Πως να επιλέγετε τα σωστά δημητριακά για ισορροπημένο πρωινό και γιατί η ετικέτα κρύβει περισσότερα από όσο φαίνεται.
Τα δημητριακά πρωινού έχουν καθιερωθεί ως ένα από τα πιο διαδεδομένα γεύματα για το ξεκίνημα της ημέρας. Είναι πρακτικά, προσιτά, δημοφιλή και συχνά, πολύ γευστικά. Ωστόσο, η διατροφική τους αξία διαφέρει σημαντικά, ανάλογα με τον βαθμό επεξεργασίας τους, την περιεκτικότητα σε σάκχαρα, την παρουσία φυτικών ινών και τη σύνθεση των δημητριακών βάσης. Πίσω από τα πολύχρωμα κουτιά, οι επιστημονικές μελέτες προσφέρουν έναν πιο σαφή οδηγό για το τι πραγματικά συνιστά μια υγιεινή και υποστηρικτική για την απώλεια βάρους επιλογή.
Μια από τις πιο ισχυρές μελέτες πάνω στο θέμα είναι αυτή που συνδέει τα δημητριακά ολικής άλεσης με τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, της καρδιαγγειακής θνησιμότητας, αλλά και της γενικής θνησιμότητας. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η κατανάλωση μόλις 50 γραμμαρίων δημητριακών ολικής άλεσης ημερησίως σχετίζεται με 25% χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, 20% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας, 12% χαμηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο και 15% μείωση της συνολικής θνησιμότητας.

Τα αποτελέσματα συνδέονται επίσης με την υποστήριξη της απώλειας βάρους, καθώς τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, γεγονός που ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού, ρυθμίζει την πέψη και συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Αντίθετα, τα υπερ-επεξεργασμένα δημητριακά, με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες, οδηγούν σε απότομες αυξήσεις του σακχάρου και ενισχυμένη πείνα λίγες ώρες αργότερα – κάτι που σαφώς υπονομεύει κάθε προσπάθεια ελέγχου του βάρους.
Η Dr. Uma Naidoo, διατροφική ψυχίατρος του Χάρβαρντ, έχει επισημάνει ότι τα περισσότερα ζαχαρούχα δημητριακά αποτελούν υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται. Όπως αναφέρει, η κατανάλωσή τους με άδειο στομάχι το πρωί μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη μεταβολική ισορροπία και στην πνευματική απόδοση. Η έμφαση που δίνει στην ποιότητα των υδατανθράκων αντανακλά μια ευρύτερη επιστημονική κατεύθυνση προς πιο φυσικά και μη επεξεργασμένα τρόφιμα.
Η διαιτολόγος Laura Bosman εξηγεί ότι δεν υπάρχουν σαφείς κανονισμοί επισήμανσης που να βοηθούν τον καταναλωτή να αναγνωρίσει εύκολα τα αυθεντικά προϊόντα ολικής άλεσης. Η συμβουλή της είναι να ελέγχουμε προσεκτικά τον κατάλογο των συστατικών και να βεβαιωνόμαστε ότι η λέξη «ολικής άλεσης» εμφανίζεται πρώτη. Παράλληλα, συνιστά να συγκρίνουμε την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υδατάνθρακες στην ετικέτα: Για κάθε 10 γραμμάρια υδατανθράκων, το προϊόν θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 1 γραμμάριο φυτικών ινών.
Αν και η αγορά κατακλύζεται από δημητριακά με γεύσεις σοκολάτας, καραμέλας ή ακόμα και… πίτσας, οι επιστήμονες συμφωνούν πως για την απώλεια βάρους και την υγεία γενικότερα, τα δημητριακά ολικής άλεσης με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι η καλύτερη επιλογή. Ιδανικά, αυτά συνδυάζονται με πρωτεΐνη (όπως γιαούρτι ή αυγό), καλά λιπαρά (όπως ξηροί καρποί ή σπόροι) και φρέσκα φρούτα, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισορροπημένο και χορταστικό γεύμα.
Συμπερασματικά, τα καλύτερα δημητριακά για απώλεια βάρους είναι εκείνα που:
- Περιέχουν 100% δημητριακά ολικής άλεσης
- Έχουν τουλάχιστον 3 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα
- Είναι χαμηλά σε πρόσθετα σάκχαρα και αλάτι