Οι μπανάνες είναι θρεπτικές, αλλά για άτομα με αυτά τα προβλήματα, η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο και υπό ιατρική καθοδήγηση.
Οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα παγκοσμίως, γνωστές για τη γλυκιά τους γεύση και τα θρεπτικά τους οφέλη. Ωστόσο, για άτομα με προβλήματα στα νεφρά, η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να είναι επιβλαβής λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κάλιο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απίστευτο περιστατικό σε μεγάλο σούπερ μάρκετ: Ξεφτίλισαν πελάτη επειδή νόμιζαν ότι δεν πλήρωσε! – Η συγνώμη της αλυσίδας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται δημοφιλή κράκερς που πωλούνται και στην Ελλάδα – Επείγουσα ειδοποίηση RASFF
Γιατί το κάλιο είναι πρόβλημα για τα νεφρά;
Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των μυών, των νεύρων και της καρδιάς. Σε υγιή άτομα, τα νεφρά διατηρούν την ισορροπία του καλίου στο σώμα. Όμως, όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά, δεν μπορούν να απομακρύνουν το περίσσιο κάλιο, οδηγώντας σε υπερκαλιαιμία — μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία, κόπωση, καρδιακές αρρυθμίες ή ακόμα και καρδιακή ανακοπή.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σκάνδαλο με πλαστά βρεφικά γάλατα: Ανάκληση 12 προϊόντων και προειδοποίηση για 72 άλλα – Κυβερνητική παρέμβαση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λιστέρια σε παραδοσιακό τυρί – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Ποιοι πρέπει να προσέχουν;
Άτομα με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ), ιδιαίτερα εκείνα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά. Η αιμοκάθαρση δεν αφαιρεί πάντα επαρκώς το κάλιο, καθιστώντας απαραίτητο τον περιορισμό τροφών πλούσιων σε κάλιο, όπως οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, τα αβοκάντο και οι πατάτες .
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μυκοτοξίνη σε χυμό μήλου που προκαλεί βλάβη σε ήπαρ, σπλήνα, νεφρά και ανοσοποιητικό – Επείγουσα ανάκληση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται κάπαρη, πιπεριές και ελιές – Σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης εξαιτίας ακατάλληλης σφράγισης στα βάζα
Πρέπει να κόψω εντελώς τις μπανάνες;
Όχι απαραίτητα. Υπό την καθοδήγηση διαιτολόγου, μικρές ποσότητες μπανάνας μπορεί να είναι αποδεκτές, ανάλογα με τα επίπεδα καλίου στο αίμα. Ωστόσο, η αυτοδιάγνωση και η ανεξέλεγκτη κατανάλωση μπορεί να είναι επικίνδυνες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Kαρκίνος: Η βιταμίνη που αλλάζει το μικροβίωμα και προστατεύει από τη νόσο – Έλληνας ερευνητής αποκαλύπτει
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Το βασιλικό μυστικό νεότητας»: Το λιτό, καθημερινό γεύμα της Ελισάβετ με δύο υλικά που την κράτησε υγιή μέχρι τα βαθιά γεράματα
Ποιες είναι οι ασφαλέστερες εναλλακτικές;
Για όσους χρειάζεται να περιορίσουν το κάλιο, φρούτα με χαμηλότερη περιεκτικότητα όπως τα μήλα, τα μούρα, τα σταφύλια και το καρπούζι είναι καλύτερες επιλογές. Επιπλέον, τεχνικές όπως το βράσιμο των τροφών μπορούν να μειώσουν την περιεκτικότητα σε κάλιο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ozempic – Wegovy: Ποιες είναι οι παρενέργειες της σεμαγλουτίδης που δείχνουν ότι πρέπει να πάτε νοσοκομείο