Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μαθητές γυμνασίου: Ένα ανθυγιεινό πρωινό είναι το ίδιο στην επίδοση με το «καθόλου»

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜαθητές γυμνασίου: Ένα ανθυγιεινό πρωινό είναι το ίδιο στην επίδοση με το «καθόλου»
spot_img

Επιστημονική έρευνα αξιολογεί την κατανάλωση πρωινού και την ποιότητά του σε σχέση με τις επιδόσεις εφήβων στο σχολείο.

Το πρωινό αναφέρεται συχνά ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και ζωτικής σημασίας για την απόδοση των μαθητών στο σχολείο και μεγάλο μέρος της έρευνας, έχει διερευνήσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης πρωινού και της ποιότητας στην ακαδημαϊκή επίδοση και τη γνωστική λειτουργία.  Αν και πολλές έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση πρωινού των μαθητών με καλύτερες επιδόσεις, υπήρξε συζήτηση για το γιατί και πώς το πρωινό έχει ακαδημαϊκά οφέλη.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of School Psychology σε 648 μαθητές γυμνασίου διερεύνησε

(α) τον ρόλο της κατανάλωσης πρωινού και της ποιότητας πρωινού στα κίνητρα των μαθητών (ενέργεια,  ορμή και  κλίση για μάθηση) που αναφέρουν οι ίδιοι και την απόδοσή τους σε ένα τεστ επιστημονικού μαθήματος,

(β) τον ρόλο του κινήτρου στη διαμεσολάβηση της σχέσης μεταξύ κατανάλωσης πρωινού και την ποιότητα και τις επιδόσεις των μαθητών, και

(γ) τον βαθμό στον οποίο οι επιπτώσεις της κατανάλωσης πρωινού μετριάζονται από την ποιότητα του πρωινού (π.χ. περισσότερα λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά/πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής αλέσεως, δημητριακά, νερό, λιγότερα ζαχαρούχα ποτά, επεξεργασμένο κρέας, γρήγορο φαγητό σε πακέτο, ανθυγιεινά σνακ). 

Στη μελέτη συμμετείχαν μαθητές 13 έως 14 ετών που ανέφεραν τι έτρωγαν για πρωινό. Τις ίδιες ημέρες, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα κίνητρά τους να παρακολουθήσουν τα μαθήματα και, ταυτόχρονα, τα ακαδημαϊκά αποτελέσματα που προέκυψαν (ιδιαίτερα σε σχέση με τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών). 

Τα ευρήματα έδειξαν ότι πέρα ​​από τις επιδράσεις των προσωπικών παραγόντων, του σπιτιού και της τάξης, η κατανάλωση πρωινού οδηγεί σε υψηλότερα προσαρμοστικά κίνητρα και, η υψηλή ποιότητα του πρωινού οδηγεί σε χαμηλότερα δυσπροσαρμοστικά κίνητρα. Επιπλέον, το προσαρμοστικό κίνητρο μεσολάβησε σημαντικά στη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πρωινού και της επιτυχίας. Η επίδραση της κατανάλωσης πρωινού μετριάστηκε από την ποιότητα του πρωινού, έτσι ώστε η κατανάλωση ενός πρωινού υψηλής ποιότητας συσχετίστηκε με τα υψηλότερα επίπεδα προσαρμοστικού κινήτρου και επιτυχίας αργότερα μέσα στην ημέρα. Είναι σημαντικό δε ότι τόσο οι μαθητές που δεν έτρωγαν πρωινό όσο και εκείνοι που έτρωγαν μη ποιοτικό πρωινο, είχαν παρόμοια αποτελέσματα. Τα ευρήματα έχουν επιπτώσεις στην εκπαιδευτική πρακτική και την πολιτική που επιδιώκει να προωθήσει ένα υγιές ξεκίνημα της σχολικής ημέρας για τη βελτιστοποίηση των κινήτρων και των επιδόσεων των μαθητών.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την ενδιαφέρουσα αυτή επιστημονική έρευνα πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο