Τι έδειξε τυφλή κλινική δοκιμή.
Τα αναψυκτικά “διαίτης” με ασπαρτάμη αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης στο σάλιο με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν τα συμβατικά αναψυκτικά, παρόλο που δεν περιλαμβάνουν ζάχαρη, δείχνει νέα κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο Food Research International. Η μελέτη αυτή έρχεται να ανατρέψει την πεποίθηση που επικρατούσε προηγουμένως, πως δηλαδή η ασπαρτάμη δεν αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης με τον ίδιο τρόπο όπως η ζάχαρη.
Οι ερευνητές τώρα έδειξαν πως τα επίπεδα ινσουλίνης του σάλιου αυξήθηκαν μία ώρα μετά την κατανάλωση ενός αναψυκτικού, τόσο για τα κανονικά όσο και για τα διαιτητικά με τεχνητά γλυκαντικά. Η μελέτη βρήκε ακόμη μια συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων ινσουλίνης στο σάλιο και το αίμα. «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αναφέρει έκκριση ασπαρτάμης στο σάλιο», αποκαλύπτουν οι συγγραφείς της μελέτης. Εξηγούν ότι εάν τα υποκατάστατα ζάχαρης όπως η ασπαρτάμη απεκκρίνονται στην αναλλοίωτη μορφή τους στο σάλιο, αυτό διεγείρει εκ νέου τους γευστικούς κάλυκες και καταπίνεται ξανά, «παραμένοντας έτσι περισσότερο στον πεπτικό σωλήνα».
Σύμφωνα με τη μελέτη, έχει προταθεί ότι καθώς τα γλυκαντικά χαμηλών ή και καθόλου θερμίδων συνδέονται και διεγείρουν τους υποδοχείς με γλυκιά γεύση, μπορεί να συμβεί «απελευθέρωση ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και αύξηση όρεξης”. Ωστόσο, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η τρέχουσα γνώση είναι αδιευκρίνιστη.
Στη μελέτη συμμετείχαν 15 υγιή άτομα που κατανάλωναν ένα διαφορετικό ποτό για πέντε ημέρες, ένα αναψυκτικό διαίτης, ένα κανονικό αναψυκτικό, νερό με γλυκαντικά, ένα ρόφημα με χαμηλή περιεκτικότητα σε σακχαρόζη (3,5 g) και νερό. Κάθε μέρα, οι ερευνητές συνέλεγαν το σάλιο πριν από τη λήψη του ποτού και μετά τη λήψη δοκιμαστικού ροφήματος σε διαστήματα 15 λεπτών, 30 λεπτών, 60 λεπτών και 120 λεπτών. Μέτρησαν την ασπαρτάμη του σάλιου, τη συνολική πρωτεΐνη, την άλφα-αμυλάση (ένζυμο που βοηθά το σώμα να αφομοιώσει τη ζάχαρη) και τα επίπεδα ινσουλίνης στο σάλιο. Τα επίπεδα ολικής πρωτεΐνης και άλφα-αμυλάσης δεν άλλαξαν κατά τη διάρκεια του χρόνου δοκιμής των δύο ωρών. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη αξιολόγησαν επίσης αν αντιλήφθηκαν μια γλυκιά ή ξινή γεύση 30-120 λεπτά μετά την κατανάλωση των ποτών. Αυτό αναφέρθηκε συχνότερα (80%) μετά την κατανάλωση τεχνητά ζαχαρούχων ποτών, αναψυκτικών διαίτης και νερού με γλυκαντικά.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα επίπεδα ινσουλίνης στο σάλιο αυξήθηκαν μία ώρα μετά την κατανάλωση ενός αναψυκτικού, τόσο για κανονικά όσο και για διαιτητικά ποτά.
Ως συστατικό που έχει ερευνηθεί αυστηρά στη βιομηχανία τροφίμων, η ασφάλεια της ασπαρτάμης έχει επανεκτιμηθεί αρκετές φορές. Πιο πρόσφατα, η Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ και του FAO για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA) επιβεβαίωσε το τρέχον αποδεκτό επίπεδο ημερήσιας πρόσληψης ασπαρτάμης μέσω αξιολόγησης κινδύνου νωρίτερα φέτος. Αυτή η αξιολόγηση ακολούθησε την ταξινόμηση της ασπαρτάμης ως «πιθανώς καρκινογόνου για τον άνθρωπο» από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC). Λίγο αργότερα ο FDA διαφώνησε ευθέως με το συμπέρασμα του ΠΟΥ, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το γλυκαντικό με τον καρκίνο.