Μια απρόσμενη πτυχή της καθημερινής διατροφής.
Η προσθήκη αλατιού στο φαγητό ενδέχεται να επηρεάζει βαθύτερα την ψυχική μας υγεία απ’ ό,τι πιστεύαμε. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders, η τακτική χρήση επιπλέον αλατιού στα τρόφιμα σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Xinjiang της Κίνας και βασίστηκε σε δεδομένα σχεδόν μισού εκατομμυρίου Βρετανών ενηλίκων. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν τόσο ως προς τις διατροφικές τους συνήθειες όσο και την ψυχική τους υγεία. Από το δείγμα των 439.412 ατόμων, καταγράφηκαν 9.516 διαγνώσεις κατάθλιψης και 11.796 περιπτώσεις άγχους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι πρόσθεταν συχνά αλάτι στο φαγητό τους παρουσίαζαν σχεδόν 40% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτών των ψυχικών διαταραχών, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν ποτέ ή το έκαναν σπάνια. Ακόμα και η περιστασιακή χρήση φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους, αν και σε μικρότερο βαθμό (5–8%).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός: 41.000 δημοφιλείς κρέμες προσώπου αποσύρονται λόγω καρκινογόνου βενζολίου – Αναβάθμιση κατηγορίας κινδύνου
Το υπερβολικό αλάτι ενδέχεται να επιταχύνει τη βιολογική γήρανση και να επηρεάζει αρνητικά τις ορμόνες που ρυθμίζουν τη διάθεση, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Αυτές οι χημικές ουσίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στη συναισθηματική σταθερότητα και οποιαδήποτε διαταραχή στην ισορροπία τους μπορεί να οδηγήσει σε ψυχικές επιβαρύνσεις.
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αναγνωρίζει σαφή σύνδεση μεταξύ της προσθήκης αλατιού και της εμφάνισης ψυχικών διαταραχών. Αν και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να αποσαφηνιστεί η αιτιώδης σχέση, τα ευρήματα προσθέτουν μια νέα, ανησυχητική διάσταση στη διατροφική συμπεριφορά.