Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σου αρέσουν οι λιχουδιές; Για όλα φταίει ένα γονίδιο!

ΑρχικήΝέαΥγείαΣου αρέσουν οι λιχουδιές; Για όλα φταίει ένα γονίδιο!
spot_img

Θα μπορούσε ένα γενετικό ελάττωμα να είναι το κλειδί για να σταματήσει η λαχτάρα των ανθρώπων για ζαχαρούχες λιχουδιές;

Οι υπερβολικές θερμίδες από την κατανάλωση τροφίμων και ποτών που περιέχουν ζάχαρη αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2. Ταυτόχρονα, γενετικά ελαττώματα στην πέψη της σακχαρόζης έχουν συσχετιστεί με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μια κοινή λειτουργική διαταραχή που επηρεάζει έως και το 10% του πληθυσμού.

Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η γενετική διακύμανση στην ικανότητά μας να αφομοιώνουμε τη διαιτητική σακχαρόζη μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την ποσότητα σακχαρόζης που τρώμε, αλλά και το πόσο μας αρέσουν τα τρόφιμα με ζάχαρη.

Η ομάδα των ειδικών ξεκίνησε με τη διερεύνηση των διατροφικών συμπεριφορών σε ποντίκια που δεν είχαν το γονίδιο SI. Εδώ, τα ποντίκια ανέπτυξαν ταχεία μείωση στην πρόσληψη σακχαρόζης και στην προτίμηση.

Η ομάδα ακολούθησε μια διατροφογενετική προσέγγιση για να κατανοήσει πώς η γενετική παραλλαγή στο γονίδιο SI επηρεάζει την πρόσληψη και την προτίμηση σακχαρόζης στους ανθρώπους. Είναι εντυπωσιακό ότι τα άτομα με πλήρη ανικανότητα να αφομοιώσουν τη διαιτητική σακχαρόζη στη Γροιλανδία κατανάλωναν σημαντικά λιγότερα τρόφιμα πλούσια σε σακχαρόζη, ενώ και στα άτομα με ελαττωματικό, μερικώς λειτουργικό γονίδιο SI στο Ηνωμένο Βασίλειο, άρεσαν λιγότερο τα τρόφιμα πλούσια σε σακχαρόζη.

«Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η γενετική διακύμανση στην ικανότητά μας να αφομοιώνουμε τη διαιτητική σακχαρόζη μπορεί να επηρεάσει την πρόσληψη και την προτίμησή μας για τροφές πλούσιες σε σακχαρόζη, ενώ ανοίγει τη δυνατότητα στόχευσης του SI για επιλεκτική μείωση της πρόσληψης σακχαρόζης σε επίπεδο πληθυσμού», λέει ο Δρ Aldiss.

«Στο μέλλον, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα ελαττώματα στο γονίδιο SI δρουν για τη μείωση της πρόσληψης και της προτίμησης διατροφικής σακχαρόζης θα διευκολύνει την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μεθόδων που θα βοηθήσουν στον περιορισμό της πρόσληψης σακχαρόζης σε ολόκληρο τον πληθυσμό για τη βελτίωση της πεπτικής και μεταβολικής υγείας».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο