Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόση ώρα πρέπει να βράζετε τα αυγά; Ακριβείς οδηγίες… λεπτό προς λεπτό!

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠόση ώρα πρέπει να βράζετε τα αυγά; Ακριβείς οδηγίες... λεπτό προς λεπτό!
spot_img

Το βράσιμο των αυγών στην εντέλεια είναι από μόνο του μια επιστήμη.

Μερικές φορές το αυγό πρωινού είναι πολύ σκληρό, μερικές φορές πολύ μαλακό, μερικές φορές σκάει κατά τη διάρκεια του βρασμού. Εξηγούμε πώς να μαγειρεύετε σωστά τα σκληρά και τα μαλακά αυγά και αν έχει νόημα να τα τρυπάτε.

Σημαντικοί παράμετροι για το βρασμό των αυγών

Οι απόψεις διίστανται όσον αφορά το τέλειο αυγό για το Κυριακάτικο πρωινό: Σε κάποιους αρέσει να είναι εντελώς ρευστό, άλλοι προτιμούν ένα ελαφρώς μελάτο αυγό και άλλοι προτιμούν τα αυγά τους εντελώς σφιχτά. Το βράσιμο των αυγών μόνο με «το μάτι» δεν είναι καλή ιδέα.

Το πιο σημαντικό εργαλείο κατά το βράσιμο των αυγών είναι το χρονόμετρο. Ο χρόνος μαγειρέματος, το μέγεθος του αυγού και η συντήρηση του, καθορίζουν πόσο σφιχτά γίνονται το ασπράδι και ο κρόκος.

Όταν βράζετε αυγά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε το μέγεθος των αυγών. Αυτό συμβαίνει επειδή από αυτό εξαρτάται ο βέλτιστος χρόνος μαγειρέματος. Τα αυγά διατίθενται σε μεγέθη S, M, L και XL. Το αντίστοιχο μέγεθος αυγού αναγράφεται στο κουτί.

Χρόνοι βρασμού για αυγά μεσαίου μεγέθους:

  • Αν θέλετε μελάτα αυγά (τα ασπράδια έχουν πήξει, οι κρόκοι είναι ακόμα ρευστοί): 4:30 λεπτά
  • Αν θέλετε ενδιάμεσα αυγά (ο κρόκος είναι ακόμα ελαφρώς μαλακός): 7 λεπτά
  • Αυγά σκληρά βρασμένα (ο κρόκος είναι σκληρός, το αυγό είναι σταθερό για να κοπεί): 10 λεπτά

Εάν μαγειρεύετε αυγά μεγέθους S, ο χρόνος είναι 30 δευτερόλεπτα μικρότερος, ενώ για αυγά μεγέθους L είναι 30 δευτερόλεπτα μεγαλύτερος.

Οι ακόλουθοι παράγοντες είναι επίσης σημαντικοί για βέλτιστα αποτελέσματα κατά το βράσιμο των αυγών:

Θερμοκρασία του αυγού: Εάν το αυγό έχει αποθηκευτεί στο ψυγείο, μπορεί να χρειαστεί έως και ένα λεπτό περισσότερο βράσιμο.
Υψόμετρο: Στο επίπεδο της θάλασσας, το νερό βράζει στους 100 βαθμούς Κελσίου. Σε όσο μεγαλύτερο υψόμετρο μαγειρεύονται τα αυγά, τόσο χαμηλότερο είναι το σημείο βρασμού και τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να βράσουν. Έτσι, αν βράζετε τα αυγά σας ψηλά στα βουνά, θα πρέπει να υπολογίσετε μερικά δευτερόλεπτα περισσότερο απ’ ό,τι αν βρίσκεστε σε διακοπές δίπλα στη θάλασσα.

Πώς βράζετε τα αυγά;

Με αυτές τις οδηγίες για το τέλειο αυγό, τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά:

  • Φέρτε το νερό σε σημείο βρασμού. Μην χρησιμοποιείτε πολύ λίγο νερό.
  • Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, τοποθετήστε προσεκτικά τα αυγά στο νερό με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
  • Ρυθμίστε το χρονόμετρο για τα αυγά.
  • Βράστε τα αυγά σκληρά ή μαλακά με βάση τους χρόνους που αναφέραμε παραπάνω. Μην παίρνετε τα μάτια σας από το χρονόμετρο!
  • Μόλις περάσει ο χρόνος βρασμού, βγάλτε τα αυγά από το νερό και κρυώστε τα κάτω από κρύο νερό.
  • Για να έχετε το ιδανικό πρωινό αυγό, καλό είναι να καταγράφετε τις εμπειρίες σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξέρετε την επόμενη φορά ποιος χρόνος μαγειρέματος οδήγησε σε ποιο αποτέλεσμα.

Τρύπημα των αυγών – Έχει νόημα;

Συμβαίνει ξανά και ξανά να σπάσουν τα αυγά κατά τη διάρκεια του βρασμού και το ασπράδι να φουσκώνει και να απλώνεται αντιαισθητικά στο νερό. Σε ένα πείραμα με 3.000 αυγά, η τηλεοπτική εκπομπή Quarks & Co του WDR έδειξε ότι περίπου ένα στα δέκα αυγά σκάει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ανεξάρτητα από το αν έχουν τρυπηθεί ή όχι. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν είναι απολύτως σαφής.

Μια συμβουλή θα βοηθήσει σε κάθε περίπτωση: Mην χρησιμοποιείτε αυγά κατευθείαν από το ψυγείο, αλλά αφήνετε τα σε θερμοκρασία δωματίου λίγη ώρα πριν το βράσιμο. Τότε η διαφορά θερμοκρασίας δεν είναι τόσο μεγάλη όταν τα αυγά τοποθετούνται σε βραστό νερό. Λίγο ξύδι στο νερό μαγειρέματος εξασφαλίζει ότι το ασπράδι πήζει πιο γρήγορα, αν το κέλυφος σπάσει.

Προσοχή στα χρωματιστά αυγά!

Όσο όμορφα και αν είναι τα πολύχρωμα αυγά από το σούπερ μάρκετ, έχουν πικρή επίγευση. Σε αντίθεση με τα ακατέργαστα προϊόντα, οι προμηθευτές δεν χρειάζεται να αναγράφουν από πού προέρχονται τα βραστά αυγά και πώς εκτρέφονται οι όρνιθες ωοτοκίας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο