Η ταχύτατη διάδοση φαρμάκων απώλειας βάρους δεν αλλάζει μόνο τον δείκτη της ζυγαριάς, αλλά και τις καθημερινές διατροφικές επιλογές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Νέα εθνική μελέτη από τον Αγροτικό Πειραματικό Σταθμό του Αρκάνσας αποκαλύπτει ότι οι χρήστες των σκευασμάτων απώλειας βάρους μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, αναψυκτικών και άλλων διατροφικών προϊόντων, επηρεάζοντας άμεσα τη στρατηγική των εταιρειών τροφίμων και ποτών.
Ο Brandon McFadden, καθηγητής και επικεφαλής της μελέτης, τονίζει ότι οι αλλαγές είναι ήδη ορατές: «Οι εταιρείες συσκευασμένων τροφίμων βλέπουν πίεση στις μετοχές τους, την ώρα που οι φαρμακευτικές εταιρείες με GLP-1 φάρμακα γνωρίζουν άνθηση». Παραδείγματα, όπως η νέα μπάρα-γεύμα για χρήστες GLP-1 και η εξειδικευμένη κατηγορία στο μενού της Smoothie King, δείχνουν μια ταχεία προσαρμογή της αγοράς.

Τα GLP-1 φάρμακα, όπως το Ozempic, αναπτύχθηκαν αρχικά για τον διαβήτη τύπου 2, αλλά η παρενέργεια της δραστικής απώλειας βάρους τα κατέστησε περιζήτητα και για τη διαχείριση της παχυσαρκίας. Μιμούνται τη δράση της φυσικής ορμόνης GLP-1, μειώνοντας την όρεξη και ενισχύοντας τη μεταβολική απόκριση στο φαγητό. Η χρήση τους αυξήθηκε κατά 300% μέσα σε δύο χρόνια, ενώ προβλέπεται πως εκατομμύρια νέοι χρήστες θα ξεκινήσουν θεραπεία μόνο μέσα στο 2024.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Food Quality and Preference, ανέλυσε τις απαντήσεις σχεδόν 2.000 ατόμων καταγράφοντας σαφείς αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες. Το 70% των χρηστών GLP-1 κατανάλωναν λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ 50% μείωσαν την κατανάλωση αναψυκτικών, εξευγενισμένων δημητριακών και μοσχαρίσιου κρέατος. Παράλληλα, μειώσεις καταγράφηκαν και σε κατηγορίες όπως χοιρινό, αμυλούχα λαχανικά, αλκοόλ και χυμοί φρούτων.
Προϊόντα όπως το κοτόπουλο, τα ψάρια, τα αυγά, οι ξηροί καρποί και τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα εμφάνισαν μικρότερη πτώση στην κατανάλωση. Μοναδικές εξαιρέσεις προς τα πάνω ήταν τα φρούτα, τα φυλλώδη λαχανικά και το νερό, τα οποία καταναλώνονταν περισσότερο από χρήστες GLP-1, παρότι δήλωναν ότι τα επιθυμούν λιγότερο.
Ο Jayson Lusk, συν-συγγραφέας της μελέτης και κοσμήτορας του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, τονίζει ότι: «Εάν συνεχιστεί η αυξημένη υιοθέτηση των GLP-1, οι εταιρείες θα πρέπει να καινοτομήσουν, καθώς η ζήτηση για υγιεινότερα προϊόντα θα ενισχυθεί και η παραδοσιακή αγορά επεξεργασμένων τροφίμων θα περιοριστεί.»