Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς η σάλτσα ντομάτας καταπολεμά την κατάθλιψη – Νέα μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠώς η σάλτσα ντομάτας καταπολεμά την κατάθλιψη - Νέα μελέτη
spot_img

Θα μπορούσε το λυκοπένιο που υπάρχει στις ντομάτες να είναι αποτελεσματικό φυσικό αντικαταθλιπτικό;

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από χαμηλή διάθεση, επιβράδυνση της σκέψης και μειωμένη θέληση, που συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα όπως κόπωση, απώλεια όρεξης και αϋπνία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι έως το 2030, η κατάθλιψη θα γίνει η κύρια αιτία επιβάρυνσης ασθενειών παγκοσμίως. Επί του παρόντος, η κύρια κλινική θεραπεία για την κατάθλιψη παραμένει η φαρμακολογική θεραπεία, με τα περισσότερα φάρμακα να βασίζονται στην υπόθεση της μονοαμίνης. Αυτά τα φάρμακα συχνά έχουν αργή έναρξη, περιορισμένη αποτελεσματικότητα και πολυάριθμες παρενέργειες, οδηγώντας σε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εύρεση νέων θεραπευτικών επιλογών.

- Advertisement -

Τα αναδυόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το λυκοπένιο —ένα φυσικό φυτικό εκχύλισμα— μπορεί να έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Οι ντομάτες είναι ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν που αποτελεί εξαιρετική πηγή λυκοπενίου. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένης ντομάτας (για παράδειγμα, σάλτσα ντομάτας, πελτές ντομάτας, κέτσαπ, χυμοί σάλτσας και οι σούπες) διευκολύνει το σώμα σας να απορροφήσει το λυκοπένιο, σε σύγκριση με την κατανάλωση ωμής ντομάτας. Το λυκοπένιο βρίσκεται επίσης σε βερίκοκα, πεπόνια, παπάγια, σταφύλια, ροδάκινα, καρπούζια και κράνμπερι. Νέα έρευνα στο Food Science & Nutrition αποκαλύπτει τους μηχανισμούς πίσω από τα αντικαταθλιπτικά αποτελέσματά του.

Σε ποντίκια με καταθλιπτικές συμπεριφορές, οι αναλύσεις εγκεφάλου αποκάλυψαν βλάβες στον ιππόκαμπο. Η θεραπεία με λυκοπένιο μείωσε αυτές τις βλάβες και ανέτρεψε τα καταθλιπτικά χαρακτηριστικά των ζώων. Η θεραπεία με λυκοπένιο ενίσχυσε την έκφραση του νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF), μιας πρωτεΐνης με ρόλους σε πολλές πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου. Πειράματα έδειξαν ότι ένα μονοπάτι σηματοδότησης που περιλαμβάνει BDNF (ονομάζεται μονοπάτι BDNF-TrkB, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της μάθησης, της μνήμης και της επικοινωνίας μεταξύ των νευρώνων) αναστέλλεται σε ποντίκια με κατάθλιψη και ότι η θεραπεία με λυκοπένιο ανακουφίζει αυτήν την αναστολή.

Η μελέτη «προσφέρει μια αποτελεσματική οδό για την ανάπτυξη νέων αντικαταθλιπτικών θεραπειών», έγραψαν οι συγγραφείς. «Σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε περαιτέρω επαλήθευση σε μελλοντικές μελέτες και να συμπεριλάβουμε πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου στην έρευνά μας».

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/fsn3.70003

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα