Προσοχή στη παραπληροφόρηση!
Η γλουτένη γίνεται θέμα ανησυχίας αν διαπιστώσετε ότι πάσχετε από κοιλιοκάκη, αλλεργία που σχετίζεται με το σιτάρι ή ευαισθησία στη γλουτένη χωρίς κοιλιοκάκη.
Για όσους προσπαθούν να την αποφύγουν στη διατροφή τους, η εμπειρία μπορεί συχνά να μοιάζει αγχωτική με συνεχές ψάξιμο στο google για τύπους τροφίμων, έλεγχο των ετικετών, και διπλό έλεγχο με το προσωπικό στα εστιατόρια.
Αν έχετε μπει ποτέ σε μια συζήτηση για τη γλουτένη ή έχετε εξετάσει το ενδεχόμενο να ακολουθήσετε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη τις πολλές θεωρίες και τους μύθους που περιβάλλουν αυτή την πρωτεΐνη. Από κάποιους ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι οι δίαιτες χωρίς γλουτένη είναι καλύτερες για την απώλεια βάρους μέχρι άλλους που πιστεύουν ότι η γλουτένη είναι κακή για σχεδόν όλους, υπάρχουν πολλά εκεί έξω.
Ας δούμε τους μεγαλύτερους μύθους που κυκλοφορούν:
- Μια μικρή ποσότητα γλουτένης δεν αποτελεί πρόβλημα για τα άτομα με κοιλιοκάκη
Η γλουτένη αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας για τα άτομα με κοιλιοκάκη επειδή αυτή η δύσκολα αφομοιώσιμη πρωτεΐνη φτάνει στο λεπτό έντερό τους και πυροδοτεί μια αυτοάνοση αντίδραση. Διάρροια, στομαχόπονος, φούσκωμα, αέρια, ναυτία, έμετος, κόπωση, απώλεια βάρους, στοματικά έλκη, πόνος στις αρθρώσεις, φαγούρα, δερματικά εξανθήματα και πονοκέφαλοι είναι μερικά από τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης.
Ωστόσο, είναι ανακριβές να πιστεύουμε ότι μια μικρή ποσότητα γλουτένης δεν θα προκαλέσει συμπτώματα σε κάποιον με κοιλιοκάκη. Ακόμα και κάτι τόσο μικρό όσο ένα ψίχουλο τοστ που περιέχει γλουτένη μπορεί να προκαλέσει αντίδραση σε άτομα με κοιλιοκάκη, όπως πεπτικά προβλήματα, εξανθήματα και φλεγμονή του λεπτού εντέρου.
- Η γλουτένη είναι εύκολο να αποφευχθεί επειδή αναγράφεται σαφώς στις ετικέτες των τροφίμων.
Αν ένα προϊόν ισχυρίζεται ότι δεν περιέχει γλουτένη στη συσκευασία του, τότε είναι αρκετά ασφαλές ότι το προϊόν όντως δεν περιέχει γλουτένη. Ωστόσο, ορισμένα προϊόντα δεν αναγράφουν πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα, οπότε είναι σημαντικό να κοιτάξετε προσεκτικά τα συστατικά, ορισμένα από τα οποία μπορεί να μην είναι προφανή όταν πρόκειται να εντοπίσετε τη γλουτένη.
Αυτό γίνεται ακόμη πιο σημαντικό επειδή τα περισσότερα κοινά τρόφιμα περιέχουν γλουτένη. Τα ψωμιά, τα κέικ, οι πίτες, τα δημητριακά, τα γλυκά, τα μπισκότα, οι τηγανητές πατάτες, τα ζυμαρικά, οι σάλτσες για σαλάτες και οι σούπες είναι μερικά παραδείγματα.
Ορισμένα συστατικά στις ετικέτες τροφίμων , για παράδειγμα, δεν είναι τόσο εύκολο να καταλάβετε αν είναι χωρίς γλουτένη ή όχι. Ορισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν τα συστατικά δεξτρίνη, βύνη, καρυκεύματα, τροποποιημένο άμυλο τροφίμων και μαγιά μπύρας.
- Θα χάσετε βάρος σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη
Θα μπορούσε να υπάρχει μια παρανόηση σχετικά με την απώλεια βάρους κατά την απαλλαγή από τη γλουτένη, επειδή όσοι την αποφεύγουν θα μπορούσαν αναπόφευκτα να καταλήξουν να κόβουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες από τη διατροφή τους. Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.
Ωστόσο, είναι μύθος να πιστεύουμε ότι η απαλλαγή από τη γλουτένη σημαίνει αυτόματα απώλεια βάρους. «Το «χωρίς γλουτένη» δεν είναι συνώνυμο του «χαμηλών θερμίδων». Στην πραγματικότητα, πολλά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά ως προϊόντα χωρίς γλουτένη έχουν περισσότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα που περιέχουν γλουτένη, καθώς συχνά προστίθεται περισσότερη ζάχαρη και λίπος σε αυτά τα προϊόντα για να αντισταθμιστεί η έλλειψη γλουτένης.
Στην πραγματικότητα, η αύξηση του σωματικού βάρους είναι ένα από τα σημάδια που δείχνουν ότι η απαλλαγή από τη γλουτένη λειτουργεί για τα άτομα με κοιλιοκάκη, επειδή το έντερό τους είναι σε φάση ανάρρωσης και μπορούν να απορροφήσουν καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά (και επομένως τις θερμίδες).
- Η γλουτένη είναι κακή για όλους
Το μάρκετινγκ γύρω από την απαλλαγή από τη γλουτένη, οι δηλώσεις διασημοτήτων για το πώς η δίαιτα χωρίς γλουτένη άλλαξε τη ζωή τους, οι πραγματικές ιστορίες ανθρώπων με δυσανεξία και ευαισθησία στη γλουτένη, η αντίληψη ότι τα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι πιο υγιεινά επειδή είναι πιο ακριβά, ακόμη και το γεγονός ότι η γλουτένη προκαλεί φλεγμονή σε άτομα με κοιλιοκάκη, μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι η γλουτένη είναι καλύτερο να αποφεύγεται από όλους.
Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να την αποφεύγουμε, καθώς τα τρόφιμα με γλουτένη προσφέρουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες και διαλυτές φυτικές ίνες. Θα διαπιστώσετε επίσης ότι αποκομίζετε τα οφέλη των τροφίμων που είναι εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.