Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
24.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τον ρόλο του βιολογικού ρολογιού για την καρδιά

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΝέα μελέτη αποκαλύπτει τον ρόλο του βιολογικού ρολογιού για την καρδιά
spot_img

Η ώρα του φαγητού “μετράει” για την καρδιά.

Μια νέα επιστημονική μελέτη φέρνει στο προσκήνιο τον χρονισμό των γευμάτων, έναν απρόσμενο αλλά κρίσιμο παράγοντα για την υγεία της καρδιάς. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις 8 Απριλίου στο έγκριτο περιοδικό Nature Communications, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τροφής αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά απέναντι στους κινδύνους που απορρέουν από την εργασία σε βάρδιες, ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες.

- Advertisement -

Η μελέτη διεξήχθη με επικεφαλής τη Mass General Brigham στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. Ο καθηγητής Frank A.J.L. Scheer, διευθυντής του προγράμματος ιατρικής χρονοβιολογίας στο νοσοκομείο Brigham and Women’s, εξηγεί πως προηγούμενα ευρήματα έχουν ήδη καταδείξει ότι ο αποσυντονισμός μεταξύ του κιρκαδικού ρυθμού του σώματος και της ανθρώπινης συμπεριφοράς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα. Η νέα έρευνα έρχεται να εξετάσει αν ο χρονισμός της κατανάλωσης τροφής μπορεί να αντιστρέψει ή να μετριάσει αυτή την επιβάρυνση.

Η υπόθεση δοκιμάστηκε σε ανθρώπινο δείγμα, με 20 υγιείς νέους συμμετέχοντες να υποβάλλονται σε μια αυστηρά ελεγχόμενη δοκιμή δύο εβδομάδων στο Κέντρο Κλινικών Ερευνών του Brigham and Women’s. Οι συμμετέχοντες απομονώθηκαν από εξωτερικά χρονικά ερεθίσματα, χωρίς πρόσβαση σε παράθυρα, ρολόγια ή ηλεκτρονικές συσκευές, ώστε να μην επηρεάζεται το εσωτερικό τους ρολόι. Η επίδραση του κιρκαδικού αποπροσανατολισμού αξιολογήθηκε μέσω της σύγκρισης των σωματικών λειτουργιών πριν και μετά την προσομοίωση μιας νυχτερινής βάρδιας.

Η Δρ Sarah Chellappa, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και συγγραφέας της μελέτης, τόνισε ότι το πείραμα σχεδιάστηκε με τρόπο που να ελέγχει όλους τους πιθανούς επιβαρυντικούς παράγοντες. Έτσι, τα αποτελέσματα μπορούν να αποδοθούν με σαφήνεια στην ώρα της κατανάλωσης του φαγητού.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Η μία κατανάλωνε τροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, ενώ η άλλη ακολουθούσε πρόγραμμα διατροφής αποκλειστικά με γεύματα μέσα στην ημέρα.

Τα αποτελέσματα ήταν ενδεικτικά: Όσοι έτρωγαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας εμφάνισαν αυξημένους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου μετά την προσομοιωμένη νυχτερινή βάρδια, ενώ αυτοί που περιόρισαν τη διατροφή τους μόνο στην ημερήσια περίοδο δεν παρουσίασαν αντίστοιχες μεταβολές.

https://www.dailyecho.co.uk/news/25069744.university-southampton—study-shows-food-timing-heart-health

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα