Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
9.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το φαγητό μια φορά την ημέρα συνδέεται με μείωση του διαβήτη, του Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

ΑρχικήΝέαΤο φαγητό μια φορά την ημέρα συνδέεται με μείωση του διαβήτη, του Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον
spot_img

Τα αποτελέσματα νέας μελέτης.

    Η διαλειμματικη νηστεία με παράθυρο 24 ωρών, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης και το Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Cambridge και δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell Reports. 

    Οι δίαιτες νηστείας έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, με τους ισχυρισμούς ότι είναι αποτελεσματικές με πολλαπλούς τρόπους. Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει πολλαπλά οφέλη της διαλειμματικής νηστείας στον οργανισμό, μεταξύ άλλων στην ψυχολογία, το διαβήτη τυπου 2 καθώς και στις ορμόνες επηρεάζοντας τον κιρκάδιο ρυθμό. Πιθανώς αυτό να οφείλεται στο γεγονός πως εξελικτικά, το ανθρώπινο σώμα είναι καλύτερα προσαρμοσμένο στη διατροφική ρουτίνα των προγόνων μας κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, οι οποίοι ήταν πιθανό να έχουν φάει λιγότερα γεύματα με πολύ μεγαλύτερα κενά στο ενδιάμεσο.

     Οι ερευνητές τώρα μελέτησαν μια ομάδα 21 εθελοντών, ζητώντας τους να φάνε ένα γεύμα 500 θερμίδων, να νηστέψουν για 24 ώρες και μετά να φάνε άλλο ένα γεύμα 500 θερμίδων. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως αυξήθηκε το αραχιδονικό οξύ, το οποίο αποδείχθηκε πως μειώνει τη φλεγμονή που σχετίζεται με ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

     Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι αφήνοντας μεγαλύτερα κενά μεταξύ των γευμάτων δίνει στο σώμα μας χρόνο να εκτελέσει τις εργασίες επισκευής και συντήρησης που διατηρούν τα κύτταρα μας υγιή. Θεωρείται ότι αυτές οι διεργασίες διακόπτονται ή εξασθενούν εάν συμπληρώνουμε συνεχώς το σάκχαρο του αίματός μας με σνακ. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος ενεργοποιείται, ξεκινά μια διαδικασία γνωστή ως φλεγμονή, όπου το σώμα προετοιμάζεται να αμυνθεί και να επιδιορθώσει τη βλάβη. Αλλά οι παρατεταμένες περίοδοι φλεγμονής πιστεύεται ότι είναι επιβλαβείς και έχουν συνδεθεί με μια σειρά από καταστάσεις και ασθένειες. «Μας ενδιαφέρει πολύ να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τα αίτια της χρόνιας φλεγμονής στο πλαίσιο πολλών ανθρώπινων ασθενειών, και ιδιαίτερα τον ρόλο του φλεγμονώδους [μορίων που ενεργοποιούν τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις]», δήλωσε η Clare Bryant από το τμήμα ιατρικής του Cambridge.

    Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση αυτού του οξέος στα κύτταρα του ανοσοποιητικού σε ένα εργαστήριο και διαπίστωσαν ότι το αραχιδονικό οξύ μείωσε τη δραστηριότητα του φλεγμονώδους NLRP3 που συνδέεται με επιβλαβή φλεγμονή. «Αυτό παρέχει μια πιθανή εξήγηση για το πώς η αλλαγή της διατροφής μας – ιδιαίτερα με τη νηστεία – μας προστατεύει από φλεγμονές, ειδικά από την επιβλαβή μορφή που στηρίζει πολλές ασθένειες που σχετίζονται με μια δυτική δίαιτα υψηλής θερμιδικής αξίας», είπε ο Bryant. «Υποδηλώνει ότι η τακτική νηστεία για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής που συνδέουμε με αυτές τις καταστάσεις. Είναι σίγουρα μια ελκυστική ιδέα».

Ωστόσο, οι επιστήμονες παραμένουν διχασμένοι σχετικά με τα οφέλη της δίαιτας νηστείας. Μελέτες σε ζώα που διεξήχθησαν σε ζέβρα υποδηλώνουν ότι η νηστεία μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, αλλά οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο δεν έχουν βρει μέχρι στιγμής στοιχεία για αυτό στους ανθρώπους. Η μελέτη μπορεί επίσης να έχει αποκαλύψει πώς δρουν φάρμακα όπως η ασπιρίνη, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να αποτρέψει ή να επιβραδύνει τη διάσπαση του αραχιδονικού οξέος, δίνοντάς της χρόνο να κάνει τη δουλειά της στη μείωση της φλεγμονής.

Ο Bryant προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η ασπιρίνη δεν πρέπει να λαμβάνεται για τη μείωση του κινδύνου μακροχρόνιων ασθενειών χωρίς ιατρική συμβουλή, καθώς η παρατεταμένη χρήση μπορεί να βλάψει το στομάχι.Πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να εξακριβωθεί πώς τακτικα θα ήταν ασφαλές και ωφέλιμο να αναλαμβάνουμε 24ωρες περιόδους νηστείας, σημειώνοντας: “Αυτό είναι ένα ερώτημα για μελλοντική δουλειά και είναι επίσης καλό. Ενδιαφέρομαι πολύ να μάθω την απάντηση”.

https://www.thetimes.co.uk/article/fasting-for-24-hours-between-meals-could-lower-diabetes-risk-892df9kzn?utm_source=Sailthru

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλά νέα! Στις κορυφαίες θέσεις η Ελλάδα στην υγιεινή των χεριών κατά την προετοιμασία τροφίμων – Του Δ. Μίχου

Οδηγίες υγιεινής προς τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους καταναλωτές.

Προσοχή: Και άλλη δημοφιλής και δυνητικά επικίνδυνη σοκολάτα κυκλοφορεί στην Ελλάδα

Ειδοποίηση RASFF σε 9 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα για επικίνδυνη σοκολάτα.

Προσοχή: Ειδοποίηση από την mattilsynet για επικίνδυνο τσάι για έγκυες και όσες θέλουν να κάνουν παιδί

Στην Ελλάδα διαφημίζεται ως χαλαρωτικό και ιδανικό για την αντιμετώπιση του στρες.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα