Μετάβαση στο περιεχόμενο
Παρασκευή, 14 Μαρτίου, 2025
22.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί δύο μπέργκερ είναι πιο υγιεινά από ένα μαζί με τηγανητές πατάτες

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓιατί δύο μπέργκερ είναι πιο υγιεινά από ένα μαζί με τηγανητές πατάτες
spot_img

Αντί να προσθέσετε τηγανητές πατάτες στη παραγγελία, ίσως καλύτερα να σκεφτείτε ένα δεύτερο μπέργκερ.

Ενώ η κοινή λογική μπορεί να σας λέει ότι η κατανάλωση ενός δεύτερου γεύματος είναι κακή επιλογή από διατροφική άποψη, υπάρχει κάτι πιο σημαντικό που πρέπει να λάβετε υπόψη: Η ισορροπία.

- Advertisement -

Οι πρωτεΐνες τροφοδοτούν τους μυς και μας κρατούν χορτάτους, οι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια και τα λιπαρά μας βοηθούν να απορροφήσουμε βιταμίνες και μέταλλα, ενώ διατηρούν τα κύτταρα υγιή. Κρατώντας αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε σωστή ισορροπία σημαίνει ότι θα έχετε λιγότερες λιγούρες, λιγότερη επιθυμία για αδηφαγία και περισσότερο έλεγχο όταν τρώτε.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutritional Metabolism υποδεικνύει ότι η ισορροπία είναι σημαντική λόγω του ρόλου που παίζουν τα διάφορα μακροθρεπτικά συστατικά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας – της ενέργειας που μεταφέρουν και διανέμουν τα κύτταρά μας σε όλο το σώμα μετά από ένα γεύμα.

Στο σώμα, τα λίπη και οι πρωτεΐνες επιβραδύνουν τη διάσπαση των υδατανθράκων σε σάκχαρο, λειτουργώντας ως ένα είδος ρυθμιστικού παράγοντα ενάντια στις απότομες βυθίσεις και αυξήσεις των επιπέδων ινσουλίνης. Έτσι, όταν τρώτε ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε πρωτεΐνες, όπως ένα μπολ δημητριακών, είναι πιο πιθανό να δείτε γρήγορες αυξήσεις και μειώσεις του σακχάρου στο αίμα.

Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε μια βραχύβια έκρηξη ενέργειας που ακολουθείται από νωθρότητα και κόπωση, συμπτώματα που συνήθως εκδηλώνονται μεταξύ μίας και τριών ωρών μετά το γεύμα. Ωστόσο, η προσθήκη λίγων πρωτεϊνών και λιπαρών στο ίδιο μπολ με τα δημητριακά – όπως γιαούρτι πλούσιο σε πρωτεΐνες ή μερικοί ξηροί καρποί – μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθεί αυτή η κατάρρευση.

Αυτό βρίσκει εφαρμογή και όταν σκέφτεστε να φάτε ένα νόστιμο μπέργκερ (ή και δύο). Δύο μικρά κομμάτια ψωμιού συν το μπιφτέκι. Χωρίς τυρί ή σάλτσα, τα περισσότερα μπέργκερ έχουν περίπου 300 έως 400 θερμίδες. Αυτές οι θερμίδες προέρχονται από υδατάνθρακες στο ψωμί (περίπου 40 γραμμάρια), πρωτεΐνες στο κρέας (περίπου 17 γραμμάρια) και λίπος (περίπου 10 γραμμάρια).

Από την άλλη, αν παραγγείλετε και τηγανητές πατάτες στο πλάι θα έχετε πολλά λιπαρά και υδατάνθρακες (που δίνουν περίπου τον ίδιο αριθμό θερμίδων με ένα μπιφτέκι), αλλά πολύ λίγες πρωτεΐνες.

Αντικαθιστώντας, λοιπόν, τις πατάτες με ένα δεύτερο μπέργκερ, σχεδόν διπλασιάζετε την πρόσληψη πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα μειώνετε την ποσότητα λίπους και υδατανθράκων που τρώτε. Δεδομένου ότι το fast-food είναι ήδη πλούσιο σε λιπαρά και υδατάνθρακες και αρκετά χαμηλό σε πρωτεΐνες, αυτή η απλή αλλαγή θα μπορούσε να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μετανάστευση καρκινογόνων χημικών από τις κάψουλες εσπρέσο – Ευρήματα επιστημονικής μέτρησης

Πόσο επικίνδυνες είναι οι κάψουλες καφέ για απελευθέρωση στον παρασκευασμένο καφέ, χημικών ουσιών που υπάρχουν στη συσκευασία της κάψουλας

Μελέτη ΣΟΚ: Αυτά είναι τα δημοφιλή ποτά που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρο καρκίνο του στόματος

Τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να εξηγούν την ανεξήγητη αύξηση των καρκίνων του στόματος, ειδικά μεταξύ των γυναικών, που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα