Γιαούρτι vs επιδόρπιο γιαουρτιού: Έχουμε νικητή!
Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει στα ψυγεία των σούπερ – μάρκετ, δίπλα στα γιαούρτια που όλοι γνωρίζουμε να υπάρχουν και επιλογές επιδορπίου γιαουρτιού. Τι ακριβώς είναι όμως αυτό; Σας έχουμε τις απαντήσεις και τη σύγκριση με το παραδοσιακό γιαούρτι
Οι βασικές διαφορές επιδορπίου και παραδοσιακού γιαουρτιού
Το επιδόρπιο γιαουρτιού αναφέρεται σε μια σειρά προϊόντων που παρασκευάζονται από γαλακτοκομικά συστατικά, όπως γάλα, κρέμα γάλακτος και ζάχαρη. Αυτά τα επιδόρπια περιλαμβάνουν προϊόντα όπως παγωτό, κρέμα, και διάφορα αρωματικά επιδόρπια με βάση τα γαλακτοκομικά. Από την άλλη πλευρά, το γιαούρτι είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που δημιουργείται από τη ζύμωση του γάλακτος με βακτήρια, με αποτέλεσμα ένα παχύρρευστο, κρεμώδες και ελαφρώς όξινο προϊόν.
Η αγορά γαλακτοκομικών επιδόρπιων και γιαουρτιού παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να συνεχίσει αυτή την τάση και στο μέλλον. Η ανάπτυξη αυτή μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες. Πρώτον, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων και το γιαούρτι θεωρείται συχνά μια υψηλής θρεπτικής αξίας επιλογή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες και προβιοτικά. Επιπλέον, οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί με τις διατροφικές τους επιλογές, οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης για μοναδικές και εξωτικές γεύσεις τόσο στα επιδόρπια γιαουρτιού όσο και στο παραδοσιακό γιαούρτι.
Παραγωγή γιαουρτιού: Σημασία έχει η τεχνογνωσία
Το γιαούρτι παρασκευάζεται με μια παραγωγική διαδικασία ακριβείας. Το γάλα, περνώντας από τον αποβουτυρωτή, τυποποιείται ως προς την περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μπορεί να συμπυκνωθεί με την προσθήκη σκόνης γάλακτος για να αποκτήσουν τα τελικά προϊόντα σφιχτή και κρεμώδη υφή.
Η παστερίωση στους 95°C αποσκοπεί στην εξάλειψη των ανεπιθύμητων μικροοργανισμών. Στη συνέχεια, το γάλα ψύχεται σε θερμοκρασία περίπου 42°C και προστίθενται γαλακτικές ζυμώσεις.
Οι γαλακτικές ζυμώσεις μετατρέπουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ. Το γάλα πήζει και σχηματίζει το γιαούρτι. Αυτό διαρκεί 3 έως 5 ώρες, σε δοχεία σε φούρνο ή απευθείας σε δεξαμενή, πριν συσκευαστεί και μεταφερθεί σε σήραγγα ψύξης για να σταματήσει η οξίνιση.
Και στις δύο περιπτώσεις (παρασοδιακό και επιδόρπιο γιαουρτιού), μετά τη ζύμωση, τα δοχεία συσκευάζονται και διατηρούνται στους 6°C μέχρι να καταναλωθούν. Τα γιαούρτια μπορούν να διατηρηθούν για περίπου 30 ημέρες.
Ένζυμα γάλακτος στο γιαούρτι
Το γιαούρτι δεν είναι εφεύρεση του 20ού αιώνα. Εδώ και αρκετές χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι γνωρίζουν πώς να “δέσουν” το γάλα. Χάρη στην οξυντική δράση των βακτηρίων που υπάρχουν, προκύπτει το γιαούρτι και έτσι το γάλα διατηρείται για αρκετές ημέρες.
Για να χαρακτηριστεί ως γιαούρτι, δύο από τα βακτήρια που χρησιμοποιούνται είναι ο Lactobacillus bulgaricus που προσδίδει οξύτητα και ο Streptococcus thermophilus που αναπτύσσει τα αρώματα.
Αυτα τα βακτήρια διευκολύνουν το πεπτικό σύστημα. Το γιαούρτι και το γάλα που έχουν υποστεί ζύμωση θεωρούνται ότι έχουν ευεργετικές πεπτικές αρετές σε περιπτώσεις εντερικών διαταραχών (δυσανεξία στη λακτόζη) και στην πρόληψη ορισμένων διαρροιών.
Η παραγωγή επιδορπίου γιαουρτιού
Τα επιδόρπια γιαουρτιού παρασκευάζονται με τουλάχιστον 50% γάλα. Ωστόσο, στα περισσότερα από αυτά, το ποσοστό του γάλακτος φτάνει το 75%. Σε αντίθεση με τα γιαούρτια και τα ζυμωμένα γάλατα, δεν περιέχουν γαλακτικές ζυμώσεις και δεν έχουν τον όξινο χαρακτήρα των γιαουρτιών και των ζυμωμένων γαλάτων.
Στο γάλα για τα επιδόρπια γιαουρτιού προστίθενται σε διάφορες ποσότητες: Ζάχαρη ή ισοδύναμο, φρέσκια κρέμα γάλακτος, αυγά και πηκτικά μέσα, καθώς και σοκολάτα, καραμέλα, βανίλια και άλλες γεύσεις.
Υπάρχουν πολλοί τύποι επιδορπίων γιαουρτιού και συνεπώς πολλοί τρόποι παρασκευής τους. Εάν το γάλα παραμένει το βασικό συστατικό, το μείγμα που λαμβάνεται με γάλα και άλλα συστατικά μπορεί να υποβληθεί σε διάφορες επεξεργασίες.
Το συμπέρασμα
Λόγω των πρόσθετων που αναφέραμε προηγουμένως οτι είναι απαραίτητα για τη σύνθεση του επιδορπίου γιαουρτιού, σίγουρος “νικητής” στη μάχη για τη διατροφική αξία είναι το παραδοσιακό γιαούρτι, καθώς θερμιδικά το επιδόρπιο είναι υψηλότερα. Εκτός όλων των άλλων οι προσθήκες των σακχάρων, το καθιστούν υπεύθυνο για ενδεχόμενη αύξηση βάρους αν καταναλώνεται σε καθημερινή βάση.