Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η προσθήκη περισσότερων πρωτεΐνών στη διατροφή βελτιώνει τον ύπνο – Νέα μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ προσθήκη περισσότερων πρωτεΐνών στη διατροφή βελτιώνει τον ύπνο – Νέα μελέτη
spot_img

Θα μπορούσε η προσθήκη περισσότερων πρωτεϊνών στη διατροφή σας να ενισχύσει την ποιότητα του ύπνου;

Mία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο μας, όπως έδειξε μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.  Σύμφωνα με τη μελέτη οι πρωτεΐνες βοηθούν στην καταστολή της αισθητηριακής διέγερσης δηλαδή αυξάνουν την δυνατότητα του οργανισμού να αποκλείσει όσα συμβαίνουν γύρω του. Η πειραματική μελέτη έγινε σε ποντίκια και μύγες, στα οποία όταν η διατροφή εμπλουτίστηκε με πρωτεΐνες τα έκανε να κοιμούνται πιο βαθιά.   

Όταν περιλαμβάνεται περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή, παράγεται περισσότερο πεπτίδιο CCHa1 από τα εντεροενδοκρινικά κύτταρα στο έντερο. Από το έντερο, το CCHa1 ταξιδεύει στον εγκέφαλο, όπου εκκινεί τη ντοπαμινεργική σηματοδότηση που καταστέλλει τη διέγερση. Οι διατροφικές πρωτεΐνες ενεργοποιούν τα κύτταρα στο έντερο της μύγας για να εκκρίνουν το πεπτίδιο CCHa1, το οποίο σηματοδοτεί στους νευρώνες ντοπαμίνης του εγκεφάλου για τη ρύθμιση της αισθητηριακής απόκρισης.  Οι ερευνητές απομόνωσαν ένα γονίδιο που κωδικοποιεί το πεπτίδιο CCHa1, το οποίο υπάρχει στο έντερο και στο νευρικό σύστημα. Όταν το CCHa1 στο έντερο εξαντλήθηκε, οι μύγες ξυπνούσαν πιο εύκολα.

Η ομάδα έδειξε επίσης ότι μια δίαιτα υψηλότερης πρωτεΐνης σε ποντίκια, βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου, καθιστώντας τα ποντίκια λιγότερο πιθανό να ξυπνήσουν ως απόκριση σε μηχανικές διαταραχές. Τώρα που αυτή η σύνδεση έχει εντοπιστεί, μπορεί να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα για το πώς η ποσότητα πρωτεΐνης στη διατροφή ενός ατόμου επηρεάζει τον ύπνο του.

Παραπομπή: Titos I, Juginović A, Vaccaro A, et al. Ένα πεπτίδιο που εκκρίνεται από το έντερο καταστέλλει τη διέγερση από τον ύπνο. Κύτταρο . 2023;186(7):1382-1397.ε21. doi: 10.1016/j.cell.2023.02.022

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο