οργανισμό. Είναι απαραίτητη για την σωστή πήξη του αίματος, ώστε να σταματά η αιμορραγία.

Η βιταμίνη Κ μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των οστών και θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από την οστεοπόρωση, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια οστικής μάζας.

Συγκεκριμένα, εάν παίρνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος, είναι σημαντικό να διατηρείτε μια σταθερή πρόσληψη βιταμίνης Κ. Για αυτόν τον λόγο, ίσως χρειαστεί να προσέχετε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους που δεν λαμβάνουν αυτό το είδος φαρμάκου, η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης Κ μπορεί να οδηγήσει σε πολλά οφέλη για την υγεία.

5. Διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την αυξημένη πρόσληψη σταυρανθών λαχανικών, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη.

Αυτό είναι πιθανό επειδή τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

6. Περιέχουν ALA ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Για όσους δεν τρώνε ψάρια ή θαλασσινά, η κατανάλωση αρκετών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση.

Οι φυτικές τροφές περιέχουν μόνο άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που το σώμα σας χρησιμοποιεί λιγότερο αποτελεσματικά από τα ωμέγα-3 λιπαρά, που βρίσκονται στα ψάρια και τα θαλασσινά.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας χρειάζεται να μετατρέψει το ALA στις πιο δραστικές μορφές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και μπορεί να το κάνει αυτό μόνο σε περιορισμένες ποσότητες.

Για αυτόν τον λόγο, μπορεί να χρειαστεί να καταναλώνετε μεγαλύτερη ποσότητα ALA για να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας σε ωμέγα-3 από ό,τι θα κάνατε εάν παίρνατε τα ωμέγα-3 λιπαρά σας από ψάρια, ή θαλασσινά.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Παίζουν επίσης ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, των πνευμόνων και των αιμοφόρων αγγείων.

7. Λιγότερη φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική ανοσολογική απόκριση. Αλλά η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλει σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Αυτά συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που μπορούν να προάγουν τη φλεγμονή.

Μια διατροφή πλούσια σε σταυρανθή λαχανικά, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να τον κίνδυνο προφλεγμονωδών ασθενειών.

8. Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C

Κάθε ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανάκια Βρυξελλών σας παρέχει 48 mg βιταμίνης C.

Η βιταμίνη C είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών στο σώμα. Λειτουργεί επίσης ως αντιοξειδωτικό. Εμπλέκεται στην παραγωγή πρωτεϊνών, όπως το κολλαγόνο και μπορεί ακόμη και να ενισχύσει την ανοσία.

Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να αυξήσει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου, μιας μορφής σιδήρου που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα. Ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει αυτόν τον τύπο σιδήρου τόσο εύκολα όσο τον σίδηρο από ζωικές πηγές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο