Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι Ευρωπαίοι δεν ζουν πλέον περισσότερο λόγω κακής διατροφής, παχυσαρκίας και έλλειψη άσκησης – Μελέτη

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής του ανθρώπου έχει επιβραδυνθεί σε όλη την Ευρώπη σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟι Ευρωπαίοι δεν ζουν πλέον περισσότερο λόγω κακής διατροφής, παχυσαρκίας και έλλειψη άσκησης - Μελέτη
spot_img

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής του ανθρώπου έχει επιβραδυνθεί σε όλη την Ευρώπη σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο  The Lancet Public Health , αποκαλύπτει ότι ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό τα τρόφιμα που τρώμε, η σωματική αδράνεια και η παχυσαρκία, καθώς και η πανδημία του Covid. Από όλες τις χώρες που μελετήθηκαν, η Αγγλία γνώρισε τη μεγαλύτερη επιβράδυνση στο προσδόκιμο ζωής.

- Advertisement -

Αντί λοιπόν να ζήσουμε περισσότερο από τους γονείς ή τους παππούδες μας, μπορεί να ανακαλύψουμε ότι πεθαίνουμε νωρίτερα λένε οι ερευνητές σύμφωνα με τους οποίους, για να επεκτείνουμε τα γηρατειά μας, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε πιο υγιεινούς τρόπους ζωής στα νεότερα μας χρόνια – με τις κυβερνήσεις να καλούνται να επενδύσουν σε τολμηρές πρωτοβουλίες για τη δημόσια υγεία.

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Nick Steel, από την Ιατρική Σχολή Norwich της UEA, δήλωσε: «Η πρόοδος στη δημόσια υγεία και την ιατρική τον 20ο αιώνα  σήμαινε ότι το προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο. Αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον. Από το 1990 έως το 2011, οι μειώσεις των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνους συνέχισαν να οδηγούν σε ουσιαστικές βελτιώσεις στο προσδόκιμο ζωής. Αλλά οι δεκαετίες σταθερής βελτίωσης τελικά επιβραδύνθηκαν γύρω στο 2011, με έντονες διεθνείς διαφορές.

«Διαπιστώσαμε ότι οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα ήταν ο κύριος μοχλός της μείωσης των βελτιώσεων στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ 2011-19. Όπως ήταν αναμενόμενο, η πανδημία του Covid ευθύνεται για τη μείωση του προσδόκιμου ζωής που παρατηρήθηκε μεταξύ 2019-21.

«Μετά το 2011, μεγάλοι κίνδυνοι όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη είτε αυξήθηκαν είτε έπαψαν να βελτιώνονται σχεδόν σε όλες τις χώρες. Και οι καλύτερες θεραπείες για τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν τις βλάβες από την παχυσαρκία και την κακή διατροφή», πρόσθεσε.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε δεδομένα από το Global Burden of Disease 2021 του Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME)   – τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη έρευνα για την ποσοτικοποίηση της απώλειας υγείας σε μέρη και με την πάροδο του χρόνου, βασισμένη στο έργο σχεδόν 12.000 συνεργατών σε περισσότερες από 160 χώρες και περιοχές. Συνέκριναν τις αλλαγές στο προσδόκιμο ζωής, τις αιτίες θανάτου και την έκθεση του πληθυσμού σε παράγοντες κινδύνου σε όλη την Ευρώπη μεταξύ 1990-2011, 2011-19 και 2019-21.

Οι χώρες που μελετήθηκαν ήταν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Αγγλία, η Βόρεια Ιρλανδία, η Σκωτία και η Ουαλία. Η ομάδα λέει ότι παρά την ύφεση, ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε ένα βιολογικό ανώτατο όριο μακροζωίας.

Ο καθηγητής Steel εξήγησε: «Το προσδόκιμο ζωής για τους ηλικιωμένους σε πολλές χώρες εξακολουθεί να βελτιώνεται, δείχνοντας ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε ένα φυσικό ανώτατο όριο μακροζωίας. Το προσδόκιμο ζωής αντανακλά κυρίως τη θνησιμότητα σε μικρότερες ηλικίες, όπου έχουμε πολλά περιθώρια για τη μείωση των επιβλαβών κινδύνων και την πρόληψη των πρόωρων θανάτων. Συγκρίνοντας χώρες, οι εθνικές πολιτικές που βελτίωσαν την υγεία του πληθυσμού συνδέθηκαν με καλύτερη ανθεκτικότητα σε μελλοντικούς κραδασμούς».

«Χώρες όπως η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Σουηδία, η Δανία και το Βέλγιο διατήρησαν καλύτερο προσδόκιμο ζωής μετά το 2011 και είδαν μειωμένες βλάβες από σημαντικούς κινδύνους για καρδιακές παθήσεις, με τη βοήθεια των κυβερνητικών πολιτικών.

«Αντίθετα, η Αγγλία και τα άλλα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου τα πήγαν χειρότερα μετά το 2011 και επίσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, και αντιμετώπισαν μερικούς από τους υψηλότερους κινδύνους για καρδιακές παθήσεις και καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των κακών διατροφών.  

«Αυτό υποδηλώνει ότι απαιτούνται ισχυρότερες κυβερνητικές πολιτικές για τη μείωση των σημαντικών κινδύνων για την υγεία, όπως η παχυσαρκία, η κακή διατροφή και η χαμηλή σωματική δραστηριότητα – για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού μακροπρόθεσμα».

Ο καθηγητής John Newton, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για το Περιβάλλον και την Ανθρώπινη Υγεία στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, δήλωσε: «Αυτά τα αποτελέσματα προκαλούν ανησυχία ειδικά εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και κάποια ελπίδα. Θα πρέπει να ανησυχούμε γιατί πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, παρουσιάζουν τόσο κακή πρόοδο, αλλά αισιόδοξοι γιατί η αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών μεγάλων ασθενειών φαίνεται να είναι αποτελεσματική, εάν μόνο οι βελτιώσεις στους βασικούς κινδύνους μπορούν να διατηρηθούν».

Η Sarah Price, NHS England, Εθνική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας, δήλωσε:  «Αυτή η σημαντική μελέτη ενισχύει ότι η πρόληψη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας πιο υγιούς κοινωνίας και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θα είναι τόσο βασικό μέρος του 10ετούς σχεδίου υγείας για το οποίο εργαζόμαστε με την κυβέρνηση.  

«Η επιβράδυνση των βελτιώσεων του προσδόκιμου ζωής, ιδιαίτερα λόγω των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου, υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για ισχυρότερη δράση για τις βαθύτερες αιτίες – κακή διατροφή, σωματική αδράνεια και παχυσαρκία.

Αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την UEA σε συνεργασία με το Global Burden of Disease Project στο Institute for Health Metrics and Evaluation, στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ και στο Τμήμα Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, μεταξύ άλλων. Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτή τη δημοσίευση είναι αυτές των συγγραφέων και όχι απαραίτητα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτή η δημοσίευση βασίζεται σε έρευνα που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το Ίδρυμα Gates. Τα ευρήματα και τα συμπεράσματα που περιέχονται σε αυτά είναι των συγγραφέων και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις θέσεις ή τις πολιτικές του Ιδρύματος Gates. «Αλλαγή του προσδόκιμου ζωής στις ευρωπαϊκές χώρες 1990–2021: μια υποανάλυση των αιτιών και των παραγόντων κινδύνου από τη μελέτη Global Burden of Disease 2021» δημοσιεύεται στο  The Lancet Public Health.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα