Θα μπορούσε ένα γενετικό ελάττωμα να είναι το κλειδί για να σταματήσει η λαχτάρα των ανθρώπων για ζαχαρούχες λιχουδιές;
Οι υπερβολικές θερμίδες από την κατανάλωση τροφίμων και ποτών που περιέχουν ζάχαρη αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2. Ταυτόχρονα, γενετικά ελαττώματα στην πέψη της σακχαρόζης έχουν συσχετιστεί με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μια κοινή λειτουργική διαταραχή που επηρεάζει έως και το 10% του πληθυσμού.
Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η γενετική διακύμανση στην ικανότητά μας να αφομοιώνουμε τη διαιτητική σακχαρόζη μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την ποσότητα σακχαρόζης που τρώμε, αλλά και το πόσο μας αρέσουν τα τρόφιμα με ζάχαρη.
Η ομάδα των ειδικών ξεκίνησε με τη διερεύνηση των διατροφικών συμπεριφορών σε ποντίκια που δεν είχαν το γονίδιο SI. Εδώ, τα ποντίκια ανέπτυξαν ταχεία μείωση στην πρόσληψη σακχαρόζης και στην προτίμηση.
Η ομάδα ακολούθησε μια διατροφογενετική προσέγγιση για να κατανοήσει πώς η γενετική παραλλαγή στο γονίδιο SI επηρεάζει την πρόσληψη και την προτίμηση σακχαρόζης στους ανθρώπους. Είναι εντυπωσιακό ότι τα άτομα με πλήρη ανικανότητα να αφομοιώσουν τη διαιτητική σακχαρόζη στη Γροιλανδία κατανάλωναν σημαντικά λιγότερα τρόφιμα πλούσια σε σακχαρόζη, ενώ και στα άτομα με ελαττωματικό, μερικώς λειτουργικό γονίδιο SI στο Ηνωμένο Βασίλειο, άρεσαν λιγότερο τα τρόφιμα πλούσια σε σακχαρόζη.
«Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η γενετική διακύμανση στην ικανότητά μας να αφομοιώνουμε τη διαιτητική σακχαρόζη μπορεί να επηρεάσει την πρόσληψη και την προτίμησή μας για τροφές πλούσιες σε σακχαρόζη, ενώ ανοίγει τη δυνατότητα στόχευσης του SI για επιλεκτική μείωση της πρόσληψης σακχαρόζης σε επίπεδο πληθυσμού», λέει ο Δρ Aldiss.
- Δείτε ακόμη: Όσοι πίνουν μόνο μπύρα έχουν χειρότερες διατροφικές συνήθειες από εκείνους που πίνουν κρασί – Έρευνα
«Στο μέλλον, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα ελαττώματα στο γονίδιο SI δρουν για τη μείωση της πρόσληψης και της προτίμησης διατροφικής σακχαρόζης θα διευκολύνει την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μεθόδων που θα βοηθήσουν στον περιορισμό της πρόσληψης σακχαρόζης σε ολόκληρο τον πληθυσμό για τη βελτίωση της πεπτικής και μεταβολικής υγείας».