Γιατί τα τρόφιμα με φυτικές ίνες ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού;
Σίγουρα θα έχουμε παρατηρήσει πως τροφές με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μας κάνουν να νιώθουμε πιο χορτάτοι. Τώρα ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου ανακάλυψαν το λόγο πίσω από αυτό. Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες, ουσιαστικά οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό οφείλεται στην απελευθέρωση μιας βασικής ορμόνης που μειώνει την όρεξη, στον ειλεό, μέρος του λεπτού εντέρου.
Στη μελέτη, μια μικρή ομάδα υγιών εθελοντών κλήθηκε να καταναλώσει μια ποικιλία διαφορετικών γευμάτων, συμπεριλαμβανομένων τροφών με υψηλή και χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες, όπως μήλα, ρεβίθια, καρότα, γλυκά και λευκό ψωμί, σε διάστημα τεσσάρων ημερών. Τους τοποθετούσαν ρινοενδοσκοπικούς εύκαμπτους σωλήνες για να ερευνήσουν το λεπτό έντερο. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους ερευνητές να πάρουν δείγματα «χυμώδους», της ουσίας που παράγεται στον ειλεό, πριν και μετά την κατανάλωση γευμάτων από τους συμμετέχοντες.
Το Πεπτίδιο Τυροσίνη Τυροσίνη (PYY), το οποίο είναι γνωστό ότι μειώνει την όρεξη και την πρόσληψη τροφής, απελευθερώθηκε σε μεγαλύτερες ποσότητες από τα κύτταρα του ειλεού όταν οι άνθρωποι έτρωγαν μια διατροφή που ήταν μεγαλύτερη σε φυτικές ίνες. Ο ειλεός, το μεγαλύτερο μέρος του λεπτού εντέρου, παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης εκκρίνοντας ένζυμα και ορμόνες, αλλά ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για το πώς αλληλεπιδρά με διαφορετικούς τύπους τροφίμων μέχρι τώρα.
Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης μερικούς από τους βασικούς μεταβολίτες, μικρά μόρια που προκύπτουν από τη διάσπαση των τροφίμων, που προκάλεσαν την απελευθέρωση του PYY, οδηγώντας στην ενδιαφέρουσα πιθανότητα ότι στο μέλλον, τα τρόφιμα θα μπορούσαν να σχεδιαστούν για να αναστέλλουν την πείνα.
Εκτός από τη διαπίστωση ότι το περιβάλλον μέσα στον ειλεό ανταποκρινόταν πολύ περισσότερο στη νηστεία και τη σίτιση από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αλλοιώνουν το μικροβίωμα και διεγείρουν την απελευθέρωση του PYY από τα κύτταρα του ειλεού περισσότερο από τις χαμηλότερες φυτικές ίνες. Αυτό ίσχυε ακόμη και όταν οι τροφές με περισσότερες φυτικές ίνες αναλύονταν σε δομή, για παράδειγμα, πολτοποιημένα ρεβίθια ή χυμός μήλου.
Ο Δρ Aygul Dagbasi από τη σχολή Μεταβολισμού, Πέψης και Αναπαραγωγής του Imperial και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, είπε: «Τώρα καταλαβαίνουμε πώς οι διαιτητικές ίνες συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα πείνας, σε σύγκριση με μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες, και ότι ορισμένες φυτικές ίνες και τα αμινοξέα διεγείρουν το PYY. Για παράδειγμα, η βρώμη και τα όσπρια έχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών και αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης, επομένως είναι καλές τροφές για την προώθηση του κορεσμού».
Ο καθηγητής του Imperial, Gary Frost, ο οποίος ήταν συνεπικεφαλής της μελέτης, εξηγεί: «Η μελέτη μας όχι μόνο έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς ο ειλεός αλλάζει συνεχώς ως απόκριση στη νηστεία και τη σίτιση, αλλά έχει επίσης συνέπειες για τον σχεδιασμό πιο υγιεινών δίαιτων. Εάν μπορούμε να βρούμε τρόπους να μεταφέρουμε ορισμένες τροφές στα σωστά μέρη του εντέρου, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους που παλεύουν με το βάρος τους, δίνοντάς τους περισσότερο έλεγχο της όρεξης και βοηθώντας τους να συμμορφωθούν με τις δίαιτες».
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.