Τι έδειξαν οι δοκιμές του Ινστιτούτου Τροφίμων και Κτηνιατρικής LAVES Oldenburg και σε Ελληνικά δείγματα
Από τον Απρίλιο ως τα τέλη Ιουνίου, τα φρέσκα σπαράγγια, λευκά ή πράσινα, έχουν την τιμητική τους, συνοδεύοντας ευφάνταστα πιάτα ή αποτελώντας τα ίδια τον αρωματικό πρωταγωνιστή.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέο “φιάσκο” στη LIDL – Αποσύρει έτοιμα γεύματα και καλεί τους καταναλωτές να διαδώσουν την είδηση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταναλωτής βρήκε νεκρή αράχνη μέσα σε καρβέλι μαύρο ψωμί
Σε επίπεδο ασφάλειας, τα σπαράγγια θεωρούνται μία από τις πιο «καθαρές» καλλιέργειες, με χαμηλά κατάλοιπα φυτοφαρμάκων, κυρίως σε εγχώρια προϊόντα. Οι έλεγχοι στη Γερμανία έχουν δείξει πως τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται κυρίως εκτός περιόδου συγκομιδής, γεγονός που περιορίζει την έκθεση των βλαστών σε επικίνδυνες ουσίες. Ωστόσο, τα βιολογικά σπαράγγια παραμένουν η πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 41.000 δημοφιλείς κρέμες προσώπου αποσύρονται λόγω καρκινογόνου βενζολίου – Αναβάθμιση κατηγορίας κινδύνου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τροφές κατοικίδιων μολυσμένες ταυτόχρονα με σαλμονέλα και λιστέρια – Σοβαρός κίνδυνος και για τα ζώα και για τους ιδιοκτήτες τους
Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν συνολικά 89 δείγματα σπαραγγιών στο Ινστιτούτο Τροφίμων και Κτηνιατρικής LAVES Oldenburg, 70 λευκά και 19 πράσινα από την Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και το Περού, για υπολείμματα φυτοφαρμάκων και υπερχλωρικό λίπασμα και βρέθηκαν μόνο λίγα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και περιστασιακά υπερχλωρικά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ξέσπασμα E. coli σε σχολεία από μολυσμένα γαλακτοκομικά – Πέντε παιδιά εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές με Αιμολυτικό Ουραιμικό Σύνδρομο
Εκτός από την ευχάριστη γεύση τους, τα σπαράγγια κρύβουν σημαντική διατροφική αξία. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνες όπως A, C, E, καθώς και σε μέταλλα όπως το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και ο σίδηρος. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά την πέψη και παρατείνει το αίσθημα του κορεσμού, ενώ η χαμηλή θερμιδική τους αξία (μόλις 18 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια) τα καθιστά ιδανικά για όσους επιθυμούν μια υγιεινή διατροφή.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η σοβαρή ασθένεια που μαρτυρά ο πονοκέφαλος μετά το σεξ
Ένα από τα μεγάλα διατροφικά τους πλεονεκτήματα είναι το φυλλικό οξύ, το οποίο υποστηρίζει τον σχηματισμό αίματος και τη διαίρεση των κυττάρων, καθιστώντας τα σπαράγγια ιδιαίτερα χρήσιμα κατά την εγκυμοσύνη. Επιπλέον, περιέχουν ασπαρτικό οξύ που ενισχύει τη λειτουργία των νεφρών, συμβάλλοντας στον φυσικό αποτοξινωτικό μηχανισμό του οργανισμού.
Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κέντρο Διατροφής επισημαίνει την παρουσία φυτοθρεπτικών συστατικών όπως οι ανθοκυανίνες και οι σαπωνίνες, που μπορεί να προσφέρουν αντιοξειδωτική, αντιβακτηριακή και πιθανώς αντικαρκινική δράση. Οι ποικιλίες με μοβ αποχρώσεις, αν και πιο σπάνιες, είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αυτά τα στοιχεία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο βραστήρας που αλλάζει τη γεύση του νερού – Άμεση ανάκληση λόγω ακαταλληλότητας υλικών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το υλικό που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας και κάνει το μπέικον στη φριτέζα απίστευτα τραγανό και νόστιμο
Η συντήρησή τους είναι εξίσου σημαντική, καθώς τα φρέσκα σπαράγγια διατηρούνται στο ψυγείο μόνο για λίγες ημέρες. Η κατάψυξη αποτελεί έναν πρακτικό τρόπο να διατηρήσει κανείς τη γεύση της άνοιξης για περισσότερο χρόνο, με ελάχιστες απώλειες στη θρεπτική αξία.
Όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ των τύπων, τα λευκά σπαράγγια αναπτύσσονται υπόγεια και είναι πιο ήπια στη γεύση, ενώ τα πράσινα αναπτύσσονται πάνω από το έδαφος, απορροφώντας το φως του ήλιου και αποκτώντας υψηλότερη περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ. Παρά τις μικρές τους διαφορές, και οι δύο ποικιλίες ανήκουν στο ίδιο φυτό, Asparagus officinalis, και προσφέρουν αξιόλογα οφέλη για την υγεία.