Κλινική διαιτολόγος δίνει πληροφορίες για τις τροφές που βοηθούν στη δυσκοιλιότητα, αλλά και αυτές που πρέπει να αποφεύγονται.
Εάν αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα, χρόνια ή μόνιμη, η διατροφή μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση, ενώ άλλες μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα.
Η Emma Slattery, κλινική διαιτολόγος στο Johns Hopkins Medicine, παρέχει πληροφορίες για τις τροφές που βοηθούν στη δυσκοιλιότητα και τις τροφές που πρέπει να αποφεύγονται όταν υπάρχει δυσκοιλιότητα.
Σύμφωνα με τη Slatterey, το κλειδί για μια διατροφή φιλική προς την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας είναι οι φυτικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν το μικροβίωμα του εντέρου και βοηθούν στην κινητικότητά του.
Συνιστάται να καταναλώνονται έως και 25-30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα από τις γυναίκες και 30-38 γραμμάρια από τους άνδρες.
Η Slattery εξηγεί ότι υπάρχουν δύο τύποι φυτικών ινών που βρίσκονται στα τρόφιμα: οι διαλυτές και οι αδιάλυτες ίνες.
Αδιάλυτες ίνες
Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες είναι αυτές που το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει στην πέψη. Τροφές πλούσιες σε αδιάλυτες φυτικές ίνες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ξηρούς καρπούς, ποπ κορν, και αποξηραμένα φρούτα.
Διαλυτές ίνες
Οι διαλυτές ίνες, από την άλλη πλευρά, είναι ένας τύπος ίνας που διαλύεται στο νερό, άρα και στον πεπτικό σωλήνα. Σύμφωνα με τη Slattery, όταν διαλύονται στο νερό στον πεπτικό σωλήνα, οι διαλυτές ίνες σχηματίζουν ένα τζελ, που λειτουργεί επίσης ως φυσικό μαλακτικό κοπράνων, κάνοντας τις κενώσεις πιο εύκολες και πιο άνετες. Οι διαλυτές ίνες βρίσκονται σε δημητριακά ολικής αλέσεως, μήλα, μπανάνες και βραστά λαχανικά, μεταξύ άλλων.
Ορισμένες από τις συνιστώμενες τροφές για τη δυσκοιλιότητα περιλαμβάνουν και τους δύο τύπους φυτικών ινών. Για παράδειγμα, οι πατάτες και τα μήλα έχουν διαλυτές ίνες στο εσωτερικό τους και αδιάλυτες φυτικές ίνες στην εξωτερική φλούδα.
Αυξήστε σταδιακά τις φυτικές ίνες.
Ωστόσο, αν αυξήσετε τις φυτικές σας ίνες, μην το κάνετε απότομα. Αν έχετε συνηθίσει να τρώτε μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες, η ενσωμάτωση πολλών φυτικών ινών σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να επιδεινώσει πραγματικά γαστρεντερικά συμπτώματα όπως αέρια, κράμπες ή φούσκωμα.
Τι άλλο βοηθά στη δυσκοιλιότητα;
Εκτός από την αύξηση των φυτικών ινών, η Slattery συνιστά ορισμένες άλλες στρατηγικές. Αρχικά, τα άτομα που θέλουν γρήγορη ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα μπορούν επίσης να δοκιμάσουν να πίνουν ζεστά ροφήματα, ειδικά αυτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως καφέ ή τσάι.
Ωστόσο, συνιστά προσοχή στα φυσικά καθαρτικά. Τα συμπληρώματα δυσκοιλιότητας που διατίθενται στο εμπόριο με φλοιούς ψυλλίου ή κόμμι γκουάρ, όταν χρησιμοποιούνται περιστασιακά και σύμφωνα με τις οδηγίες, είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά, συνιστά να είστε σίγουροι για την ασφάλεια άλλων φυτικών συμπληρωμάτων, όπως χάπια, σκόνες ή καθαρτικά σε τσάι, καθώς δεν έχουν ερευνηθεί επαρκώς και μερικά από αυτά μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, κράμπες, φούσκωμα και ακόμη πιο σοβαρά πεπτικά προβλήματα.
Όσον αφορά στο πιο «θαυματουργό» από όλα, είναι το δαμάσκηνο και ο χυμός δαμάσκηνου. Βοηθούν στη δυσκοιλιότητα λόγω ενός μοναδικού συστατικού: τη σορβιτόλη. Τα μόρια της σορβιτόλης δεν διασπώνται στην πέψη και όταν φτάσουν στο κόλον, το σώμα θέλει να τα ξεφορτωθεί και η αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κινητικότητα του εντέρου. Ο χυμός μήλου περιέχει επίσης σορβιτόλη, αλλά σε μικρότερες ποσότητες.
Περισσότερο νερό και σωματική άσκηση για τη δυσκοιλιότητα
Το νερό είναι απαραίτητο για να βοηθήσει τις φυτικές ίνες να δράσουν. Το παχύ έντερο, σύμφωνα με τη Slattery, τραβάει νερό από τα κόπρανα πριν περάσει από το σώμα. Έτσι, εάν είστε αφυδατωμένοι λόγω άσκησης, ζεστού καιρού, ιατρικής πάθησης ή απλώς δεν πίνετε αρκετό νερό, μπορεί να καταλήξετε με σκληρά, ξεραμένα κόπρανα που είναι πιο δύσκολο να αποβληθούν.
Επιπλέον, η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για να γλιτώσετε από τη δυσκοιλιότητα, καθότι βοηθά στο να αποκτήσει το έντερο περισσότερη κινητικότητα.
Τροφές και δίαιτες που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε δυσκοιλιότητα
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πλούσιες σε λάδι, βούτυρο και λίπη, μπορούν να συμβάλουν στη δυσκοιλιότητα. Οπότε, καμιά φορά, η χρόνια δυσκοιλιότητα, μπορεί να οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση τηγανητών τροφίμων, επεξεργασμένων κρεάτων, και άλλων προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Όσον αφορά στις δίαιτες, η κετο , με τα υψηλά επίπεδα λίπους, μπορεί σίγουρα να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να έχει ποικίλες επιπτώσεις στην κανονικότητα των κινήσεων του εντέρου.