Σάββατο, 26 Απριλίου, 2025
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

H προσθήκη αλατιού στο φαγητό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαH προσθήκη αλατιού στο φαγητό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης
spot_img

Μια απρόσμενη πτυχή της καθημερινής διατροφής.

Η προσθήκη αλατιού στο φαγητό ενδέχεται να επηρεάζει βαθύτερα την ψυχική μας υγεία απ’ ό,τι πιστεύαμε. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders, η τακτική χρήση επιπλέον αλατιού στα τρόφιμα σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους.

- Advertisement -

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Xinjiang της Κίνας και βασίστηκε σε δεδομένα σχεδόν μισού εκατομμυρίου Βρετανών ενηλίκων. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν τόσο ως προς τις διατροφικές τους συνήθειες όσο και την ψυχική τους υγεία. Από το δείγμα των 439.412 ατόμων, καταγράφηκαν 9.516 διαγνώσεις κατάθλιψης και 11.796 περιπτώσεις άγχους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι πρόσθεταν συχνά αλάτι στο φαγητό τους παρουσίαζαν σχεδόν 40% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτών των ψυχικών διαταραχών, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν ποτέ ή το έκαναν σπάνια. Ακόμα και η περιστασιακή χρήση φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους, αν και σε μικρότερο βαθμό (5–8%).

Το υπερβολικό αλάτι ενδέχεται να επιταχύνει τη βιολογική γήρανση και να επηρεάζει αρνητικά τις ορμόνες που ρυθμίζουν τη διάθεση, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Αυτές οι χημικές ουσίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στη συναισθηματική σταθερότητα και οποιαδήποτε διαταραχή στην ισορροπία τους μπορεί να οδηγήσει σε ψυχικές επιβαρύνσεις.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αναγνωρίζει σαφή σύνδεση μεταξύ της προσθήκης αλατιού και της εμφάνισης ψυχικών διαταραχών. Αν και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να αποσαφηνιστεί η αιτιώδης σχέση, τα ευρήματα προσθέτουν μια νέα, ανησυχητική διάσταση στη διατροφική συμπεριφορά.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.

Φράουλες με 24 διαφορετικά φυτοφάρμακα – Εργαστηριακή δοκιμή του Il Salvagente

Οι φράουλες συγκαταλέγονται στα κορυφαία φρούτα που έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα