Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σπόροι Chia: Νέα μελέτη για τα οφέλη τους στην υγεία

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΣπόροι Chia: Νέα μελέτη για τα οφέλη τους στην υγεία
spot_img

Οι ερευνητές εντόπισαν ιδιότητες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για όλες τις θεραπείες, από τον καρκίνο ως την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Επιστήμονες του πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, κατέγραψαν την αλληλουχία του γονιδιώματος των σπόρων τσία και με αυτό τον τρόπο παρείχαν ένα σχέδιο για μελλοντική έρευνα που θα αξιοποιεί τα διατροφικά οφέλη του φυτού για την ανθρώπινη υγεία.

Οι σπόροι του φυτού τσία (chia) έχουν λάβει ευρεία προσοχή τα τελευταία χρόνια λόγω της διατροφικής δύναμης που διαθέτουν. Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πρωτεΐνες. Ωστόσο, η καλλιέργειά τους δεν έχει λάβει την προσοχή των επιστημόνων, όσο το ρύζι, το σιτάρι και το καλαμπόκι.

Οι ερευνητές εντόπισαν γονίδια των σπόρων που σχετίζονται με τη βελτίωση της διατροφής και ιδιότητες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για όλες τις θεραπείες, από τον καρκίνο ως την υψηλή αρτηριακή πίεση. Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο τσία βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία και τη χοληστερόλη και έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ότι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και βοηθά άτομα με ασθένειες που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα. Τέλος, ότι η πρωτεΐνη που περιέχουν έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια ζήτηση για τις πλούσιες σε θεραπευτικά συστατικά καλλιέργειες, όπως το τσία, το κεχρί και η γλυκοπατάτα, έχει αυξηθεί. Πέρα από τη θρεπτική τους αξία είναι σημαντικές επειδή μπορούν συχνά να αναπτυχθούν σε εκτάσεις ακατάλληλες για πολλές παραδοσιακές καλλιέργειες σιτηρών και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό «Frontiers in Plant Science».

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο