Η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης της κατάθλιψης και της υπνικής άπνοιας.
Ένα άρθρο που αναρτήθηκε από το Tasting Table με τίτλο “τι κάνει το ελληνικό τσάι του βουνού μοναδικό;” ανέδειξε τη μοναδική και μακρόχρονη παράδοση του ελληνικού τσαγιού του βουνού, που παρασκευάζεται από το φυτό Σιδερίτης, το οποίο καταναλώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια λόγω των φαρμακευτικών του ιδιοτήτων. Σε αντίθεση με τα δημοφιλή τσάγια με καφεΐνη, όπως το πράσινο ή το μαύρο, το ελληνικό τσάι του βουνού είναι φυσικά χωρίς καφεΐνη και θεωρείται ρόφημα βοτάνων, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα χρήσεων πέρα από την απλή παρασκευή, συμπεριλαμβανομένου του αρωματικού σε γλυκά και αλμυρά πιάτα.
Επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι το ελληνικό τσάι του βουνού έχει συγκρίσιμες αντιοξειδωτικές ιδιότητες με αυτές που βρίσκονται στο πράσινο τσάι και ότι τα εκχυλίσματα ελαίων του φυτού έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Επιπλέον, η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης της κατάθλιψης και της υπνικής άπνοιας. Ωστόσο, η ισχύς του τσαγιού μπορεί να κυμαίνεται και είναι απαραίτητο να το προμηθευτείτε από αξιόπιστες πηγές ενώ ελέγχετε τις ημερομηνίες συσκευασίας.
Σύμφωνα με το tasting Table σε όλη τη Μεσόγειο, το φυτό Σιδερίτης αποτελεί ένα ιδιαίτερα αξιόλογο τσάι από βότανα. Έχοντας καταναλωθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχει από καιρό εκτιμηθεί για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Γνωστό με πολλά τοπικά ονόματα, το φυτό είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα — γι’ αυτό και αναφέρεται συνήθως ως ελληνικό τσάι του βουνού.
Το όνομα Σιδερίτης προέρχεται από τον ελληνικό όρο «σίδερος», που σημαίνει σίδηρος. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το φυτό ως θεραπεία για τραυματισμούς μάχης, πιστεύοντας ότι ο σίδηρος στο φυτό είχε θεραπευτικές ιδιότητες και μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία ανάρρωσης. Το φυτό είναι κατάλληλο για σκληρά περιβάλλοντα ανάπτυξης, όπως μεγάλα υψόμετρα, λίγο νερό και φτωχό έδαφος.
Ως αποτέλεσμα, το φυτό Σιδερίτης χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική και κουζίνα σε όλη την περιοχή της Μεσογείου εδώ και αιώνες. Ακόμη και ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης, προώθησε τα οφέλη του ελληνικού τσαγιού για την υγεία, υπονοώντας ότι η φήμη αυτού του φυσικού φαρμάκου έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.
Πηγή: thenationalherald