Οι χημικές ουσίες που παράγονται στον πεπτικό σωλήνα από μικρόβια του εντέρου μετά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να συμβάλλουν σε υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο
Oι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού, αυξάνεται με την ηλικία, παράγοντες κινδύνου προκύπτουν και από τον τρόπο ζωής και διατροφής. Για την κατάκτηση της υγείας της καρδιάς είναι γνωστό ότι απαιτείται η κατανάλωση υγιεινών τροφών, ιδιαίτερα φρούτων και λαχανικών, τακτική σωματική δραστηριότητα, επαρκής ύπνος, διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, διακοπή του καπνίσματος και έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της υψηλής χοληστερόλης και του υψηλού σακχάρου στο αίμα.
Πολλές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση κόκκινου και μεταποιημένου κρέατος έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ποια είναι όμως η “διαδρομή” που το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology (ATVB) από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, οι χημικές ουσίες που παράγονται στον πεπτικό σωλήνα από μικρόβια του εντέρου μετά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση μέρος του υψηλότερου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων που σχετίζεται με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη περιελάμβαναν σχεδόν 4.000 από τους 5.888 ενήλικες που αρχικά στρατολογήθηκαν από το 1989 έως το 1990 για τη Μελέτη Καρδιαγγειακής Υγείας(CHS).
Ο διάμεσος χρόνος παρακολούθησης για τους συμμετέχοντες ήταν 12,5 έτη και έως 26 έτη σε ορισμένες περιπτώσεις. Για τις τρέχουσες αναλύσεις, οι ερευνητές συνέκριναν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ των συμμετεχόντων που κατανάλωναν διαφορετικές ποσότητες τροφών ζωικής προέλευσης (δηλαδή κόκκινο κρέας, επεξεργασμένο κρέας, ψάρι, κοτόπουλο και αυγά). Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερου κρέατος, ειδικά κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου – 22% υψηλότερο κίνδυνο για περίπου κάθε 1,1 μερίδα την ημέρα.
Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι ορισμένοι μεταβολίτες – χημικά υποπροϊόντα της πέψης των τροφίμων – σχετίζονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ένας από αυτούς τους μεταβολίτες είναι το TMAO, ή το Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης, το οποίο παράγεται από βακτήρια του εντέρου για την πέψη του κόκκινου κρέατος που περιέχει υψηλές ποσότητες της χημικής ουσίας L-καρνιτίνη.
Τα υψηλά επίπεδα TMAO στο αίμα στον άνθρωπο μπορεί να σχετίζονται με υψηλότερους κινδύνους καρδιαγγειακής νόσου, χρόνιας νεφρικής νόσου και διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, αν το TMAO και οι σχετικοί μεταβολίτες που προέρχονται από την L-καρνιτίνη μπορούν να βοηθήσουν στην εξήγηση των επιδράσεων της πρόσληψης κόκκινου κρέατος στον καρδιαγγειακό κίνδυνο και σε ποιο βαθμό μπορεί να συμβάλλουν στον καρδιαγγειακό κίνδυνο που σχετίζεται με την κατανάλωση κρέατος, είναι ακόμα άγνωστο.
Για να κατανοήσουν αυτά τα ερωτήματα, οι ερευνητές που διεξήγαγαν αυτή τη μελέτη μέτρησαν τα επίπεδα των μεταβολιτών σε δείγματα αίματος. Εξέτασαν επίσης εάν το σάκχαρο, η φλεγμονή, η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη του αίματος μπορεί να ευθύνονται για τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο που σχετίζεται με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η αύξηση του TMAO και των σχετικών μεταβολιτών που βρέθηκαν στο αίμα εξηγεί περίπου το ένα δέκατο αυτού του αυξημένου κινδύνου. Σημείωσαν επίσης ότι τα μονοπάτια του σακχάρου στο αίμα και της γενικής φλεγμονής μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ της πρόσληψης κόκκινου κρέατος και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Το σάκχαρο στο αίμα και η φλεγμονή φαίνεται επίσης να είναι πιο σημαντικά στη σύνδεση της πρόσληψης κόκκινου κρέατος και των καρδιαγγειακών παθήσεων από τις οδούς που σχετίζονται με τη χοληστερόλη του αίματος ή την αρτηριακή πίεση. Η πρόσληψη ψαριών, πουλερικών και αυγών δεν συνδέθηκε σημαντικά με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.